News

Cutremur puternic lângă Fukushima, în Japonia. Deversarea apei tratate în mare, suspendată

Un cutremur puternic a avut loc, vineri, lângă centrala Fukushima, în Japonia. Măsura de precauție anunțată de operator.
15.03.2024 | 10:40
Cutremur puternic langa Fukushima in Japonia Deversarea apei tratate in mare suspendata
Cutremur puternic lângă Fukushima, în Japonia. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic a avut loc, vineri, la ora 00:14, lângă centrala Fukushima, în Japonia. Seismul a avut o magnitudine de 5,8 și s-a produs la o adâncime de 50 de kilometri. A lovit regiunea de est, arată anunțul Agenţiei Meteorologice din Japonia, potrivit Reuters.

Cutremur de 5,8 în Japonia, lângă centrala Fukushima

Autoritățile au transmis că epicentrul cutremurului a fost localizat în largul coastei prefecturii Fukushima. Însă, nu a fost emisă o alertă de tsunami, nefiind identificat acest risc. Până acum, nu există informații cu privire la posibile pagube.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în Kawamata si Naraha, orașe care se află în apropiere, au fost raportate seisme cu magnitudini mai mici. Ultimul cutremur cu o intensitate de cel puțin 5 grade a avut loc pe 21 octombrie 2022, în Fukushima, conform Agenției Meteorologice.

Mișcarea tectonică de vineri, 15 martie, a fost urmată de replici cu magnitudini de 4 grade. În urma cutremurului, Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a informat că nu au fost identificate probleme la instalaţiile nucleare de la Fukushima, potrivit AFP.

ADVERTISEMENT

Măsură de precauție, anunțată de operator

În acest context, operatorul Fukushima Daiichi a decis ca deversarea apei tratate în mare să fie suspendată. Hotărârea a fost luată ca o măsură de precauție după producerea seismului. În luna ianuarie, compania de energie electrică Tepco anunța că va relua evacuarea apei contaminate.

Procesul a fost programat de operator pentru luna februarie, fiind a patra fază a operațiunii de deversare în ocean. Aceasta ar fi trebuit să fie finalizată duminică, însă, programul nu a putut fi respectat având în vedere cutremurul de vineri.

ADVERTISEMENT

„Am putut confirma de la distanţă că nu există anomalii. Ca măsură de precauţie, am suspendat operaţiunile acestor instalaţii, în conformitate cu protocoalele operaţionale predefinite”, a informat Tepco.

Centrala nucleară Fukushima a fost afectată în 2011, după cutremurul și tsunamiul devastator. Acum, centrala se află în proces de demontare, situație care se preconizează că va dura câteva decenii.

ADVERTISEMENT

Deși planul a primit aprobarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), multe state s-au declarat îngrijorate privind această situație. La scurt timp, China și Rusia au interzis importurile de produse de pește japoneze.

 

ADVERTISEMENT