News

Cutremur puternic în China. Peste 110 oameni au murit și cel puțin 400 sunt răniți

Cutremur puternic în China. Potrivit autorităților, seismul a avut o magnitudine de 6,2 și s-a soldat cu sute de victime.
19.12.2023 | 07:18
Cutremur puternic in China Peste 110 oameni au murit si cel putin 400 sunt raniti
Cutremur puternic în China. colaj Fanatik/ Foto Reuters/ Facebook Earthquake News Everyday
ADVERTISEMENT

Cutremur puternic în China, cu magnitudinea 6,2, în urma căruia au murit peste 110 oameni. Alți cel puțin 400 sunt răniți. Seismul a avut loc în nord-vest, lovind puternic provinciile Gansu și Qinghai.

Cutremur puternic în China

Mișcarea tectonică s-a înregistrat înainte de miezul nopții. Inițial, Institutul Geologic al SUA (USGS) a raportat o magnitudine de 5,9, la o adâmcime de 10 km. Ulterior, aceasta a fost revizuită la 6,2 pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

După câteva ore, un alt cutremur s-a produs în regiunea Xinjiang. În cazul acestuia, autoritățile au informat că a avut o intensitate de 5,5 grade pe scara Richter, potrivit BBC. Pagubele sunt în curs de stabilire.

Situația este dramatică, sute de oameni aflându-se încă sub dărâmături. Totodată, căutările sunt îngreunate de condițiile de vreme extremă, având în vedere că sunt temperaturi de -15 grade Celsius în zona muntoasă a Chinei.

ADVERTISEMENT

Salvatorii se află la fața locului, încercând să găsească victimele printre dărâmăturile clădirilor prăbușite. De altfel, președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis forțelor de intervenție că eforturile pentru salvarea oamenilor trebuie să fie complete.

Spitalele aflate în provinciile afectate sunt pline, primind în permanență victime care au nevoie de îngrijiri medicale. Cel mai probabil, bilanțul privind numărul morților și răniților va fi actualizat în orele următoare.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai puternice cutremure din China a ucis 250.000 de oameni

Cutremurele produse în zona înaltă a Chinei sunt obișnuite. Unul dintre cele mai devastatoare a avut loc în anul 2008, în provincia Sichuan. Aproape 70.000 de oameni au murit, iar alți peste 18.000 au fost dați dispăruți, în urma mișcării tectonice care a avut o magnitudine de 7,9.

Un alt seism puternic din istoria modernă a lumii s-a înregistrat pe 28 iulie 1976, fiind vorba de un dublet care a produs distrugeri pe regiuni întinse din China. Cea mai afectată a fost regiunea Tangshan, aflată în nord-estul țării.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 250.000 de oameni au murit în urma seismului din Tangshan, iar alți 164.851 au fost răniți, conform cifrelor oficiale. Alte estimări internaționale susțin un număr mult mai mare de victime, de aproximativ 655.000.

 

ADVERTISEMENT