News

Cutremur în România, într-o zonă mai puțin obișnuită. Ce magnitudine a avut

Noaptea trecută, în România s-a produs al doilea cel mai puternic cutremur din 2024. Seismul a fost raportat într-o zonă mai puțin obișnuită.
06.02.2024 | 06:56
Cutremur in Romania intro zona mai putin obisnuita Ce magnitudine a avut
Cutremur în România, extrem de aproape de București. Magnitudine inițială de peste 4. Sursa foto: Wikipedia / INFP / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În apropiere de miezul nopții de luni spre marți (5 spre 6 februarie 2024), un cutremur destul de important a fost raportat în România. Acesta a avut loc într-o zonă mai puțin obișnuită cu astfel de evenimente naturale.

Cutremur în România, extrem de aproape de București. Magnitudine inițială de peste 4

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 4.2 a avut loc la miezul nopții trecute, în zona Muntenia, Ialomița, anunță Institutul Național de cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

ADVERTISEMENT

Ulterior, INFP a rectificat informația și a anunțat o magnitudine de 4. Vorbim de un cutremur de nivel mediu, care s-a produs la o adâncime destul de mică, doar 15.8 km.

În ziua de 05 Februarie 2024, la ora 23:50:46 (ora locală a României), s-a produs în Muntenia, Ialomița, un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 15.8 km. Intensitate: III.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 24 km V de Slobozia, 62 km S de Buzău, 79 km E de București, 91 km SE de Ploiești”, se arată pe site-ul Institutului Național de cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Mai mulți cetățeni din apropiere de zona epicentrului spun că au resimțit serios seismul. Aceștia au oferit reacții pe contul de Facebook al celor de la INFP. Iată câteva dintre ele:

ADVERTISEMENT
  • S-a simțit tare de tot. Mi-au căzut de pe rafturi chestii
  • București, da. Etajul 3. Zgâlțâială zdravănă
  • Și în Cernavodă, dar foarte ușor. Locuiesc la etajul 3.

Cel mai puternic seism din 2024: 4.3 magnitudine

Cutremurul de noaptea trecută din Ialomița a fost al doilea cel mai puternic din 2024. Cel mai semnificativ a avut loc pe 15 ianuarie. Un cutremur cu magnitudinea 4,3 a avut loc, atunci, în zona Vrancea, anunță Institutul Național de cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

ADVERTISEMENT

În ziua de 15 Ianuarie 2024, la ora 11:01:49 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.3, la adâncimea de 80.0 kilometri”, a transmis INFP.

Cutremurul de la mijlocul lunii trecute s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44 kilometri V de Focșani, 66 kilometri E de Sfântu-Gheorghe, 73 kilometri N de Buzău, 81 kilometri E de Brașov, 88 kilometri S de Bacău și 93 kilometri SV de Bârlad.

ADVERTISEMENT