News

Cum va trece România peste criza energetică. Virgil Popescu anunță ce se întâmplă în domeniul nuclear

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunțat ce urmează să se întâmple în România în domeniul nuclear și cum crede că va trece țara noastră peste criza energetică accentuată de războiul din Ucraina.
29.04.2022 | 07:26
Cum va trece Romania peste criza energetica Virgil Popescu anunta ce se intampla in domeniul nuclear
ADVERTISEMENT

El a vorbit despre următoarele investiții și despre felul în care România își va putea asigura independența energetica și va putea deveni chiar un exportator, în următorii ani.

Gaze din perimetre noi și energie nucleară

El a spus că Legea Offshore, care a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ, „se referă și la exploatările onshore de adâncime. Iar din perimetrul Caragele vrem să avem primele gaze în 2024”.

ADVERTISEMENT

Dar exploatările noi de gaze, fie ele onshore sau offshore, nu sunt suficiente pentru nevoile României, crede ministrul Virgil Popescu. „Vorbind de energie electrică și de independență energetică, vorbim de energie nucleară”, a spus oficialul.

România e foarte hotărâtă să realizeze reactoarele nucleare de la Cernavodă. S-a terminat contractul pentru faza întâi și înepe faza a doua, la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, și discutăm cu SUA, cu Canada și cu Franța pentru contrucția acestor reactoare nucleare”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Reactoarele nucleare modulare, o soluție de viitor

La Glasgow am semnat contractul pentru NuScale, pentru reactoarele nucleare modulare, este singura aprobată deocamdată, România va fi prima țară care va beneficia de această tehnologie în afara teritoriului american”, a spus Virgil Popescu,

Dar ambițiile țării noastre nu se opresc aici. „Vrem să devenim un hub de producție de reactoare modulare”, mai spune ministrul, anunțând și că darea în folosință a acestui nou tip de reactor „va fi mai devreme decât cele două reactoare clasice de la Cernavodă, adică în jur de anul 2027”.

ADVERTISEMENT

Noi am gândit toate investițiile în jurul datei de 2026-2027, pentru că vor fi bani din PNRR pentru trecerea la energie regenerabilă sau renunțarea la cărbune și trecere pe gaze”, spune Virgil Popescu. „La sfârșitul periadei de PNRR vrem să avem foarte multă energie care să fie regenerabilă și să avem un plus de energie. Ambiția e ca în 2027-2028 să avem mai multă energie decât se consumă”, a adăugat Virgil Popescu la TVR.

El a vorbit și despre deciziile europene privind redeschiderea unor centrale pe cărbune. „Am luat decizia și, înceoând cu luna mai, se poate crește producția, la CEO Oltenia, dar nu ne-am schimbat strategia, pentru că noi avem rezerve de gaz. Nu avem de ce să ne schimbăm strategia dacă vom deveni independenți la gaze, vom produce mai mult decât consumăm; avem resurse de gaze naturale pe teritoriu românesc”, a încheiat ministrul energiei.

ADVERTISEMENT