Limba română nu este deloc o limbă ușoară, mai ales pentru cei care vor să îi stăpânească fiecare taină și vor să o vorbească corect. Fiind o limbă fonetică, toate cuvintele se scriu așa cum se pronunță. Tocmai de aceea, nu este de mirare că unii termeni îi pun în dificultate până și pe vorbitorii nativi.
Aproape că nu este zi în care limba română să nu ridice probleme vorbitorilor. Există termeni care, aparent sunt simpli, dar, de cele mai multe ori, îi pun în dificultate pe români.
De obicei, datorită faptului că suntem vorbitori nativi ai acestei limbi, tindem să credem că știm totul la perfecție și că nu avem cum să greșim. Ei bine, realitatea este alta.
Unul dintre cuvintele care dă bătăi de cap vorbitorilor de limba română este ”monedă”. Nu forma de singular, ci forma de plural, care este folosită în două variante.
În limba română, foarte multe cuvinte ridică dificultăți atunci când vine vorba de pluralul lor. Unul dintre ele este și ”monedă” care a împărțit vorbitorii de limba română în două categorii. Cei care spun ”monede” și cei care spun ”monezi”. Însă, care este forma corectă?
Cei care nu vor să facă vreo greșeală în vorbire, trebuie să consulte DOOM2. Aceasta este singura sursă care elimină orice dubiu și care prezintă formele corecte ale unora dintre cele mai dificile cuvinte din limba română.
Conform precizărilor din DOOM2, singura variantă corectă și acceptată de plural pentru ”monedă” este ”monede”. Deși, de foarte multe ori, auzim în jurul nostru și varianta ”monezi”, aceasta este una eronată.
Cei care spun ”monezi”, cel mai probabil, urmează tiparul altor cuvinte al căror plural sună similar. De exemplu, ladă – lăzi sau stradă – străzi. Pluralul cuvântului ”monedă” nu este precizat doar în DOOM2, ci și în DEX-ul din 2005.
Cuvântul ”monedă” nu este singurul care îi pune în dificultate pe români. Un alt termen controversat este ”servici” pe care foarte mulți români îl folosesc în varianta incorectă.
Singura variantă corectă a acestui termen este cea de ”serviciu”. O bună perioadă de timp, românii au trăit cu impresia că ”servici” și ”serviciu” sunt doi termeni care exprimă noțiuni diferite.