News

Cutremur puternic lângă Australia. Magnitudine de 6,9 la primele ore ale dimineții

Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,9 a lovit nordul statului Papua Noua Guinee, conform Institutului american de geofizică USGS, fiind produs la ora loclă 6:22.
24.03.2024 | 10:06
Cutremur puternic langa Australia Magnitudine de 69 la primele ore ale diminetii
Cutremur puternic lângă Australia. Magnitudine de 6,9 la primele ore ale dimineții
ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 35 kilometri, iar autoritățile au transmis că nu a fost emisă nicio avertizare de tsunami. Cutremurul a lovit la 88 de kilometri de Wewak, un oraș cu 25.000 de locuitori și capitala provinciei East Sepik din Papua Noua Guinee și la 150 de kilometri de granița cu Australia. Inițial cutremurul fusese înregistrat la o magnitudine de 7,0, însă a fost revizuit ulterior la o magnitudine mai mică.

Cutremur puternic lângă Australia. Magnitudine de 6,9 la primele ore ale dimineții

Cutremurele din această zonă sunt frecvente, fiind vorba de o țară situată în interiorul ”Cercului de foc al Pacificului”, o zonă cu activitate seismică intensă. Cutremurele din zonă se produc frecvent în jungle slab populate, însă provoacă deseori alunecări de teren distructive, iar cel puțin 7 persoane au murit în aprilie 2023 într-un astfel de cutremur.

ADVERTISEMENT

Atunci, un seism cu magnitudinea 7 a lovit o zonă din centrul țării, distrugând peste 180 de case. Majoritatea locuitorilor din această țară insulară trăiesc în zone unde terenul este accidentat și drumurile asfaltate sunt o raritate. Așadar, eforturile de căutare și salvare sunt mereu îngreunate.

În urmă cu o săptămână, un cutremur puternic era înregistrat la ora 00:14, pe 15 martie, lângă centrala nucleară Fukushima din Japonia. Seismul avea o magnitudine de 5,8 și se producea la o adâncime de 50 de kilometri. Conform Reuters a fost lovită regiunea de est a Japoniei, potrivit anunțului Agenției Meteorologice din Japonia.

ADVERTISEMENT

Din fericire nu a fost emisă o alertă de tsunami, astfel că nu a fost identificat niciun risc și nu au existat pagube materiale. Totodată, în orașele Kawamata și Naraha au fost înregistrate cutremure cu magnitudini mai mici. Ultima oară când Fukushima era lovită de un cutremur se întâmpla în 21 octombrie 2022, fiind vorba de un seism cu magnitudine 5.

Cutremur foarte puternic în Japonia, lângă centrala Fukushima

”Mișcarea tectonică de vineri, 15 martie, a fost urmată de replici cu magnitudini de 4 grade. În urma cutremurului, Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a informat că nu au fost identificate probleme la instalaţiile nucleare de la Fukushima, transmitea AFP. Orașul Fukushima Daiichi a decis, în consecință, ca deversarea apei tratate să fie suspendată pentru moment.

ADVERTISEMENT

Hotărârea era luată ca și o măsură de precauție după producerea seismului, însă compania energetică Tepco a anunțat că va relua evacuarea apei contaminate în curând. ”Am putut confirma de la distanţă că nu există anomalii. Ca măsură de precauţie, am suspendat operaţiunile acestor instalaţii, în conformitate cu protocoalele operaţionale predefinite”, a declarat un reprezentat al companiei Tepco, responsabilă de evacuarea apei.

Centrala nucleară de la Fukushima a fost grav avariată în 2011, după cutremurul devastator din acel an și tsunamiul care a urmat, fiind vorba atunci de un seism cu o magnitudine de 9. Centrala se află acum în proces de demontare, însă acest proces va dura cu siguranță zeci de ani, conform Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

ADVERTISEMENT

Interesant, deși planul a primit aprobarea AIEA, mai multe țări din zonă s-au arătat îngrijorate privind această situație de la Fukushima, iar China și Rusia au interzis importurile de produse de pește din zonă, de teamă că aceste produse ar fi contaminate.

Deși planul a primit aprobarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), multe state s-au declarat îngrijorate privind această situație. La scurt timp, China și Rusia au interzis importurile de produse de pește japoneze.

ADVERTISEMENT