Fotbal intern

Cum va arăta sportul românesc în pandemia de coronavirus? Un psiholog renumit din domeniu explică: “Mulți sportivi au confundat această perioadă cu vacanța!”. Exclusiv

15.05.2020 | 23:30
Cum va arata sportul romanesc in pandemia de coronavirus Un psiholog renumit din domeniu explica Multi sportivi au confundat aceasta perioada cu vacanta Exclusiv
ADVERTISEMENT

Majoritatea echipelor din Casa Pariurilor Liga 1 au reînceput pregătirile pentru reluarea sezonului care se preconizează a fi la mijlocul lunii iunie. Însă, revenirea după două luni de izolare va fi una dificilă atât pe plan fizic, cât și pe plan mental. 

Cum va arăta sportul românesc în pandemia de coronavirus? Andreas Hniatiuc explică

FANATIK a stat de vorbă pe acest subiect cu Andreas Hniatiuc, unul dintre psihologii renumiţi din domeniul sportului, care consideră că așa cum sportivul are nevoie de patru-șase săptămâni de pregătire fizică pentru a reveni în formă, are nevoie și de o perioadă de readaptare mentală.

ADVERTISEMENT

Data de 15 mai stabilită de Guvern pentru relaxarea măsurilor a reprezentat și o barieră mentală pentru mulți sportivi: “Este foarte bine că s-a stabilit această dată de 15 mai pentru relaxarea restricțiilor. Dacă nu exista o dată la care să se anunțe creștea un pic nivelul de anxietate în ceea ce îi privește și pe sportivi, care sunt foarte activi și așteaptă să iasă la pregătire.

Având în vedere că se mai relaxează situața este un lucru foarte bun, iar sportivii așteptau să își reia activitatea. Nu neapărat competițiile, dar activitatea care să se apropie cât se poate de mult la intensitatea de dinainte“, a explicat Hniatiuc pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Andreas Hniatiuc, președintele Asociaţiei pentru Psihologia Sportului
Andreas Hniatiuc, președintele Asociaţiei pentru Psihologia Sportului

“Va fi nevoie de o perioadă de readaptare: de regăsire a elementelor pe care le-au abandonat în izolare, de socializare, comunicare, orientare”

În ceea ce privește pregătirea mentală, președintele Asociaţiei pentru Psihologia Sportului consideră că sportivii vor avea nevoie de o perioadă de readaptare: “Este variabil și nu urmează aceiași parametrii reabilitarea mentală cu cea fizică. Depinde de la individ la individ. Ce pot să vă spun, va fi nevoie de o perioadă de readaptare: de regăsire a elementelor pe care le-au abandonat în izolare, de socializare, comunicare, orientare.

Este nevoie să stea cu echipa, cu colegii, dacă este vorba de un sport individual, cu staff-ul tehnic. Câteva săptămâni bune vor fi necesare. Să nu ne imaginăm că vom relua activitatea și lucrurile vor fi ca înainte”

ADVERTISEMENT

“Având o muncă de câteva luni, aproape un an, ar fi păcat să nu se închidă sezonul competițional după criterii sportive”

Cel mai probabil, competițiile sportive care se vor mai desfășura în acest an vor fi fără spectatori. Deși fanii reprezintă un ingredient important în orice competiție, Hniatiuc susține că în condițiile date ar fi foarte bine ca aceste competiții să se încheie pe teren pe criterii sportive:

Sportul fără public este văduvit de o anumită plăcere și motivație. Important este că vor să joace. Însă, ceea ce este important, dacă există niște condiționări pe care trebuie să le respecte, haideți să le respectăm, tot e mai bine decât în sufragerie.

ADVERTISEMENT

Un argument de ordin psihologic și managerial este că există o miză. Dând drumul la competiție există miza încheierii pe cale sportivă, ceea ce este important. Se va da o continuitate muncii lor. Având o muncă de câteva luni, aproape un an, ar fi păcat să nu se închidă sezonul competițional după criterii sportive”, ne-a spus psihologul.

“Mulți sportivi au confundat această perioadă cu vacanța, ceea ce nu este deloc oportun”

Casa Pariurilor Liga 1 este programată să înceapă la mijlocul lunii iunie, însă Andreas Hniatiuc spune că nu ar trebui să ne așteptăm la același nivel de randament al sportivilor ca și înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19:

“Categoric nu o să fie. Există toate argumentele. Din punct de vedere fizic nu au avut condițiile de pregătire, din punct de vedere tehnic nu au avut condițiile de pregătire, din punct de vedere mental este nevoie de o perioadă de adaptare la condițiile de lucru existente. Schimbă mediul, condițiile, programul.

Un alt argument este decalarea bioritmului în perioada aceasta: cei mai mulți sportivi vă garantez că nu au respectat cu maxim profesionalism programul pe care îl aveau înainte. S-au culcat mai târziu, s-au trezit mai târziu, au mâncat în plus sau au avut mese neregulate. Asta declanșează schimbări. 

Când vor intra în același ritm de pregătire, în fiecare zi la aceeași oră, va fi diferit și vor avea nevoie de câteva săptămâni. Mulți sportivi au confundat această perioadă cu vacanța, ceea ce nu este deloc oportun și consider că nivelul competițional va fi mai scăzut față de ceea ce aveam înainte”

Vor fi avantajați însă, sportivii care au avut o anumită disciplină și în această perioadă: “Orice element de suport în această perioadă constituie un avantaj, de la pregătire fizică, diete, rutină zilnică, suport psihologic. Cine s-a mișcat în perioada asta în sensul ăsta, cu siguranță va avea o perioadă de reacomodare mai ușoară și asta se va vedea pe teren”, ne-a povestit psihologul.

  • 39 de ani are Andreas Hniatiuc
  • 13 iunie este data la care este programată să se reia Casa Pariurilor Liga 1

 

ADVERTISEMENT
Tags: