Cutremur în România, vineri, 10 noiembrie 2023. Un seism cu magnitudine 4,2 a fost înregistrat în județul Gorj. Acesta s-a produs la ora 19:48:21, după cum arată înregistrările Institutului Național pentru Fizica Pământului.
Seismul avut loc la o adâncime de aproape 14 kilometri, mai arată datele INFP. Cutremurul a fost unul mediu, cu magnitudinea ML 4.2, şi s-a produs la adâncimea de 13,9 kilometri.
Intensitatea mișcării telurice a fost IV. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj au informat că după seism nu a fost primit niciun apel privind vreo situație de urgență.
Cutremurul s-a produs la 17 kilometri NV de Târgu Jiu, 67 de kilometri S de Hunedoara, 68 de kilometri NE de Drobeta-Turnu Severin, 82 de kilometri S de Deva, 97 de kilometri E de Reşiţa, 98 de kilometri V de Râmnicu Vâlcea.
Pe 14 și 15 februarie, județul Gorj a fost zguduit de două cutremur cu magnitudini de 5,2 și respectiv 5,7 pe Richter. Seismele au fost urmate de peste 500 de replici în următoarele zile.
Specialiștii INFP spun că seismul din 14 februarie s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală din România au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.
”Au fost zone epicentral unde s-a simțit de 7 grade. E o zonă seismică cunoscută, are o activitate slabă în general sau moderată. Ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri (14 și 15 februarie n.r.) e o intensificare deosebit de mare, cea mai mare activitate seismică înregistrată în 200 de ani.
A reprezentat o surpriză, calculele noastre indicau o magnitudine maximă de 5.5. A fost și un șoc dublu, două cutremure peste 5. S-a mai întâmplat doar acum 80 de ani, când a fost un cutremur de 5.2
E clar că a fost o intensificare pronunțată a activității, se va schimba harta de hazard seismic, vom avea în viitor vedere cutremure mai mari”, au transmis la acel moment cercetătorii INFP.