News

Cum vor fi aplicate restricţiile în perioada stării de alertă! Explicaţiile unui avocat: “Dacă nu intervin Guvernul şi Parlamentul, nu vom avea niciun fel de limitare”. Exclusiv

11.05.2020 | 16:20
Cum vor fi aplicate restrictiile in perioada starii de alerta Explicatiile unui avocat Daca nu intervin Guvernul si Parlamentul nu vom avea niciun fel de limitare Exclusiv
PNL se întâlnește cu Klaus Iohannis. Se pregătește viitoarea coaliție de guvernare Sursa: INQUAM Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Starea de urgenţă de pe teritoriul României se va încheia pe data de 15 mai. Astfel, începând cu această dată Ordonanţele Militare nu vor mai fi în vigoare, ceea ce înseamnă că Guvernul şi Parlamentul trebuie să reglementeze regulile din perioada stării de alertă.

Cum vor fi aplicate restricţiile în perioada stării de alertă: “Aşa cum s-au mobilizat parlamentarii când a fost să semneze decretul pentru starea de urgenţă, vor trebui să se mobilizeze şi de această dată”

FANATIK a stat de vorbă pe această temă cu avocatul Ştefan Crângaşu, care a explicat modul în care vor putea fi reglementate restricţiile după data de 15 mai. Avocatul este de părere că imediat după dispariţia Ordonanţelor Militare, Guvernul trebuie să aibă pregătită o Ordonanţă de Urgenţă care să prevadă aceste limitări, iar Parlamentul să aibă o lege de aprobare într-un termen de urgenţă:

ADVERTISEMENT

“Ordonanţele militare nu vor mai fi în vigoare. Prin Ordonanţă de Urgenţă vor putea limita deplasarea în afara localităţii, în anumite zone, de exemplu. Acolo ar trebui să aibă o lege de aprobare imediat. Starea de alertă este mai jos decât starea de urgenţă şi atunci trebuie să ai o lege. 

Se presupune că Parlamentul se poate întruni. Şi atunci ar trebui să ai o lege de aprobare că altfel ajungem iar la o neconstituţionalitate. Este adevărat că poate să treacă timp. În mod normal, aşa cum s-au mobilizat parlamentarii când a fost să semneze decretul pentru starea de urgenţă, vor trebui să se mobilizeze şi de această dată. După Ordonanţă, să se dea legea de aprobare a doua sau a treia zi”, susţine Ştefan Crângaşu.

ADVERTISEMENT

“Dacă dispare starea de urgenţă şi Guvernul nu intervine cu acest OUG, atunci noi vom reveni la starea de dinainte de starea de urgenţă”

Avocatul susţine că în cazul în care Guvernul sau Parlamentul nu reuşesc să reglementeze această “stare de alertă” atunci după starea de urgenţă se va reveni la starea de dinainte de starea de ugrenţă, adică oamenii nu vor avea niciun fel de limitare. Totuşi, acest scenariu este puţin probabil:

“În mod normal, ar trebui ca în secunda doi în care se încheie starea de urgenţă şi se instituie starea de alertă, Guvernul trebuie să vină cu o Ordonanţă de Urgenţă care să prevadă aceste limitări. Dacă dispare starea de urgenţă şi Guvernul nu intervine cu acest OUG, atunci noi vom reveni la starea de dinainte de starea de urgenţă, adică fără niciun fel de limitare.

ADVERTISEMENT

Riscul este foarte mare pentru că oamenii vor spune că pot face orice. Dacă vor fi intervenţii ale poliţiei sau amenzi, ele vor fi considerate abuzuri. Totuşi, eu cred că Guvernul este pregătit.

Au spus şi cei de la CCR că trebuie să se pregătească anumite reglementări. Pentru că şi în stare de alertă este reglementată printr-o normă, printr-o lege. Că nu va fi o Ordonanţă Militară şi va fi Ordonanţă de Guvern, dar ea trebuie publicată în Monitorul Oficial că altfel nu este nimic”, a explicat Crângaşu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat un proiect de lege! A fost trimis la Parlament pentru a fi adoptat

Guvernul a adoptat în şedinţă un proiect de lege care conţine măsurile care ar urma să intre în vigoare după data de 15 mai. Însă, acest proiect trebuie să fie aprobat şi în Parlament, unde poate suferi unele modificări. Însă, situaţia nu este simplă. Avocatul Poporului a contestat deja starea de alertă la Curtea Constituţională, care ar urma să ia joi o decizie la această seszare.

Potrivit proiectului de lege, se vor putea face angajări fără concurs în domeniul medical pe durata stării de alertă, masca de protecţie va fi obligatorie în spaţiile publice închise, iar slujbele religioase vor putea fi desfăşurate cu condiţia menţinerii distanţării sociale. Puteţi consulta documentul AICI.

Proiectul de lege a fost trimis la Parlament pentru a fi adoptat în procedură de urgenţă şi rămâne de văzut dacă demnitarii români îl vor adopta în forma actuală sau vor interveni unele modificări până la aprobare. Măsurile intră în vigoare odată cu intrarea în Monitorul Oficial al României.

  • 15 mai este data la care expiră starea de urgenţă
  • 2 luni a fost România în stare de urgenţă
ADVERTISEMENT
Tags: