News

Dan Puric și Gheorghe Piperea, inițiatorii unui nou referendum pentru familie. Bonus: garantarea prin Constituție a folosirii numerarului

Un nou referendum pentru familie ar putea avea loc spre sfârșitul anului sau la începutul anului viitor, în urma unei inițiative a lui Dan Puric și Gheorghe Piperea.
02.02.2024 | 15:13
Dan Puric si Gheorghe Piperea initiatorii unui nou referendum pentru familie Bonus garantarea prin Constitutie a folosirii numerarului
Dan Puric și Gheorghe Piperea vor să cheme iar românii la referendum pe tema familiei/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Începând de luni a fost demarată oficial procedura de revizuire a Constituției prin intermediul unei inițiative cetățenești care vizează definirea familiei ca bazată pe uniunea dintre bărbat și femeie, după modelul referendumului din 2018. Printre membrii comitetului de inițiativă se află actorul Dan Puric și avocatul Gheorghe Piperea, acesta fiind totodată și coordonatorul campaniei AUR pentru alegerile europarlamentare.

Referendum pentru dreptul de folosi numerar

Practic, inițiativa reia proiectului referendumului pentru familie care a avut loc pe 6-7 octombrie 2018, când tentativa de interzicere explicită a căsătoriilor și uniunilor civile între homosexuali a eșuat, în pofida sprijinului declarat pe care Coaliția pentru Familie l-a avut din partea celor mai puternice partide din România, PSD și PNL.

ADVERTISEMENT

Astfel, se propune din nou reformularea articolului 48 din Constituție după cum urmează: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.” Modificarea esențială este înlocuirea sintagmei „căsătoria între soți” cu „căsătoria între bărbat și femeie”.

Spre deosebire de precedentul referendum, se introduce o temă suplimentară, anume introducerea unei garanții explicite în Constituție privind dreptul de a folosi numerarul în tranzacții. Acest lucru s-ar face prin adăugarea unui nou alineat la articolul 45 care garantează libertatea economică. „Statul recunoaște și garantează libertatea oricărei persoane de a utiliza numerar pentru orice tranzacție economică”, prevede alineatul propus de membrii comitetului de inițiativă.

ADVERTISEMENT

Sintagma „orice tranzacție economică” va face ca plafonarea tranzacțiilor cu bani gheață să fie automat neconstituțională, indiferent de cât de generos ar fi respectivul plafon. Astfel, vor putea fi scoase din circuitul bancar sume mari de bani, spre groaza Fiscului și a procurorilor care nu vor mai putea avea un control asupra modului în care aceștia circulă, fiind îngreunată și anchetele privind spălarea de bani.

În comitetul de inițiativă pentru promovarea inițiativei legislative de revizuire a Constituției României sunt 15 persoane, cele mai cunoscute publicului fiind actorul Dan Puric, avocatul Gheorghe Piperea și regizorul și publicistul Iulian Capsali, acesta fiind printre susținătorii cei mai vocali și ai referendumului din 2018 și printre liderii mișcării antivacciniste din perioada pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Teama de „tendința totalitară progresist-globalistă”

Monitorul Oficial a publicat joi lista membrilor comitetului de inițiativă, expunerea de motive și proiectul propriu-zis de revizuire precum și avizul Consiliului Legislativ, care a fost unul pozitiv, cu precizarea că instituția se pronunță doar pe aspecte de tehnică juridică, nu și asupra oportunității propunerilor avansate.

Societatea civilă, cetățenii, antreprenorii, profesiile liberale, artiștii, influencerii, clerul – toți ar trebui să fie interesați în acest demers civic. Doar în acest fel putem bloca tendința totalitară progresist – globalistă tot mai vizibilă de transformare a noastră în figuri de plastilină puse la păstrare sub un glob digital unde nicio libertate și niciun drept nu mai sunt vii fără permisiunea păpușarilor”, a scris avocatul Gheorghe Piperea, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Publicarea în MOf este doar o etapă preliminară a procedurii de revizuire. Constituția prevede posibilitatea revizuirii legii fundamentale și la ințiativa a cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot. „Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”, prevede alineatul 2 al articolului 150 din Constituție.

Ulterior, Curtea Constituțională urmează să verifice dacă această inițiativă este una constituțională, iar condițiile legate de numărul de semnături sunt îndeplinite. Apoi propunerea de revizuire va fi trimisă Parlamentului care ar trebui să adopte cu o majoritate de două treimi din numărul fiecărei Camere. Abia în acest caz se poate ajunge la un nou referendum, care ar trebui organizat în termen de cel mult 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire.

Nu este prima dată când cercurile ultratradiționaliste sau chiar conspiraționiste din România folosesc inițiativa legislativă ca modalitate de promovare a unor proiecte importante din perspectiva lor. În anul 2021, un alt grup de inițiativă, condus de avocatul Dan Chitic, a promovat proiectul de Lege a suveranității, proiect ce era chiar mai ambițios decât intenția de a supune din nou la referendum modificarea conceptului de familie din Constituție.

„Legea suveranității” conținea o serie amplă de propuneri cel puțin extravagante, precum constituirea unei Gărzi Naționale care să funcționeze ca o armată în subordinea Parlamentului, interzicerea oricărei defrișări pe o perioadă de 100 de ani, interzicerea înstrăinării activelor statului tot pe o perioadă de un secol, interzicerea „interfețelor computer-creier”, sancționarea cu închisoarea a adoptării de măsuri de carantinare sau stabilirea unor interdicții în cazul unor boli contagioase.

ADVERTISEMENT