News

Un nou cutremur puternic în Filipine. A fost resimțit și în capitală

12.05.2021 | 12:28
Un nou cutremur puternic in Filipine A fost resimtit si in capitala
ADVERTISEMENT

În Filipine a avut loc un nou cutremur puternic, cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter. Seismul a fost resimțit și în capitala, Manila.

Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie a anunțat că, epicentrul seismului a fost lângă orașul Abra de Ilog, din provincia Occidental Mindoro, la 137 de kilometri sud de Manila.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au raportat că nu există victime și nici daune majore. Potrivit specialiștilor sunt așteptate mai multe replici în cursul zilei de miercuri .

Încă un cutremur puternic în Filipine

Directorul Phivolcs, Renato Solidum, a anunțat că sunt posibile mai multe replici, dar nu a fost emisă nicio atenționare de tsunami.

ADVERTISEMENT

Cutremurul cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter a fost resimțit și în capitala Manila, dar și în alte provincii din apropiere și chiar în partea de nord a țării.

“În acest moment nu există o atenționare de tsunami, dar se așteaptă mai multe replici, a declarat Directorul Phivolcs, Renato Solidum.

ADVERTISEMENT

În Filipine, seismele sunt foarte dese, mai ales în regiunea de sud. Pentru că se află pe “Cercul de Foc al Pacificului”, aici au loc 90% dintre cutremurele din toată lumea, aproape 7.000 de evenimente anual.

În cele mai multe cazuri, acestea nu produc pagube majore datorită adâncimii la care se produc.

Câte un cutremur major în fiecare lună

De la începutul anului, în fiecare lună, în Filipine a avut loc cel puțin câte un seism major. Din fericire nu au existat victime sau daune foarte mari.

ADVERTISEMENT

Ultimul eveniment de acest fel a avut loc în luna aprilie. S-a resimțit în mai multe regiuni ale insulei Mindanao, localitatea Monkayo din Davao De Oro, în Alabel, și în orașul general Santos.

Cel mai puternic cutremur din ultimii ani a avut loc în 2013, în centrul Filipinelor. Seismul a avut magnitudinea de 7,1 pe scara Richter. 220 de persoane și-au pierdut viața în acea tragedie.

Tragedia din 1990

Pe 16 iulie 1990, Filipine s-a confruntat cu adevărată tragedie. În urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8 și-au pierdut viața 2.400 de persoane, în insula Luzon. Un alt seism care a făcut foarte multe victime a avut loc în august 1976. Peste 4.500 de persoane și-au pierdut atunci viața, iar peste 2000 au fost date dispărute.

ADVERTISEMENT