News

Cutremur devastator în Japonia. Numărul morților a trecut de 200. Operațiunile de căutare sunt perturbate de ninsoare. Update

Japonia a fost lovită luni, 1 ianuarie 2024, de un cutremur devastator. De la o oră la alta, bilanțul victimelor continuă să crească.
09.01.2024 | 10:33
Cutremur devastator in Japonia Numarul mortilor a trecut de 200 Operatiunile de cautare sunt perturbate de ninsoare Update
Japonia, lovită de un cutremur devastator. Peste 30 de morți. Căutările sub ruine continuă. Sursa foto: X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
09-01-2024
08:33

202 morți în urma seismului din 1 ianuarie

Seismul care s-a produs pe 1 ianuarie în centrul Japoniei a făcut 202 victime, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat marţi de autorităţile din departamentul Ishikawa, unde a avut loc această catastrofă, informează AFP, citată de Agerpres.

În acelaşi timp, numărul persoanelor care încă nu au fost găsite de autorităţile nipone a scăzut la 102, faţă de 120 conform bilanţului precedent.

08-01-2024
11:00

Numărul morților se apropie de 170

Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a zguduit centrul Japoniei la 1 ianuarie continuă să crească. Cel puțin 168 de persoane au fost ucise, 565 au fost rănite și 323 sunt încă date dispărute, potrivit unui nou bilanț anunțat luni, 8 ianuarie, de autoritățile locale.

Cutremurul, urmat de sute de replici, a provocat mii de alunecări de teren, a prăbușit clădiri și drumuri și a provocat incendii. De asemenea, a declanșat un tsunami cu valuri de peste un metru înălțime pe coasta peninsulei Noto, o fâșie îngustă de pământ de aproximativ o sută de kilometri lungime care se întinde în Marea Japoniei.

Mii de salvatori din întreaga Japonie, care continuă să cerceteze dărâmăturile în căutarea cadavrelor, trebuie să facă față luni zăpezii care a căzut pe peninsula Noto, depunându-se în strat de peste 10 centimetri pe alocuri, și temperaturilor de până la 4°C.

Se tem noi alunecări de teren din cauza precipitațiilor, iar poleiul va complica și mai mult traficul pe drumurile afectate de cutremur, au avertizat autoritățile.

04-01-2024
08:20

Salvatorii se luptă cu frigul într-o cursă contra cronometru pentru găsirea supraviețuitorilor

Salvatorii au înfruntat frigul într-o cursă contra cronometru în timp ce căutau supraviețuitori de-a lungul coastei vestice a Japoniei, joi, după ce un cutremur puternic produs la începutul săptămânii a distrus case și a făcut cel puțin 78 de morți și 35 de persoane dispărute.

Erau așteptate o ploaie torențială și posibile ninsori, crescând riscul de alunecări de teren. Lista celor dispăruți în mod oficial, publicată în cursul nopții, a crescut de la 15 la 35 de persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, potrivit The Times of India.

03-01-2024
09:45

Numărul morților a ajuns la 62

Salvatorii japonezi se chinuie să caute supraviețuitori, în timp ce autoritățile au avertizat cu privire la alunecări de teren și ploi abundente după un cutremur puternic care a provocat moartea a cel puțin 62 de persoane.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,5 grade care a zguduit luni prefectura Ishikawa de pe insula principală Honshu a declanșat valuri tsunami de peste un metru înălțime, a provocat un incendiu de proporții și a distrus drumuri.

Peninsula Noto din prefectură a fost cea mai grav afectată, cu câteva sute de clădiri devastate de foc și case distruse de flăcări în mai multe orașe, inclusiv Wajima și Suzu.

Guvernul regional a anunțat miercuri că s-a confirmat moartea a 62 de persoane și peste 300 de răniți, dintre care 20 în stare gravă. Se așteaptă ca bilanțul să crească, în timp ce salvatorii se luptă cu replicile și vremea nefavorabilă pentru a căuta printre dărâmături.

Mai mult de 31.800 de persoane se aflau în adăposturi, a declarat guvernul. Presa japoneză a relatat că zeci de mii de case au fost distruse.

Operațiunea a fost urgentată și mai mult deoarece Agenția Meteorologică Japoneză (JMA) a emis o avertizare de ploi abundente în zonă. “Fiți atenți la alunecări de teren până în seara zilei de miercuri”, a precizat agenția.

02-01-2024
20:55

Bilanțul provizoriu al victimelor crește la 57 de morți

Bilanțul provizoriu al victimelor numeroaselor cutremure care au lovit luni, 1 ianuarie, peninsula Noto (centrul Japoniei) continuă să crească. Potrivit acestui nou bilanț provizoriu, cel puțin 57 de persoane au murit. O cursă contra cronometru este acum în curs de desfășurare pentru a găsi supraviețuitorii.

Cutremurul principal, care a avut loc luni la ora 16.10 (19.10 GMT) și a fost unul dintre cele peste 150 de seisme resimțite până marți dimineață, a fost înregistrat cu o magnitudine de 7,5 de către Institutul american de geofizică (USGS) și de 7,6 de către Agenția meteorologică japoneză (JMA).

Nivelul de risc de tsunami, care a declanșat inițial o alertă maximă rară din partea JMA, a fost ulterior retrogradat și apoi ridicat definitiv marți, la ora 10.00 (1.00 GMT), de către aceeași agenție.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat marți că seismele au făcut „multe victime” și au provocat pagube materiale importante. „Trebuie să ducem o cursă contra cronometru” pentru a salva vieți, a adăugat el.

În special, un incendiu de proporții a devastat o parte din centrul orașului Wajima, un mic port istoric din nordul peninsulei Noto, cunoscut pentru obiectele sale de artizanat din lac.

În Suzu, un oraș de coastă cu puțin peste 5.000 de gospodării din apropierea epicentrului cutremurului, este posibil ca 90% dintre case să fi fost distruse, potrivit primarului Masuhiro Izumiya. „Situația este catastrofală”, a declarat acesta.

1.000 de soldați din cadrul Forțelor japoneze de autoapărare (SDF), precum și peste 2.000 de pompieri și aproximativ 630 de polițiști au sosit în zonele calamitate ca întăriri, a declarat marți Fumio Kishida.

Din cauza dezastrului, tradiționalele urări publice de Anul Nou ale împăratului Naruhito și ale familiei sale, care urmau să aibă loc marți la Tokyo, au fost anulate, scrie France 24.

02-01-2024
13:05

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, mesaje de solidaritate cu poporul japonez

Marți, la o zi după cutremurul devastator care a lovit Japonia, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe pentru victimele cutremurului din statul nipon.

România este alături de cetăţenii din Japonia, în aceste momente dificile”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe X. Șeful statului a transmis și condoleanţe familiilor victimelor cutremurului”.

Ulterior, o reacție a avut și șeful Executivului, Marcel Ciolacu. El și-a exprimat solidaritatea cu autoritățile și familiile nipone. ”Din partea Guvernului României, vă transmit cele mai profunde condoleanţe pentru familiile care i-au pierdut pe cei dragi în urma cutremurului devastator şi speranţa pentru o recuperare cât mai grabnică a celor răniţi. Ne exprimăm solidaritatea noastră cu poporul Japoniei în aceste momente dificile”, a afirmat şeful Guvernului, în mesajul postat tot pe X.

02-01-2024
09:29

Un nou bilanț al victimelor: 48 de morți. Încă un seism raportat în Ishikawa

Autoritățile de la Tokyo au prezentat un nou bilanț al cutremurului cu magnitudinea de 7.5 care a lovit luni centrul țării. Seismul a omorât 48 de persoane și a lăsat în urmă zeci de răniți. Încă se efectuează operațiuni pentru a scoate de sub dărâmături alte câteva zeci de persoane.

Marți dimineață, un nou cutremur, cu o intensitate mai mare de 5 grade, a lovit regiunea Ishikawa. Specialiștii spun că este de așteptat ca seisme mai mici să apară în aceste zile.

Un cutremur devastator s-a produs în prima zi a anului 2024 în Japonia. Seismul, raportat la ora locală 16.10 (9.10 ora României) a avut magnitudinea de 7.5, conform celor de la EMSC și USSGS. Bilanțul victimelor este, în prezent, la 30 de morți și mai mulți răniți.

Japonia, lovită de un cutremur devastator. Peste 30 de morți. Căutările sub ruine continuă

Într-o primă fază, cutremurul din statul asiatic nu se părea să fi produs victime omenești. Treptat, pe măsură ce autoritățile au inspectat zonele afectate de undele puternice, au început să apară informații în legătură cu persoane rănite sau ucise.

ADVERTISEMENT

Mai multe clădiri s-au prăbușit în apropiere de coasta de vest japoneză, sub ruine fiind prinse mai multe persoane. La miezul nopții de luni spre marți, bilanțul victimelor se referea la 5 morți și mai mulți răniți.

Între timp, bilanțul a crescut considerabil. Din datele autorităților locale, citate de Sky News, aflăm că cel puțin 30 de persoane au murit. Autoritățile din orașul Wajima au confirmat decesele, adăugând că alți șapte oameni au fost grav răniți.

ADVERTISEMENT

Replicile au continuat să afecteze prefectura Ishikawa. Vorbim de zona cel mai grav afectată din peninsula îndepărtată Noto. Unii localnici au fost avertizați să stea departe de casele lor din cauza riscului de noi cutremure puternice.

În urma acestui val de cutremure și replici, peste 45.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în prefectura Ishikawa din centrul Japoniei. Anunțul vine de la compania Hokuriku Electric Power.

ADVERTISEMENT

O veste bună este aceea că avertismentele de tsunami care se refereau la zone extinse de-a lungul Mării Japoniei au fost ridicate marți dimineață. Luni, cel mai înalt val de aproximativ 1,2 metri a lovit Portul Wajima.

Mai mulți oameni prinși sub ruinele clădirilor prăbușite

Incendiile produse din cauza cutremurelor de luni au afectat peste 200 de clădiri din zona centrală Wajima, au spus oficialii prefecturii Ishikawa. Au existat 14 rapoarte despre oameni prinși sub dărâmături în oraș, au mai spus alți oficiali.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a provocat, de asemenea, răni și daune materiele în prefecturile Niigata, Toyama, Fukui și Gifu. ”Este extrem de dificil pentru vehicule să intre în zonele de nord ale Peninsulei Noto”, a spus prim-ministrul Fumio Kishida, într-o conferință de presă. El a adăugat că guvernul a coordonat trimiterile de provizii cu ajutorul unor nave maritime.

În prezent, aproximativ 1.000 de membri ai Forțelor de Autoapărare sunt implicați în operațiuni de salvare și ajutor, a mai spus Kishida. Japonia este sprijinită și de aliații săi din Occident.

Luni, Statele Unite au anunțat că sunt gata să furnizeze “tot ajutorul necesar” Japoniei, a afirmat preşedintele american Joe Biden. Administraţia mea este în contact cu responsabilii niponi şi SUA sunt gata să furnizeze tot ajutorul necesar poporului japonez, a scris liderul de la Casa Albă, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT