News

Video. Japonia, lovită de un cutremur de 7.5 magnitudine. Cel puțin patru persoane și-au pierdut viața, armata este trimisă la locul sinistrului. Update

Cel puțin patru persoane au fost ucise de cutremurul puternic din Japonia, potrivit unui nou bilanț. SUA se declară gata să ofere orice ajutor
01.01.2024 | 18:52
Video Japonia lovita de un cutremur de 75 magnitudine Cel putin patru persoane siau pierdut viata armata este trimisa la locul sinistrului Update
Cutremur puternic în prima zi a anului, în Japonia. Magnitudine de peste 7. Alertă de tsunami. Sursa foto: x / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
01-01-2024
20:29

Joe Biden, pregătit să ofere „orice asistență necesară poporului japonez

Autoritățile japoneze au confirmat moartea a patru persoane în urma puternicului cutremur care a zguduit Japonia, a anunțat marți agenția de presă Kyodo.

O serie de cutremure au zguduit luni arhipelagul, cel mai puternic, cu magnitudinea 7,5, a lovit prefectura Ishikawa, pe partea dinspre Marea Japoniei a insulei principale Honshu, la ora 16:10 (07:10 GMT), potrivit Institutului american de geofizică (USGS).

Statele Unite sunt pregătite să ofere „orice asistență necesară” Japoniei în urma cutremurelor puternice care au lovit luni această țară, provocând moartea a patru persoane, a declarat președintele american Joe Biden, scrie CNews.

„Administrația mea este în contact cu oficialii japonezi, iar Statele Unite sunt pregătite să ofere orice asistență necesară poporului japonez”, a declarat Biden într-un comunicat, reamintind că Japonia și Statele Unite sunt „aliați apropiați”.

Ministrul Apărării Minoru Kihara a anunțat că 1.000 de soldați se pregătesc să plece în regiune, în timp ce alți 8.500 sunt, de asemenea, în așteptare. 20 de avioane militare au fost trimise pentru a evalua pagubele.

 

01-01-2024
16:57

Riscul de tsunami a trecut, dar amenințarea unui nou cutremur rămâne

“Ameninţarea unui tsunami este acum în mare parte înlăturată”, a declarat agenţia americană care se ocupă de alertele de tsunami. Între timp, bilanțul provizoriu al celor decedați ar fi ajuns la doi, în vreme ce numărul răniților nu se cunoaște cu exactitate. Se presupune că mai mulți oameni au rămas blocați sub dărămături. Peste 51.000 de persoane din cinci prefecturi au fost instruite să se evacueze, în vreme ce la centralele nucleare nu au fost semnalate anomalii.

Populației i s-a cerut să rămână vigilentă, întrucât este riscul producerii unui alt cutremur puternic nu a trecut încă.

01-01-2024
15:10

Prima victimă a seismului din Japonia: bărbat mort după prăbușirea unei clădiri în Ishikawa

A fost anunțată prima victimă a seismului puternic de luni, din Japonia. Un bărbat a murit după ce o clădire s-a prăbușit în Ishikawa, a informat postul japonez NTV, citat de Sky News.

Cel mai puternic cutremur din prima zi a anului, cu magnitudinea de 7.5, a lovit prefectura de pe coasta de vest a Japoniei, imediat după ora locală 16 (9 ora României). 

De atunci, Japonia a fost zguduită de peste 80 de cutremure și replici. A fost emisă o avertizare de tsunami pentru zonă.  Locuitorilor li s-a spus să-și evacueze casele și să se îndrepte spre terenuri mai înalte. 

01-01-2024
14:37

Alerta majoră de tsunami, ridicată. Peste 80 de seisme raportate luni

Japonia a anunțat că cel mai înalt nivel de alertă de tsunami a fost ridicat. Această alertă fusese emisă în urma cutremurului de 7.5 de luni și a replicilor sale numeroase. În ciuda acestui aspect, autoritățile l-au spus locuitorilor din zonele de coastă să nu se întoarcă la casele lor. Încă există riscul unor valuri uriașe în zonă.

Agenția meteorologică a statului asiatic a revenit cu bilanțul numărului de cutremure produse luni. În total, peste 80 de seisme și de replici ale acestora au lovit Japonia în ultimele ore, notează Sky News.

01-01-2024
12:53

Zeci de clădiri prăbușite în zona epicentrului. 50 de seisme și replici raportate luni, în Japonia

Autoritățile de la Tokyo au revenit cu informații în legătură cu urmările seismului de 7.5 magnitudine. Un bilanț al daunelor materiale prezentat de pompieri anunță că cel puțin 30 de clădiri s-au prăbușit până acum în Ishikawa, zonă apropiată de epicentrul mișcării telurice. Pe site-urile de socializare au apărut imagini cu mai multe clădiri afectate.

În total, peste 50 de cutremure au lovit Japonia luni, potrivit datelor agenției de meteorologie a țării. Seismele s-au produs începând cu ora locală 16.10 (7.10 ora României) și au avut magnitudini între 7.5 și 3.1.

01-01-2024
10:41

Valurile tsunami lovesc coasta de vest. Persoane prinse sub dărâmături

Alertele de tsunami emise de autoritățile japoneze se adeveresc. Un tsunami a lovit coasta de vest Japoniei, a informat postul public NHK citat de The Guardian. Localnicilor li s-a cerut să evacueze zona.

Reamintim că o avertizare majoră de tsunami este în vigoare pentru prefectura Ishikawa, în timp ce avertismente de nivel inferior au fost emise pentru restul coastei de vest. În social media au început să apară imagini cu valurile care lovesc zonele de coastă.

În jurul orei 12.00 (ora României), Coreea de Nord a emis o avertizare de tsunami pentru coasta de est a țării, a informat agenția de presă Yonhap. Se așteaptă valuri de până la 2 metri. 

Încep să apară și informații în legătură cu posibile victime. Există date conform cărora șase persoane ar fi prinse sub dărâmăturile caselor prăbușite din Peninsula Noto. Unele spitale au anunțat deja că încep să primească răniți.

01-01-2024
09:37

Zeci de mii de case fără curent. Alertă de tsunami în estul Rusiei

Peste 36.000 de locuințe din Ishikawa și Toyama a rămas fără curent din cauza cutremurului de 7.5 și a replicilor sale de luni dimineață, a anunțat furnizorul de utilități Hokuriku Electric Power, citat de Sky News

Aceste zone de coastă sunt ambele sub avertizare de tsunami. ”Un cutremur a avut loc în regiunea Noto din prefectura Ishikawa chiar după ora 16:00 pe 1 ianuarie”, a scris compania de electricitate pe X. 

Agenția meteorologică din Japonia a ținut, în urmă cu scurt timp, o conferință de presă privind situația din țară în contextul cutremurului puternic și a alertelor de tsunami. Oficialii din Tokyo avertizează că aceste seisme ”puternice” ar putea continua să lovească țara și în viitorul apropiat. Oamenilor li s-a cerut să fie ”vigilenți” pentru următoarele două-trei zile. 

În urma seismului de luni, Rusia a emis o avertizare de tsunami pentru orașele din estul îndepărtat Vladivostok și Nahodka, a informat agenția de presă de stat TASS. Postul de știri a mai raportat că anumite părți ale insulei rusești Sahalin au fost evacuate din cauza amenințării unor valuri uriașe. 

Un cutremur puternic a avut loc luni, 1 ianuarie 2024, în Japonia. Seismul din statul asiatic a înregistrat o magnitudine de peste 7. Dată fiind amploare sa, a fost emis o alertă de tsunami.

Cutremur puternic în prima zi a anului, în Japonia. Magnitudine de peste 7. Alertă de tsunami

Potrivit datelor oferite de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), cutremurul din prima zi a anului s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la ora locală 16:10 (9:10, ora României). A fost resimţit până în capitala Tokyo.

ADVERTISEMENT

Cutremurul, care a avut o magnitudine preliminară de 7.6, a fost urmat la nici 10 minute de o replică cu magnitudinea de moment de 6.2. S-a emis și o alertă de tsunami. EMSC și USSGS au anunțat, în final, o magnitudine de 7.5 a seismului.

Avertizarea de tsunami a însemnat că oamenii aflați în zonele de coastă ale prefecturilor Ishikawa, Niigata, Toyama și Yamagata trebuie să-și părăsească locuințele.

ADVERTISEMENT

Toţi locuitorii ar trebui să evacueze imediat şi să se îndrepte către altitudini mai mari”, a anunţat postul naţional de televiziune NHK, după ce cutremurul a lovit Peninsula Noto din prefectura Ishikawa.

La câteva minute după producerea seismului, valuri de peste 1,2 metri s-au raportat în portul Wajima din Peninsula Noto din Ishikawa. Aici fusese emisă o avertizare de tsunami de mare risc în jurul orei locale 16:21 (9:21 ora României), informează Japan Times.

ADVERTISEMENT

Aceste alerte de tsunami au venit după mai multe replici ale cutremurului inițial. Se estimează că valuri de până la 5 metri vor lovi zona de coasă a Japoniei în următoarele ore.

Nu s-au raportat pagube sau victime, deocamdată

În urma seismului de luni, o parte dintre clădiri au început să se balanseze în zona din jurul capitalei Tokyo. Deocamdată, nu au existat rapoarte privind pagube sau victime. În ciuda acestui aspect, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mai multe clădiri afectate grav de seism.

ADVERTISEMENT

Compania japoneza Kansai Electric a declarat că nu au fost detectate defecțiuni în funcționarea centralelor nucleare din zona cutremurului. Agenția de meteorologie din Coreea de Sud a anunțat că nivelul mării în unele părți ale provinciei Gangwon de pe coasta de est ar putea crește. De notat că Japonia este una dintre țările din lume cu cel mai mare risc de cutremur.

ADVERTISEMENT