News

Cum vor arăta facturile la energie electrică. Vești bune pentru clienții casnici, dar și pentru cei vulnerabili

Facturile la energie electrică se schimbă începând cu prima zi a lunii viitoare. ANRE vine cu vești excelente pentru clienții casnici și cei vulnerabili.
23.03.2023 | 07:08
Cum vor arata facturile la energie electrica Vesti bune pentru clientii casnici dar si pentru cei vulnerabili
Cum vor arăta facturile la energie electrică. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Facturile la energie electrică vor fi modificate în curând. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit ce date vor conține noile modele. Când vor fi primite acestea de consumatorii casnici.

Cum vor arăta facturile la energie electrică

În această săptămână, printr-un proiect publicat în Monitorul Oficial, ANRE a modificat noul contract-cadru de furnizare a energiei electrice. Ele conțin schimbările anunțate încă din februarie.

ADVERTISEMENT

În consecință, după ce noile prevederi au fost aprobate, facturile emise de furnizorii de energie electrică pentru toţi clienţii casnici pentru consumul de energie electrică vor respecta un nou model de factură.

”Aşa cum am precizat la momentul iniţierii procesului de consultare publică, prin noile prevederi am simplificat modelul de factură. Elementele conţinute vor permite clientului casnic o mai bună înțelegere a modului de determinare a valorii facturii.

ADVERTISEMENT

Informațiile suplimentare incluse în anexa de la factură îl vor ajuta pe client în gestionarea propriului consum de energie electrică”, a anunțat Dumitru Chiriță, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, conform Antena 3.

model factură energie
Noul model de factură la energie electrică. Sursa foto: antena3.ro

În plus, în Contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal au fost introduse o serie de clauze:

ADVERTISEMENT
  1. perioada de facturare este de 1 lună.
  2. intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni.
  3. regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție, conform ANRE.

Vești bune pentru clienții casnici, dar și pentru cei vulnerabili

Noile reglementări ale ANRE apărute în Monitorul Oficial vin cu vești excelente pentru clienții casnici și cei vulnerabili. Astfel, în cazul clienților casnici, perioada de facturare va fi lunară. Clienții vulnerabili vor beneficia de eșalonarea plății facturilor.

ADVERTISEMENT

Mai exact, când furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final. O va face pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Tot în cazul clienților vulnerabili se anunță modificări avantajoase. Este posibil ca eşalonarea la plată a facturii, la cererea acestora, să fie făcută pentru o perioadă de minim trei luni sau convenită de părţi.

ADVERTISEMENT