Life

Cuvintele care te-ar fi salvat în copilărie. Toate rezolvările de la Țomapan

Cuvintele care ți-ar fi fost de mare ajutor atunci când erai copil. I-ai fi impresionat pe toți cei cu care jucai Țomapan.
04.02.2024 | 18:01
Cuvintele care tear fi salvat in copilarie Toate rezolvarile de la Tomapan
Ce înseamnă ȚOMAPAN? Sursa foto: Street Smart Play
ADVERTISEMENT

Țomapan a fascinat copilăria multora dintre noi. Datorită acestui joc reușeam să ne distrăm, dar și să ne punem mintea la contribuție. O metodă foarte bună de îmbunătățire a cunoștințelor, respectiv de a avea o cultură generală bogată. Nu reușeam, însă, mereu să găsim cuvintele potrivite. Cum am putea astăzi?

Cuvinte care te ajută să câștigi Țomapan

Țomapan poate fi un truc pentru părinții care vor să-și determine copiii să învețe. Din momentul în care vor intra în joc, aceștia își dau seama că au de a face cu o adevărată provocare, pentru că îi determină să fie permanent în căutare de răspunsuri, pentru a-și întrece adversarii.

ADVERTISEMENT

Cum scopul jocului este acumularea  de cunoștințe, așa va reuși cel mic, fără să-și dea seama, să aibă mai mult interes pentru carte. Țomapan este mai întâi de toate un acronim. Fiecare literă din Ț.O. M.A.P. A.N înseamnă: țări, orașe, munți, ape, plante, animale și nume.

Este nevoie de minim două persoane care să poată juca Țomapan, iar acest lucru se poate face de oriunde, inclusiv în mașină, călătorind pe rute lungi. Scorul se va menține cu ajutorul unui tabel compus din șapte coloane, iar pe fiecare dintre acestea se va nota semnificația literelor acronimului.

ADVERTISEMENT

Cum se joacă Țomapan

Mai departe, unul dintre participanți va rosti în gând alfabetul. Celălalt îi va spune când să se oprească, iar litera la care s-a ajuns, cu aceea se va desfășura jocul. De exemplu, dacă alfabetul s-a oprit la F, apoi fiecare membru va trebui să spună câte o țară, câte un oraș sau câte un animal care încep cu F.

Dacă un jucător spune același cuvânt cu al persoanei/persoanelor cu care joacă, atunci va fi eliminat. Cât despre calcularea scorului, nu este chiar atât de simplu. Una dintre reguli prevede acumularea de 20 de puncte dacă vei da un răspuns pe care adversarii nu l-au precizat.

ADVERTISEMENT

O altă regulă este că poți avea 10 puncte dacă vei oferi un răspuns diferit comparativ cu restul participanților, iar cinci puncte le vei obține în cazul în care adversarii au avut răspunsuri identice cu alte tale. Dacă nimeni nu va ști vreun răspuns, punctele vor fi pentru fiecare zero.

Ca să nu mai ajungi la zero, iată câteva sugestii. Presupunem că alfabetul se va opri la litera C. Variante utile pentru fiecare literă din Ț.O.P.A.M.A.N pot fi: Croația, Craiova, Călimani, Călmățuiu, cactus, cățel și Cătălin. Dacă se va nimeri litera P, atunci variantele ar fi: Portugalia, Pitești, Pirinei, Prut, plop, pinguin și Pavel, potrivit experior.ro

ADVERTISEMENT

Dacă vei avea de rostit cuvinte care încep cu E, acestea pot fi: Erevan, Everest, Egee, eucalipt, elefant, Elena. În schimb, dacă te vei opri la litera H, ai putea spune: Hondura, Histria, Harghita, Hartibaci, hrean, hienă, Horia.

Cum poți schima regulile jocului Țomapan

De altfel acronimul menționat anterior poate fi schimbat cu alte semnificații. Ț poate reprezenta trupe de muzică, O pot însemna obiecte, M ar putea veni de la mașini, A de la actori sau filme, P de la personaje din filme și desene animate, din nou A dar de la autori sau cărți și N de la numele unor celebrități.

ADVERTISEMENT
Tags: