News

Cutremur în România, 4 decembrie 2022. Seismul s-a simțit în mai multe orașe

Seism important în România. Cutremurul a avut loc în zona Vrancei. A fost resimțit în mai multe orașe importante ale țării
04.12.2022 | 23:09
Cutremur in Romania 4 decembrie 2022 Seismul sa simtit in mai multe orase
Cutremur în România, 4 decembrie 2022, ora 21.39. Sursa foto facebook
ADVERTISEMENT

A fost cutremur în România, al doilea în mai puțin de două zile. De data aceasta, seismul a avut loc în zona Vrancea. Vorbim despre un cutremur cu o magnitudine destul de mare. Acesta a fost înregistrat cu 3,9 grade pe scara Richter

Cutremur în Vrancea

Potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a fost la ora 21.39, la adâncimea de 85 kilometri.

ADVERTISEMENT

De remarcat că seismul a avut loc în apropiere de mai multe oraşe. Concret, acesta s-a produs la 79km S de Bacău, 96 km E de Brașov, 106 km NV de Galați, 112 km NV de Brăila, 118 km NE de Ploiești, 157 km SV de Iași, 167 km N de București, 189 km NE de Pitești, 202 km SV de Chișinău și 207 km E de Sibiu.

Interesant este că seismul vine după un alt cutremur cel puțin neobișnuit. Astfel, în prima zi a weekendului a avut loc un altul în județul Caraș Severin.

ADVERTISEMENT

Culmea, vineri seara, în Bărăgan, în județul Ialomița se produsese un alt cutremut, de data aceasta cu epicentrul la Amara, la nord-vest de Slobozia.

De remarcat că cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022. Cutremurul de atunci a atins magnitudinea de 5,4.

ADVERTISEMENT

De asemenea, anul trecut, în 2021, a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

ADVERTISEMENT

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a zis Mărmureanu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT