News

Dacian Cioloș: “Nu vom accepta un statut de partener junior la guvernare”. Ce spune despre funcționarea coaliției

Dacian Cioloș, co-președinte USR PLUS, a discutat despre cum funcționează coaliția de guvernare, declarând: "nu vom accepta un statut de partener junior la guvernare".
03.08.2021 | 21:27
Dacian Ciolos Nu vom accepta un statut de partener junior la guvernare Ce spune despre functionarea coalitiei
ADVERTISEMENT

Cioloș va candida la funcția de președinte al USR PLUS la congresul din această toamnă, în momentul în care cele două partide vor fuziona.

Dan Barna, celălalt lider al platformei politice, a explicat că USR PLUS va rămâne la guvernare atâta timp cât va considera că există speranțe pentru a înfăptui reformele politice asumate.

ADVERTISEMENT

Dacian Cioloș: “Nu vom accepta statutul de partener junior la guvernare”. Ce declară despre funcționarea coaliției

Cosmin Prelipceanu: “Aveți miniștrii care nu performează așa cum v-ați dori?”

Dacian Cioloș: “Cred că e devreme, avem discuții săptămânale sau la două săptămâni legat de cum evoluează lucrurile. Cu siguranță în toamnă ne vom face și noi evaluarea, după congres, acum e perioada de vară, în septembrie vom începe cu campaniile interne.

Evaluarea depinde de rezultatele de la guvernare, e vorba de o evaluare a coaliției în general. Din păcate, reformele nu au avansat așa cum am fi dorit.

ADVERTISEMENT

Eu mă gândesc în primul rând la o reformă a administrației publice, organizarea de concursuri pentru posturile de conducere, claritate a carierei pentru cei care lucrează acolo, fără sinecuri politice.

Fără depolitizare și digitalizare, nu avem cum să facem reforme eficiente în Sănătate și Educație sau alte domenii în care statul nu funcționează.

ADVERTISEMENT

Cu pensiile speciale batem pasul pe loc, nu simt apetit la colegii din coaliție să avansăm. Noi am tot insistat din partea USR-PLUS, e un grup de lucru care s-a construit, dar nu au avansat discuțiile, nu prea au fost disponibili ceilalți colegi.

Noi ne vom face temele și vom veni cu propria noastră analiză și propuneri concrete despre cum se pot rezolva problemele legate de pensiile speciale.

ADVERTISEMENT

Până acum au mai fost reacții din partea colegilor de coaliție care spuneau că trebuie să analizăm cu mare atenție pentru a nu ne trezi în situația în care una dintre propuneri să fie contestată la Curtea Constituțională a României.

La Secția Specială, ministrul Stelian Ion a făcut câteva propuneri, o să discutăm în perioada următoare, până în toamnă trebuie să găsim o formulă.

Concluziile sunt clare din partea Comisiei de la Veneția, a Comisiei Europene, această Secție Specială nu ajută la funcționarea justiție, ba, dimpotrivă, încurcă.

Nu e vorba că mutarea propusă de UDMR la Parchetul General nu ne mulțumește pe noi, dar sunt specialiști care spun că nu e o soluție.

Noi suntem gata să ne asumăm toate reformele puse în programul de guvernare, nu vom accepta un statut de partener junior la guvernare, atâta timp cât ne-am luat niște angajamente pe care trebuie să le livrăm.

ADVERTISEMENT