News

Cutremur puternic în Japonia. Ce magnitudine a avut seismul care a lovit regiunea Fukushima

14.05.2021 | 11:59
Cutremur puternic in Japonia Ce magnitudine a avut seismul care a lovit regiunea Fukushima
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic a avut loc vineri dimineața în Japonia. Seismul a lovit regiunea Fukushima, o zonă extrem de sensibilă a statului asiatic.

Din primele informații, cutremurul, care a avut magnitudinea de 6, a fost înregistrat la ora locală 8:58 am, epicentrul său fiind localizat în largul coastei Fukushima, la o adâncime de 40 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Cutremur puternic în Japonia, produs în regiunea Fukushima

Autoritatea de Reglementare Nucleară japoneză a anunțat că nu au fost semnalate victime sau pagube materiale şi nici nu au fost raportate nereguli la centralele nucleare din regiune.

De asemenea, până la această oră nu a fost emis niciun avertisment de tsunami în zonă. Cutremurul a înregistrat valoarea de 4 în unele părți ale prefecturii Fukushima pe scara intensității seismice japoneze, care atinge vârful la 7, potrivit Yahoo News.

ADVERTISEMENT

Anul 2021 a început extrem de îngrijorător pentru japonezi. Pe 13 februarie, un alt seism cu magnitudinea 7,1 a lovit nord-estul ţării, soldându-se cu un mort şi aproximativ 190 de răniţi.

Japonia a comemorat în luna martie 10 ani de la cutremurul cu magnitudinea-record 9,1 pe Richter, soldat cu circa 18.000 de morți. Tragicul eveniment a avut loc pe 11 martie 2011. Tsunamiul masiv care a urmat a devastat zona și a provocat cea mai gravă criză nucleară civilă de după Cernobîl.

ADVERTISEMENT

Japonia este situată într-o zonă activă seismic cunoscută sub numele de Inelul de Foc și suferă în mod regulat de cutremure puternice. Cutremurul cu magnitudinea 9,1 din 2011 și următorul tsunami au ucis mii de oameni și au provocat dezastrul centralei nucleare.

Seismele sunt frecvente în Japonia, una dintre cele mai active zone seismice din lume. Acolo se produc aproximativ 20% din cutremurele mondiale de magnitudine 6 sau mai mare.

ADVERTISEMENT

Cutremur puternic și în Indonezia: 6.6 magnitudine

Tot vineri dimineață, în Asia, dar în Indonezia, un cutremur de magnitudine 6,6 a lovit coasta de nord-vest a insulei Sumatra. Cutremurul a fost raportat la o adâncime de 10 km.

Agenția de geofizică din Indonezia, BMKG, a anunțat că seismul nu are potențialul de a declanșa un val de tsunami.

Un utilizator de Twitter din Indonezia a postat un mesaj după cutremurul de vineri și a spus că acesta s-a resimțit puternic în orașul Padang de pe coasta de vest a Sumatrei.

”Am fugit în afara casei, deoarece cutremurul a fost resimțit destul de mult timp”, a spus Goris Tukan, un rezident al insulei Nias, în largul Sumatrei. El a spus că nu s-au semnalat pagube în cartierul său.


Pe 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,1 produs în largul coastei nord-vestice a Sumatrei a declanșat un tsunami care a ucis peste 230.000 de oameni în Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda și alte nouă țări.

ADVERTISEMENT