Life

Cum trebuie să prepari, de fapt, sarmalele. Sfatul de care trebuie să țină cont milioane de români. Ce să nu faci cu ceapa

Ce trebuie să faci pentru a pune pe masa de Crăciun cele mai delicioase sarmale. Trucul pe care trebuie să îl știe orice gospodină
24.12.2023 | 07:53
Cum trebuie sa prepari de fapt sarmalele Sfatul de care trebuie sa tina cont milioane de romani Ce sa nu faci cu ceapa
Ce trebuie să faci pentru a pune pe masă cele mai gustoase sarmale Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Nu este gospodină care să nu prepare sarmale pentru masa de sărbători. Indiferent de rețeta pe care o abordează, cu toatele vor să pună pe masă cele mai delicioase și pufoase sarmale. Însă, nu multe cunosc trucul perfect pentru cel mai bun astfel de preparat.

Cum se prepară cele mai sănătoase sarmale pentru masa de Crăciun

Sarmalele sunt, fără doar și poate, vedeta sezonului de iarnă și, implicit a Crăciunului. În fiecare an, gospodinele din toată țara pregătesc mii de sarmalele, care mai de care mai pufoase și mai delicioase.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, rețeta de sarmale nu a suferit prea multe modificări. Doar unele gospodine au simțit nevoia să mai aducă îmbunătățiri sau să le prepare strict după gustul lor.

Deși este un preparat tradițional, medicii nutriționiști au intervenit. Aceștia au venit cu recomandări despre cum se prepară cele mai sănătoase sarmale și cum se pot evita problemele digestive.

ADVERTISEMENT

În sinea lor, sarmalele sunt un preparat cu o conținut caloric destul de mare. Dată fiind compoziția lor de carne și orez, caloriile asimilate de organism sunt și ele mai mari. Tocmai de aceea, mai ales acum, în perioada sărbătorilor, medicii nutriționiști recomandă moderație în consumul lor.

Sfatul medicului nutriționist pentru un preparat slab caloric

Dr. Anca Ioniță a venit cu o propunere de sarmale sănătoase, numai bune de consumat în perioada sărbătorilor de iarnă. În exclusivitate pentru DC Medical, aceasta le-a oferit tuturor gospodinelor o alternativă mult mai bună pentru organism a clasicelor sarmale.

ADVERTISEMENT

Medicul spune că sarmalele se pot transforma dintr-un preparat bogat caloric, în unul extrem de sănătos și sățios, în același timp. Pentru că acestea au în compoziție toți nutrienții necesari organismului, trebuie avută foarte multă atenție la ingredientele alese.

Carnea clasică de porc poate fi înlocuită cu o carne slab calorică, precum cea ce curcan sau pe pui. Orezul, unul dintre cele mai importante ingrediente, trebuie și el pus în cantități moderate

ADVERTISEMENT

De obicei, gospodinele folosesc foarte mult orez pentru a dubla compoziția sau pentru a face sarmalele mult mai voluminoase. Dr. Anca Ioniță recomandă ca orezul să fie folosit doar ca liant pentru carne, cât să lege întregul preparat.

Un pas extrem de important în gătirea sarmalelor este prepararea cepei. Gospodinele obișnuiesc să călească ceapa înainte de a o pune în sarmale. Medicul nutriționist, însă, a venit cu o propunere mult mai sănătoasă.

În loc să o prăjească în ulei, gospodinele pot fierbe ceapa în puțină apă. Pentru un plus de gust și savoare, se pot adăuga morcovi sau dovlecei rași. Apoi, compoziția se prepară în modul clasic, adăugând carnea și orezul.

ADVERTISEMENT