News

Cum vor să combată Forțele Navale Române pericolul minelor din Marea Neagră. Ce decizie s-a luat de urgență

Forțele Navale Române încearcă să combată pericolul minelor din Marea Neagră. Care este decizia care a fost luată de urgență în acest sens de reprezentanții Statului Major
30.03.2022 | 08:01
Cum vor sa combata Fortele Navale Romane pericolul minelor din Marea Neagra Ce decizie sa luat de urgenta
ADVERTISEMENT

Mai multe măsuri pentru asigurarea securității navigației au fost luate în zona maritimă de responsabilitate a Forțelor Navale Române, pe fondul minelor din Marea Neagră. A fost emis un aviz pentru navigatori.

Cum vor să combată Forțele Navale Române pericolul minelor din Marea Neagră

După ce o mină marină a fost detectată în apropiere de țărmul românesc, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus măsuri suplimentare de supraveghere a zonei maritime de responsabilitate, în vederea creșterii vitezei de reacție pentru combaterea pericolului de mine din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

În plus, Ministerul Apărării Naționale a stabilit, în urma mai multor consultări între Forțele Navale Române și reprezentanții autorităților naționale cu atribuții în asigurarea siguranței navigației și ai agenților economici care desfășoară activități în spațiul maritim al României, măsuri pentru reducerea impactului pericolului de mine și pentru executarea navigației în condiții de siguranță.

Astfel, Direcția Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori, prin care recomandă tuturor navelor care navighează către și dinspre porturile românești de la Marea Neagră (Mangalia, Constanța, Midia, Sulina) să urmeze anumite rute de navigație, cu o lățime a pasei de 2 mile marine, pentru a reduce riscurile cauzate de posibila prezență a unor mine marine aflate în derivă.

ADVERTISEMENT

Prin canalele oficiale specifice, navigatorii sunt sfătuiți să navigheze cu atenție și să își întărească observația vizuală în zona de responsabilitate a României.

De asemenea, le-a fost solicitat tuturor navelor să raporteze, imediat, autorităților maritime din țara noastră orice detectare a minelor.

ADVERTISEMENT

“În zona maritimă de responsabilitate, Forțele Navale Române au luat măsuri de cercetare sistematică, pentru întărirea supravegherii spațiului maritim (apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă) și pentru executarea unor intervenții rapide, cu structuri specializate, pentru asigurarea securității navigației”, mai este precizat în comunicatul Statului Major al Forțelor Navale.

Forțele Navale Române desfășoară două exerciții militare

Pe lângă misiunile de cercetare în vederea combaterii pericolului minelor din Marea Neagră, Forțele Navale Române desfășoară în această perioadă și două exerciții militare.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre “Tomis 22” și “Danube Protector 22”, care au început din 28 martie și se desfășoară până pe 8 aprilie.

Acestea au rolul de a crește nivelul de interoperabilitate dintre structurile de forțe participante, precum și de a dezvolta procedurile operaționale de asigurare a securității spațiului naval (maritim și fluvial) al țării noastre.

ADVERTISEMENT