Dan Petrescu vs Steaua. Palmaresul ca antrenor, de la umilințe la triumf, vezi video mai jos, numără 14 episoade. Începute în urmă cu 14 ani. Contra unei Stele conduse de pe bancă de Victor Pițurcă. „Bursucul” tocmai pupase steagul Rapidului. A fost atunci spectacol și 3-3 în final.
Duminică seară, pe „Arena Națională”, urmează episodul 15. Care poate decide în proporție de 90 la sută campioana ediției 2017-2018 a Ligii 1 Betano. Steaua pornește „bătălia” cu 2 puncte peste rivala din Gruia clujeană. CFR va trebui să atace pentru toate cele 3 puncte ca să ducă lupta mai departe, în ultimele 3 etape. Și asta nu se prea potrivește cu stilul impus de Dan Petrescu, ceva gen „mușcă și fugi”, adică stai la cutie și prinde-i pe contraatac. Să ne întoarcem, însă, în 2004 și să trecem în revistă meciurile antrenorului Dan Petrescu împotriva echipei sale de suflet, Steaua.
Dan Petrescu a deschis seria(lul) confruntărilor cu echipa sa de suflet pe banca tehnică a Rapidului, pe 21 martie 2004. Pe stadionul „Steaua”, în fața a 28.000 de spectatori (care n-au iertat „trădarea” sa și l-au huiduit), se marcau 6 goluri și meciul se încheia fără vreun învingător, 3-3, după ce „roș-albaștri” au condus un sfert de oră cu 3-1. Marcau atunci Florentin Dumitru (5), Diniță (34), Dorinel Munteanu (37), cel mai bun de pe teren, respectiv Galamaz (14), Zyiati (45) și Daniel Niculae (68), singurul care mai joacă și astăzi! Antrenorul Stelei era Victor Pițurcă.
A urmat prima înfrângere a antrenorului Dan Petrescu în fața fostei sale echipe. 1-4 tot în Ghencea, de data aceasta cu Sportul Studențesc. Era 20 noiembrie 2005 și „gașca nebună” a lui Dan Petrescu deschidea scorul din penalty, în minutul 13, prin căpitanul Tibi Bălan. A urmat, însă, iureșul stelist, coordonat de pe bancă de antrenorul Oleg Protasov, concretizat prin golurile lui Mirel Rădoi (19), Nicolae Dică (23) și Bănel Nicoliță (45) pentru un 3-1 liniștitor la pauză. În repriza a doua a mai punctat Victoraș Iacob (57) și Dan Petrescu pleca în acea iarnă din fotbalul românesc, în Polonia, la Wisla Cracovia.
Demis de polonezi după eliminarea echipei din Cupa UEFA în fața grecilor de la Iraklis Salonic, Dan Petrescu s-a întors în țară și a preluat nou promovata în prima ligă Unirea Urziceni în septembrie 2006. Prima reîntâlnire cu Steaua, pe 28 octombrie, a pierdut-o la scor de neprezentare: 0-3 în Ghencea, goluri Vali Badea (57) și iarăși Bănel Nicoliță (61) și Nicolae Dică (71), antrenorul steliștilor fiind Cosmin Olăroiu. A urmat a treia înfrângere, 1-2 la Urziceni, în retur, pe 5 mai 2007, tot în fața lui Olăroiu, goluri Marius Bilașco (83), respectiv Vasilică Cristocea (20) și Vali Badea (33) dintr-un penalty dat, incredibil, de Alexandru Tudor la o simulare perfectă a aceluiași Cristocea! Bine-nțeles că Dan Petrescu a luat foc și i-a cerut pe loc socoteală arbitrului, fiind cu greu calmat de cei de pe banca Urziceniului… Începuturile relației Dan Petrescu vs Steaua au adus umilințele. Urma, însă, și triumful… Vezi video în continuare.
Prima victorie a lui Dan Petrescu în fața Stelei a venit în toamna lui 2007, pe 2 septembrie, 1-0 cu un gol al lui Galamaz în primul minut de prelungire a partidei! Și asta la doar 4 zile după la calificarea Stelei în grupele Ligii Campionilor. Prima înfrângere sub conducerea lui Gheorghe Hagi. Care, suspendat după un meci la Iași, a urmarit partida de la Urziceni din tribuna oficiala, alături de Adrian Ilie, managerul sportiv al „roș-albaștrilor”. Dan Petrescu spunea după meci că „Sunt foarte fericit, mai ales ca e prima victorie ca antrenor împotriva Stelei. E echipa la care am jucat, m-am format, am fost căpitan, golgheter, am jucat finala Cupei Campionilor și nu îmi plăcea că nu o bătusem. Cu Dinamo și Rapid reușisem. Cu un ochi râd și cu un ochi plâng, dar, așa cum a zis și Hagi, «Frate, frate, dar brânza e pe bani»”.
Și a venit, destul de repede și a doua victorie a lui Dan Petrescu împotriva Stelei. Pe 6 decembrie 2007 Unirea elimina pe propriul teren o echipă „roș-albastră” condusă de pe bancă de Marius Lăcătuș, care a aliniat la Urziceni un „11” de rezerve, titularii fiind menajați. Au marcat pentru 2-0 Ciprian Petre (18) și Vali Negru (46). Din minutul 73, Steaua a jucat cu un jucător mai puţin, după ce Valentin Bădoi a fost eliminat în urma unui fault dur asupra lui Ricardo Gomez. „Am făcut un meci foarte bun, am jucat mai bine decât mă aşteptam ţinând cont şi de starea terenului şi de moralul mai scăzut după înfrângerea cu Dacia Mioveni. Am dominat de la început până la final. Nu a fost Unirea II, ci prima echipă, aşa cum nu am jucat cu Steaua II ci cu jucători extraordinari. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar 2-0 este un scor prea strâns pentru ceea ce s-a întâmplat în teren, dar ar fi culmea să mă plâng, după ce înainte de meci spuneam că şi un 1-0 în minutul 95 era bun”, spunea după meci Dan Petrescu.
În returul sezonului 2007-2008, pe 16 martie 2008, Steaua învingea în Ghencea pe Unirea Urziceni cu 1-0 și se apropia la 6 puncte de liderul CFR Cluj. Echipa antrenată de Marius Lăcătuș înscria abia în minutul 83 prin francezul Habibou, după o fază care stârnea multe controverse: în prima instanță mingea a fost trimisă spre poarta de Nicolae Dică, portarul Bogdan Stelea a respins în față, a încercat să se ridice însa nu a reușit pentru că Dică, în inerția mișcării, l-a blocat pe gazon în timp ce Habibou relua mingea în plasă. Mai mult, în minutul 53, echipa lui Dan Petrescu a avut un penalty necordat de arbitrul Ionel Ivan (Brăila), care nu a sancționat un henț clar comis de Golanski în propriul careu. Dan Petrescu spunea după meci că „altul era rezultatul dacă la 0-0 ne-ar fi dat și nouă arbitrul ceea ce meritam”, iar Iuliu Mureșan, președinte și atunci la CFR Cluj, dădea declarația zilei: „Priviti arbitrajul: Urziceniul a avut un penalty clar și nu i s-a dat. Parcă suntem în poveste – Steaua este Albă ca Zăpada, iar noi am devenit Lupul cel rău”.
De Ziua Națională din 2008, 1 decembrie, Steaua repeta în ceață, și la propriu, și la figurat, rezultatul și învingea din nou Unirea cu 1-0 în Ghencea. Era prima victorie a lui Dorinel Munteanu pe banca „roș-albaștrilor”, după demisia lui Marius Lăcătuș, care nu mai câștiga de 13 meciuri… Petre Marin era eliminat de arbitrul Istvan Kovacs în minutul 80, după ce l-a ţinut pe Mara din poziţie de ultim apărător. Reușita grecului Kapetanos, din ultimul minut de joc, ducea Steaua la 6 puncte de noul lider al Ligii 1, Dinamo, care detrona, cu un punct în plus, datorită victoriei 2-0 cu FC Argeș, pe… Unirea Urziceni și ierna campioană de toamnă.
În retur, la Urziceni, pe 10 iunie 2009, în fața unor tribune arhipline, Unirea consfințea în ultima etapă a sezonului marea surpriză, titlul de campioană, în timp ce Steaua se mulțumea cu Liga Europa după un meci jucat de la egal la egal, amical, terminat cu un egal de salon, 1-1. „Roș-albaștrii”, conduși de pe bancă de interimarul Massimo Pedrazzini, au deschis scorul după 40 de secunde din repriza a doua, prin Bogdan Stancu, gazdele au replicat 7 minute mai târziu prin „tânăra speranță” Raul Russescu, intrat în joc de 3 minute, care egala cu un șut de senzație de la 18 m și micuța urbe ialomițeană, cu locuitori care, toți, abia ar ocupa jumătate din stadionul din bulevardul Ghencea, sărbătorea în stradă primul și ultimul titlu din istoria sa.
16 august 2009 a adus primul gol al Unirii Urziceni în Ghencea și prima victorie atât a echipei ialomițene, cât și a lui Dan Petrescu pe terenul unde a cunoscut consacrarea ca fotbalist. Era etapa a treia și antrenorul italian Cristiano Bergodi pierdea primul meci pe banca Stelei. Golul a venit abia în minutul 72, centrare Răzvan Pădurețu, cap Iulian Apostol. Steaua rămânea în 10 oameni în minutul 81, după ce Kapetanos primea al doilea cartonaș galben. Gigi Becali exploda și striag „Hoție!” din lojă, acuzându-l pe Sebastian Colțescu că a arbitrat după „indicațiile” lui MM Stoica și Dan Petrescu. Totul s-a auzit foarte clar „live” pentru că meciul s-a jucat fără spectatori. În decembrie 2009 Dan Petrescu demisiona de la Unirea Urziceni pentru Kuban Krasnodar din prima ligă rusească.
După Kuban Krasnodar, Dinamo Moscova și Al-Arabi Doha, Dan Petrescu semna pe 10 iunie 2015 cu ASA Târgu Mureș, vicecampioana României la timpul respectiv, desființată în ianuarie acest an. Avea să stabilească un „record” greu de egalat: randament 100% pe banca mureșenilor! Adică numai victorii. De fapt numai o victorie, 1-0 în Supercupa cu Steaua, campioana și câștigătoarea Cupei, pe 8 iulie, la Constanța, gol Mircea Axente (63), care îi strica astfel lui Mirel Rădoi debutul ca antrenor. A doua zi Dan Petrescu rezilia contractul din cauza problemelor financiare ale clubului mureșean și era imediat angajat de chinezii de la Jiangsu Suning.
Pe 10 iunie anul trecut, Dan Petrescu revenea în fotbalul românesc și semna cu CFR Cluj. De 3 ori s-a confruntat cu Steaua, acum denumită forțat FCSB și antrenată, după cum bine știm, de Nicolae Dică, să ne amintim, cel care îi dădea două goluri în primele meciuri ale „Bursucului” ca antrenor vs Steaua, prin 2005-2006. Toate cele 3 meciuri directe s-au terminat cu același scor, 1-1, de fiecare dată scenariul fiind același: CFR a deschis scorul, FCSB a egalat. Pe 21 septembrie, la Cluj, gazdele marcau prin Urko Vera (45), Budescu făcea 1-1 (63). Apoi, pe „Arena Națională”, 10 februarie, Vinicius (33) și același Budescu (75, din penalty), repetau scorul. Iar ultima bătălie a fost pe 18 martie, în Gruia, goluri Culio (38, din penalty) și Gnohere (90+1).
https://www.youtube.com/watch?v=Dyz1-3-ltxA
https://www.youtube.com/watch?v=Cxdq2X9sp5k
În ultimele 10 meciuri directe simetria domnește între FCSB și CFR Cluj. Fiecare a cîștigat câte două partide, celelalte 6 încheindu-se la egalitate. Iar golaverajul este și el egal, 9-9!
CFR Cluj – FCSB 1-1 (18.03.2018)
FCSB – CFR Cluj 1-1 (10.02.2018)
CFR Cluj – FCSB 1-1 (21.09.2017)
CFR Cluj – FCSB 0-0 (17.04.2017)
FCSB – CFR Cluj 2-2 (12.03.2017)
CFR Cluj – FCSB 101 (05.02.2017)
FCSB – CFR Cluj 1-2 (22.09.2016)
CFR Cluj – FCSB 2-0 (01.11.2015)
FCSB – CFR Cluj 1-1 (25.07.2015)
FCSB – CFR Cluj 1-0 (08.03.2015)