News

Toţi românii vor primi acelaşi tip de factură la energie electrică. Cum arată modelul care va ajunge la 9 milioane de consumatori

Nouă milioane de români vor primi un nou model de factură electrică, care i-a dat peste cap pe furnizorii de energie electrică.
16.02.2023 | 13:59
Factură electrică pe model nou. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Începând cu 1 aprilie toți furnizorii din România vor fi obligați să respecte legea și să emită un model unic de factură, mult mai ușor de citit și înțeles de clienții casnici. Regulamentul de furnizare a energiei electrice a fost deja publicat în Monitorul Oficial pe 6 februarie.

Cum arată noul model de factură la energie electrică

Practic se revine la un model care era aplicabil înainte de liberalizarea pieței de energie electrică. ANRE a decis să impună simplificarea facturilor pe motivul că orice ”consumator mediu” ar trebui să înțeleagă exact ce scrie pe factură, fără anexe ascunse.

ADVERTISEMENT

Potrivit Economica.Net, în România există 9 milioane de consumatori de energie electrică. Noile facturi vor conține vizibil pe prima pagină date concrete referitoare la consum, la index, astfel că datele complicate vor fi ”împinse” pe ultimele pagini ale facturii.

Până atunci, clienții Hidroelectrica și Electrica, sau ai altor furnizori, trebuie să mai aștepte până vor primi facturile. Motivul e reprezentat de noile legi care i-au dat peste cap pe furnizori, nevoiți acum să calculeze la sânge plafonările și prețul la curent pentru fiecare familie în parte, în funcție de situație.

ADVERTISEMENT

”Pentru implementarea măsurilor aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, societatea noastră a demarat o amplă acțiune de optimizare a sistemului informatic. Din acest motiv, este posibil să primiți factura la o altă dată decât cea obișnuită”, a transmis, de exemplu, Electrica.

La fel, Enel Energie Electrica au transmis că vor ”aplica măsurile cuprinse în Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali recent emis de către ANRE, precum și măsurile prevăzute în succesiunea de acte normative referitoare la plafonarea prețurilor”.

ADVERTISEMENT

ANRE nu a fost prea mulțumită de situația iscată și a început să acorde amenzi tuturor furnizorilor. ”Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei.

ADVERTISEMENT

Amenzile s-au aplicat astfel: • ELECTRICA FURNIZARE 120.000 lei • HIDROELECTRICA 70.000 lei • CEZ VÂNZARE 60.000 lei • E.ON ENERGIE ROMÂNIA 50.000 lei • ENEL ENERGIE 50.000 lei • ENEL ENERGIE MUNTENIA 30.000 lei”, a transmis ANRE.

ADVERTISEMENT