News

Termenul-limită pentru cumpărarea de vechime la pensie, extins. Schimbări la modalitatea de plată a tranșelor. Proiect

Un proiect de lege ar putea extinde cu încă trei ani termenul până la care cei care vor să-și cumpere ani de vechime pentru pensie vor putea să încheie contracte de asigurare.
10.01.2023 | 17:27
Termenullimita pentru cumpararea de vechime la pensie extins Schimbari la modalitatea de plata a transelor Proiect
Cumpărarea vechimii la pensie ar putea fi extinsă pentru încă 3 ani/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Parlament prevede extinderea până la data de 1 septembrie 2026 a perioadei în care persoanele care vor să-și cumpere vechime la pensie, pentru a atinge pragul minim de 10 ani de cotizare la sistemul public, necesar a deveni asigurat în sistemul public de pensii.

20.000 de români au cumpărat deja vechime la pensie

OUG 163/2020 a instituit posibilitatea ca cei care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un alt sistem de asigurări sociale să poată încheia un contract prin care să plătească contribuții de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori semnării contractului.

ADVERTISEMENT

Practic, statul vinde vechime necesară celor care nu aveau stagiul minim de cotizare de 10 ani prin plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări. Plata se făcea fie într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare, baza de calcul a acestora fiind raportată la nivelul salariului minim brut pe țară.

Ordonanța de urgență prevedea un termen limitat pentru încheierea acestor contracte, anume până la 1 septembrie 2021, însă prin legea de aprobare a OUG, adoptată de Parlament, s-a decis ca prevederea să se aplice încă doi ani, până la 1 septembrie 2023. Pentru a beneficia de pensie, persoanele care cumpără cei 6 ani de vechime trebuie să fi avut și 4 ani de muncă efectivă, în care să fi plătit asigurările sociale standard.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor date prezentate de către Casa Națională de Pensii Publice membrilor Comisiei de muncă a Camerei Deputaților, până acum sunt circa 20.000 de persoane care au încheiat contracte de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

Prelungire cu trei ani a termenului limită

Inițiatoarea proiectului, senatorul Oana Țoiu (USR) susține că se impune o prelungire cu încă trei ani a termenului până la care se pot încheia aceste contracte, adică 1 septembrie 2026. Prelungirea este justificată prin faptul că inflația și creșterea prețurilor la energie a afectat în special economiile făcute de către populația cu venituri mici și medii, iar această categorie are mai puțini bani disponibili în cazul în care vor să achite retroactiv contribuții de asigurări sociale în vederea obținerii vechimii la pensie. De asemenea, măsura ar încuraja și procesul de repatriere al celor care au muncit mai mult în străinătate.

ADVERTISEMENT

Se impun în continuare măsuri care să conducă la incluziunea socială a acelor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privirea la stagiul de cotizare, oferindu-le cadrul legal pentru a putea compensa diferențele de contribuție necesare, astfel încât să evităm situația nedreaptă în care ani de contribuții din partea lor nu le pot genera niciun beneficiu la pensie deoarece sub stagiul minim nu se fragmentează beneficiile proporțional cu perioada contributivă”, argumentat Țoiu în expunerea de motive.

Aceasta estimează că, până în 2026, alte 50.000 de persoane ar putea încheia asemenea contracte de asigurări sociale. La un salariul minim brut de 3.000 de lei, contribuția ar fi de 750 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că în bugetul asigurărilor sociale de stat ar intra circa 400.000.000 de lei în următorii trei ani.

ADVERTISEMENT

O noutate a proiectului de lege față de forma actuală a acestor contracte este că suma se poate plăti și în tranșe inegale, nu doar lunare. Adică termenele de plată pot fi stabilite de la caz la caz, potrivit termenilor contractuali asupra cărora au convenit Casa Națională de Pensii Publice și persoana respectivă.

ADVERTISEMENT