News

Cum trăiesc trei copile într-un sat din Iași, ca în Evul Mediu: ”Îi mănâncă șobolanii acolo”

Trei fetițe dintr-un sat din Iași trăiesc în condiții demne de Evul Mediu. Autoritățile au ridicat din umeri atunci când ar fi trebuit să ia măsuri, însă Protecția Copilului ar putea soluționa cazul.
26.07.2022 | 12:57
Cum traiesc trei copile intrun sat din Iasi ca in Evul Mediu Ii mananca sobolanii acolo
Trei fete locuiesc în condiții mizerabile într-o comună din Iași. Foto: BZI
ADVERTISEMENT

Potrivit BZI.ro, cei trei copiii trăiesc în mizerie, printre găini, la câțiva kilometri de Iași. Abandonați de părinți, micuții au rămas cu bunica, o femeie în vârstă care nu poate să facă mai multe pentru a le oferi o viață decentă. Cele trei fetițe merg rar la școală, doar când au haine, iar cea mai mică dintre ele nu știe să vorbească.

Trei fete din Iași trăiesc ca în Evul Mediu

Gheorghe Rotaru, primarul comunei Țibana, a refuzat să comenteze situația și a cerut asistentului social din localitate să lămurească acest caz.

ADVERTISEMENT

Cunosc ceva, în mare parte. Știu că de mai mult timp le crește bunica. Tatăl e plecat undeva, prin străinătate. O să mă interesez și eu… Nu cunosc cazul… Am să întreb asistentul social…”, a explicat Rotaru, pentru sursa citată.  Doar că, asistentul social s-a spălat, la rândul său, pe mâini când vine vorba de situația celor trei fete.

”Nu luați legătura cu mine… Nu știu nimic despre asta… Este un coleg în concediu, nu vă pot da relații. Nu sunt purtător de cuvânt al instituției”, a declarat ”pe un ton nervos” Petronela Spiță, asistent social Țibana, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Vecinii spun că mama copiilor a dispărut din peisaj în urmă cu șanse ani, în timp ce tatăl e plecat la muncă, în Germania. Ultima oară a fost văzut în urmă cu șase luni.

”Dacă nu face nimeni nimic, îi mănâncă șobolanii pe copiii aceștia. Părinții fetelor sunt despărțiți, nu stau cu ele și nu îi interesează. Ele sunt liniștite. E greu, nu au mâncare, nu au cu ce trăi aici. În casă e un aer greu, închis. Fata cea mică are probleme cu vorbitul, cu mersul… Am șters-o cu șervețele, nu cred că le spală bunica”, a explicat Alexandra Parfene, o vecină a familiei.

ADVERTISEMENT

Cele trei micuțe, Andreea, Mihaela și Nina, locuiesc împreună cu bunica, Vergina, într-un bordei medieval. Găinile, pisicile și câinii se plimbă liniștiți prin casă, într-un peisaj desprins dintr-un secol de mult apus.

Jurnaliștii de la BZI au notificat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. Reprezentanții acestei instituții au promis că vor lua măsuri. Cu toate acestea, bunica fetei a declarat că ar prefera ”să moară” decât să rămână fără nepoate.

ADVERTISEMENT

Într-o primă instanță, cei de la Protecția Copilului au transmis că cele trei fete vor fi preluate în sistem de urgență. Surprinzător, mama dispărută de mai bine de șase ani a ”apărut” și și-a dat acordul pentru această procedură.

”Fetele de la Țibana au fost preluate, în sistem de urgență. Mama lor a declarat că este de acord ca acestea să meargă într-o măsură de protecție. Fetele sunt evaluate medical și vor fi încadrate într-o măsură de asistență maternală. Mergem pe principiul de a nu despărți frații. În cazul în care nu pot fi preluate de același asistent maternal, vor fi duse în aceeași comunitate”, declară Tiberiu Bantaș, reprezentantul instituției.

Situația nu este singulară în România, mii de astfel de copii trăind în condiții foarte grele. Mai mult, potrivit unor date oficiale, unul din doi copii este  abuzat în timpul copilăriei.

ADVERTISEMENT
Tags: