News

Cum vor guvernanţii să-i lase pe oameni fără cardul de energie. Ce trebuie să ştie românii care primesc bani pentru plata facturilor

O nouă modificare legislativă îi poate afecta pe beneficiarii cardului de energie. Schimbarea se referă la cei care își schimbă domiciliul
22.04.2023 | 10:48
Cum vor guvernantii sai lase pe oameni fara cardul de energie Ce trebuie sa stie romanii care primesc bani pentru plata facturilor
Modificările legislative ar putea duce la pierderea dreptului la ajutorul pentru energie Sursa foto: Facebook MIPE
ADVERTISEMENT

Un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică propune modificări ale regulilor de acordare ale ajutorului de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. O parte dintre beneficiari ar urma să piardă dreptul la cardul de energie.

Cum vor guvernanții să-i lase pe oameni fără cardul de energie

Modificările prevăzute în proiectul de act normativ se referă la procedura aplicabilă în cazul în care beneficiarii cardului de energie își schimbă domiciliul. Este vorba, mai exact, de o procedură de anulare/emitere a cardului de energie, ce se va aplica în cazul în care un beneficiar al ajutorului care își schimbă domiciliul.

ADVERTISEMENT

Schimbările propuse ar putea duce la anularea cardului de energie pentru o parte dintre beneficiarii acestui ajutor. Potrivit procedurii propuse prin proiectul de ordonanță de urgență, românii care beneficiază de un card de energie vor avea obligația ca, la schimbarea domiciliului sau reședinței, să anunțe Poșta Română, direct la oficiile poștale, fie telefonic.

În situația în care un beneficiar al ajutorului pentru plata facturilor la energie își schimbă domiciliul, procedura de validare a eligibilității se reia, în raport cu noul loc de consum. Astfel, pot apărea trei situații, potrivit portalului avocatnet.ro:

ADVERTISEMENT

– beneficiarul cardului de energie este eligibil la noul loc de consum şi pentru acea adresă nu a mai fost emis un card de energie. În acest caz, se anulează primul card și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum al beneficiarului, cu preluarea soldului disponibil, dacă este cazul.

– beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru această adresă a fost emis deja un card de energie. În această situație se anulează cardul de energie de la vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimba domiciliul, se anulează și cardul deja existent pentru noul loc de consum și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum.

ADVERTISEMENT

– beneficiarul nu este eligibil la noul loc de consum. Aceasta este situația în care cardul de energie de la vechiul loc de consum se anulează, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/reședința, cu decontarea sumelor utilizate până la schimbarea domiciliului/reședinței.

Sprijin pentru mai multe tipuri de energie

Sursa citată mai precizează că, potrivit proiectului de act normativ, în cazul în care cardul de energie de la vechiul loc de consum a fost emis pentru mai mulți beneficiari, valabilitatea acestuia se păstrează dacă ceilalți beneficiari sunt în continuare eligibili pentru sprijinul acordat de guvern. Cardul nu va mai puta fi folosit de cel care își schimbă domiciliul/ reședința.

ADVERTISEMENT

De asemenea, prin proiectul de OUG al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene lista tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar acordat în 2023 este extinsă.

Prin această modificare se vor introduce pe listă și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi. Până acum, lista conținea energia electrică, energia termică centralizată, gazele, buteliile, lemnele pentru foc, păcura, paleții și alte materiale de încălzire.

ADVERTISEMENT
Tags: