News

Cutremur în România, sâmbătă, 12 august 2023. Seismul a avut loc în zona Vrancea

Un nou cutremur a avut loc în România, la ora 12:51:49. Află ce magnitudine a avut seismul și în ce localități a fost simțit.
12.08.2023 | 17:34
Cutremur in Romania sambata 12 august 2023 Seismul a avut loc in zona Vrancea
Cutremur cu magnitudinea 2.9 în zona seismică Vrancea. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Un cutremur slab cu o magnitudine de 2.9 a avut loc astăzi în zona seismică Vrancea, în România. Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs la o adâncime de 103.9 km.

Un nou cutremur în România

Cutremurul a avut epicentrul în apropierea orașelor din zona seismică Vrancea, la o distanță de 44 km V de Focșani, 61 km N de Buzău, 67 km E de Sfântu-Gheorghe, 78 km E de Brașov și 93 km NE de Ploiești.

ADVERTISEMENT

Deși magnitudinea seismului este considerată slabă, specialiștii recomandă cetățenilor să fie vigilenți și să ia în considerare eventualele măsuri de siguranță în cazul în care apar replici sau dacă apar daune minore în urma acestui cutremur.

“În ziua de 12 August 2023, la ora 16:39:18 (ora locală a României), s-a produs în EASTERN TURKEY un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.8, la adâncimea de 10.0 km. 

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 10km NV de Malatya, 71km N de Adiyaman, 77km NV de Kahta, 92km E de Elbistan, 92km V de Elazig”, au anunțat reprezentanții Institutului Național de Cercetare –  Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cum se calculează magnitudinea unui cutremur

Potrivit specialiștilor, magnitudinea unui cutremur este o măsură a energiei eliberate în timpul unui seism și reflectă intensitatea acestuia. Cea mai comună metodă utilizată pentru calcularea magnitudinii este Scala Richter, deși există și alte metode, cum ar fi Scala Momentului.

ADVERTISEMENT

Pentru Scala Richter, magnitudinea se calculează pe baza logaritmului înregistrărilor amplitudinii undei seismice primare  într-un interval de timp de 20 de secunde.

Cel mai puternic cutremur în România

Cel mai puternic cutremur înregistrat în România a avut loc pe data de 4 martie 1977. Acest seism a avut o magnitudine moment (Mw) estimată între 7.2 și 7.4 și a avut epicentrul în zona seismică Vrancea, aflată în estul României.

ADVERTISEMENT

Cutremurul din 1977 a fost resimțit în întreaga țară și a avut efecte devastatoare, provocând pagube semnificative clădirilor, infrastructurii și provocând pierderea a numeroase vieți omenești. A fost unul dintre cele mai distructive cutremure din istoria României moderne și a avut un impact major asupra dezvoltării regiunii afectate.

Dincolo de acest cutremur, zona seismică Vrancea din România a fost asociată cu multiple cutremure puternice de-a lungul istoriei, datând încă din secolele anterioare. Aceasta este o regiune seismogenă activă, din cauza interacțiunii complexe dintre plăcile tectonice din regiunea Balcanilor.

 

 

ADVERTISEMENT