News

Cutremur în Italia, urmat de cinci replici. Oamenii speriați au ieșit pe străzile din Napoli

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 a avut loc duminică dimineață în apropierea orașului italian Napoli, seismul fiind urmat de cinci replici de intensitate mai mică.
03.03.2024 | 17:42
Cutremur in Italia urmat de cinci replici Oamenii speriati au iesit pe strazile din Napoli
Vulcanul Campi Flegrei, sursă a cutremurelor din regiunea orașului Napoli/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Seismul de magnitudine 3,4 a avut loc duminică dimineață, la ora 10.02, epicentrul aflându-se la Bagnoli, la limita dintre municipalitățile Napoli și Pozzuoli. Adâncimea la care a avut loc cutremurul a fost una redusă, de numai trei kilometri, transmite stiridiaspora.ro.

Cutremurul a fost resimțit în zona Campi Flegrei și în districtele vestice ale orașului Napoli, inclusiv în Agnano, Pianura, Soccavo, Fuorigrotta și Posillipo. Mulți dintre localnici s-au speriat și au ieșit pe străzi de teama unui seism și mai puternic decât acesta.

ADVERTISEMENT

În numai șase minute de la cutremurul inițial au avut loc cinci replici, care au avut același epicentru și o adâncime foarte redusă. De altfel, intensificarea activității seismice în zonă a fost indicată de sâmbătă seară când, în jurul 23.00, a avut loc un cutremur cu magnitudine de 1,3-1,7, ce a avut epicentrul tot în Campi Flegrei.

Deși cutremurele sunt de o intensitate relativ mică, napolitanii au motive întemeiate să-și facă griji în condițiile în care seismele din zonă pot indica intensificarea activității vulcanice, mai ales că în regiune se află și vulcanul Vezuviu.

ADVERTISEMENT

La finele lunii septembrie 2023, în numai 48 de ore,  au avut loc peste 60 de seisme, iar cel mai puternic având o magnitudine de 4,2, fiind cea mai puternică mișcare tectonică produsă în Napoli în ultimii 40 de ani.

În regiunea de lângă Napoli s-au produs 2.435 de mișcări tectonice în anul 2023, ceea ce indică o intensificare alarmantă a activității seismice, dacă este să comparăm cu anul 2017, când au fost înregistrate doar 120 de seisme.

ADVERTISEMENT

Potrivit meteoradar.ro, pericolul vine din regiunea Campi Flegrei, la vest de Vezuviu, sub care se află un vulcan care nu formează un munte după erupție, ci o calderă care este o cavitate ce apare după golirea camerei magmatice care apoi se prăbușește sub greutatea rocii care o acoperă.

Ultima erupție în caldera cu un diametru de 13 kilometri din Campi Flegrei a avut loc în 1538, însă creșterea recentă a nivelului solului indică o presiune mai mare exercitată de către magma din subteran și, implicit, un risc mai ridicat de erupție.

ADVERTISEMENT

Activitatea intensă a magmei din interior se manifestă inclusiv prin cutremure, însă specialiștii nu pot estima când va avea loc o erupție de mari proporții în regiune. Protecția civilă din Italia estimează că, în acest caz, ar trebui evacuați 1.300.000 de oameni.

ADVERTISEMENT