News

Cum vor străinii să reformeze sistemul de pensii din România. Ce a cerut în mod clar Banca Mondială

Experții de la Banca Mondială știu ce trebui să facă politicienii din țara noastră pentru a reforma sistemul de pensii speciale, mult comentat.
26.02.2023 | 15:58
Cum vor strainii sa reformeze sistemul de pensii din Romania Ce a cerut in mod clar Banca Mondiala
Reformă pensii speciale. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Concret, experții au fost consultați de autoritățile române pe subiectul pensiilor speciale și au formulat, drept răspuns, o serie de recomandări clare menite să reducă inechitățile din sistemul românesc de pensii.

Cum vor străinii să reformeze sistemul de pensii

Cea mai importantă cerință e cea referitoare la introducerea unui impozit progresiv asupra suplimentului la pensiile de serviciu, finanțate de la buget și, implicit, nu din contribuții. Cel mai afectate ar fi pensiile magistraților, dacă recomandarea va fi luată în seamă.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ziare.com, o altă recomandare e cea referitoare la indexarea pentru plățile magistraților, precum și revizuirea și adoptarea protocoalelor de schimb de date care să permită gestionarea diferitelor planuri de pensii.

O altă problemă ridicată e cea a renunțării la pensiile speciale acordate personalului civil din aviație, în condițiile în care majoritatea dintre aceștia sunt angajați ai unor firme private. Ministerul Muncii a comunicat publicului larg aceste sugestii și recomandări.

ADVERTISEMENT

”Introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanţate de la buget, un mecanism eficient de reducere a inegalităţilor rezultate ar fi impozitarea specială a cotei din beneficiul finanţat de la bugetul de stat”, este una dintre sugestii, potrivit Ministerului Muncii.

”Acesta poate fi etalonat în funcţie de cuantumul suplimentului din buget sau poate fi declanşat atunci când ponderea suplimentului depăşeşte anumiţi parametri (de exemplu, atunci când suplimentarea depăşeşte cota finanţată din contribuţii şi astfel beneficiul este definit mai mult în funcţie de completare decât de contribuţii).

ADVERTISEMENT

Beneficiile magistraţilor, de exemplu, a căror formulă este protejată de sentinţa Curţii Constituţionale a României, primesc marea majoritate (peste 90%) din beneficiul lor de la buget, şi nu din contribuţii. Cazuri de completări mult mai mari decât contribuţiile sunt posibile şi pentru alte pensii de serviciu.

Chiar şi în rândul beneficiarilor de pensii speciale, există o inegalitate semnificativă între segmentul de 10% superior al beneficiarilor care primesc pensii de până la 3,5 ori mai mari faţă decei 10% din segmentul inferior al beneficiarilor. Această recomandare necesită consultări suplimentare cu Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a României”, este prezentat în datele Băncii Mondiale transmise Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT

Pensiile speciale din România rămân cea mai mare problemă pentru politicienii români, care de zeci de ani nu se pot decide asupra unei reforme reale. În condițiile în care și banii din PNRR depind de această reformă, rămâne de văzut ce soluție vor găsi guvernanții.

ADVERTISEMENT