Alianța pentru Unirea Românilor, partidul condus de George Simion, a pierdut peste un sfert din aleșii care au intrat în Parlament după alegerile din 2020. În acest context, președintele AUR a anunțat o serie de nume noi, care vor candida pe listele partidului în 2024, iar unul din lucrurile pe care aceștia le au în comun este apropierea pentru teoriile conspiraționiste specifice extremei drepte.
Încă de la începutul anului, George Simion a anunțat că pastorul Cristian Terheș va fi cap de listă din partea AUR la viitoarele alegeri europarlamentare. Terheș a devenit cunoscut în timpul mandatului lui Liviu Dragnea, atunci când era o prezență constantă în emisiunile anti-justiție și un critic al statului de drept. Acest lucru l-a propulsat imediat pe listele PSD pentru europarlamentarele din 2019, unde a obținut un mandat la Bruxelles. De la PSD a migrat spre PNȚCD, de unde a fost dat afară anul trecut pentru că nu și-ar fi plătit cotizațiile de membru.
Un susținător al Referendumului pentru Familie din 2018, în Parlamentul European, Terheș a devenit repede cunoscut pentru pozițiile sale împotriva vaccinării anti-COVID – susținând că acestea au cauzat decese subite – dar și pentru pozițiile sale ultra-conservatoare. Ultimul episod s-a consumat chiar în luna mai a acestui an, atunci când mai mulți europarlamentari au cerut sancționarea lui Cristian Terheș după ce acesta a descris femeile transsexuale ca fiind “perverse de sex masculin”, susținând că recunoaşterea legală a existenţei femeilor transsexuale este „cea mai mare ameninţare la adresa femeilor”.
În weekendul trecut, George Simion a mai anunțat alte două nume ce urmează să intre pe listele AUR la alegerile europarlamentare de anul viitor. Este vorba, în primul rând, de avocatul Gheorghe Piperea, cel care a devenit cunoscut după ce în anul 2011 a reprezentat mai mulți români într-un proces colectiv împotriva Raiffeisen Bank, plus alte opt bănci și BNR, privind presupuse clauze abuzive la creditele în franci. În anul 2018, acesta avea să piardă irevocabil acest proces.
Fost judecător timp de doi ani, Gheorghe Piperea este avocat și profesor de drept comercial la Facultatea de Drept a Universității București. Doctor în drept, la București și Paris, acesta și-a manifestat intențiile politice încă din anul 2009, atunci când a vrut să candideze pentru președinția României, însă nu a reușit să strângă numărul de semnături necesare pentru a intra în cursa electorală.
În anul 2012, a candidat ca independent pentru un mandat de deputat, însă din nou fără succes, obținând doar 6% din voturile exprimate. În declarația de avere depusă în 2012 acesta menționa venturi din avocatură de 2,7 milioane lei, la Piperea și Asociații, și alți 641.000 lei de la Rominsolv, ca practician în insolvență. Soția acestuia câștiga 250.000 lei, angajată la Unicredit Țiriac.
În 2017 este numit însă consilier onorific al premierului Mihai Tudose pe probleme de banking, piață de capital și insolvență, însă după doar patru luni renunță la această poziție. Demisia a venit după ce, într-o postare publică, acesta l-a criticat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, spunând că ar trebui să-și dea demisia și să-și rezolve în instanță problemele penale. „Oare cât timp o să mai polueze agenda publică problemele personale ale unui singur om, hăituit acum de sistemul care până acum l-a protejat şi i-a fost partener?”, scrisese avocatul Piperea, care în acea perioadă avea să fie un critic al DNA-ului și Laurei Kovesi la emisiunile anti-justiție din acei ani.
În ultimii ani însă temele abordate public de către acesta au virat mult, până la identificare, cu abordarea dreptei conspiraționiste. Dacă pe unele subiecte ar putea exista o oarecare dezbatere – avocatul Piperea este și el un susținător al suveranismului anti-european, marea majoritatea a acestora sunt rupte de realitate. Spre exemplu, Piperea a fost un constant critic al vaccinurilor mRNA, despre care a susținut că sunt „terapii genetice, care pot afecta ireversibil genomul uman”, că întreaga politică sanitară din pandemie a fost condusă de patru ONG-uri controlate de Bill Gates, că premierul Trudeau este fiul lui Fidel Castro și că războiul din Ucraina nu este decât un camuflaj pentru oculta mondială, controlată de la Davos, care urmărește instaurarea unui totalitarism global.
Una din vocile apreciate de publicația Kremlinului, Sputnik, avocatul Piperea a ajuns pe aceeași lungime de undă cu cei de la AUR și pe o altă temă recentă – orașul de 15 minute – o banală legislație de urbanism, despre care susține că este o „re-înviere a iobăgiei”. De altfel, Gheorghe Piperea a fost prezent la întrunirile celor de la AUR, fiind în fapt autorul programului de guvernare al acestui partid la capitolul justiție. Aici, principala inovație este introducerea proceselor cu jurați, dar și alegerea prin vot popular a judecătorilor CCR precum și a șefilor marilor parchete – măsuri menite a depolitiza justiția (acest capitol este lung de o pagina și nu conține niciun detaliu privind implementarea și modul în care aceste obiective ar putea fi atinse astfel).
Susținător al președintelui Donald Trump, despre care susține că este o victimă a justiției politizate din Statele Unite (acolo unde funcționează sistemul cu jurați), Gheorghe Piperea s-a plâns recent că studenții de la Drept au început să-i boicoteze cursurile. „O întreagă lume mă detestă și nu știu de ce. O lume care se crede bună și dreaptă și care crede că are nevoie de spații sigure, care nu le deranjează certitudinile și nu le forțează ieșirea din stereotipie. Dintr-o serie de 220 de studenți de anul III azi au venit la cursul meu fix 2”, a scris acesta pe Facebook în urmă cu două luni de zile. Imediat, George Simion a cerut solidaritate cu profesorul „atacat de hoardele globaliste”. „Așa ne sunt atacate valorile, rând pe rând”, a scris George Simion.
Un alt nume anunțat de Simion pe listele pentru europarlamentare este cel al lui Avram Fițiu, profesor în cadrul Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și inginer horticol de profesie, fost membru al PNȚCD, al Alianței Noastre pentru România, partid înființat de Marian Munteanu dar și al PLUS. Din acest partid a fost forțat să demisioneze în urma unui scandal, în care un coleg de partid l-a acuzat că ar fi susținut că “secularizarea și laicizarea se plătesc cu moartea” și că “imigrația musulmană și romă e putreziciune”.
Într-un interviu mai vechi, din 2017, acesta susținea că pentru a opri jaful pământului românesc este necesară „înarmarea legală a minimum 70.000 de țărani cu arme de vânătoare”. În urma acestei propuneri, până și publicația respectivă, agro-business.ro, s-a simțit obligată să noteze că nu poate fi de acord cu această propunere „din simplul motiv că – mai în glumă, mai în serios – ar ieși un măcel la nivel național”.
Acestea nu sunt singurele nume sonore care s-au alăturat AUR de la începutul acestui an. Încă din luna ianuarie și-a anunțat adeziunea la partidul lui Simion și fostul deputat PSD, Dumitru Coarnă. Un susținător al tuturor teoriilor conspiraționiste legate de pandemia COVID și vaccinurile dezvoltate împotriva acestui virus, fostul lider al unui sindicat din Poliție a intrat în atenția presei după ce, alături de alți 3 parlamentari, a mers la Ambasada Rusiei pentru a susține „neutralitatea României” după invazia Ucrainei de către armata rusă. După ce s-a înscris în AUR, Dumitru Coarnă, pensionat la 45 de ani din MAI, și-a caracterizat fostul partid drept „o grupare de crimă organizată”.
Tot atunci a confirmat că s-a înscris în AUR și Ramona Bruynseels, fosta candidată la președinția României din partea formațiunii lui Dan Voiculescu. „AUR nu este nici extremist, nici pro-rus, nici un partid de huligani. A fi patriot nu înseamnă că ești extremist”, a declarat aceasta.
Dacă fostul deputat PSD, Dumitru Coarnă, avea să recunoască la scurt timp că a trecut la partidul lui Simion doar pentru a avea șanse reale la un nou mandat în 2024, analiștii politici sunt de părere că nu este deloc sigur că acest partid va câștiga totuși electoral de pe urma acestor noi membri.
„Dacă ne uităm la persoanele pe care le-au adus în partid, la calitatea acestora – cu ghilimelele de rigoare, nu știu cine trage pe sfoară pe cine în toată afacerea asta. Dacă AUR se iluzionează că primește membri noi sau că respectivii încearcă pur și simplu o manevră. Că încearcă cu AUR sau cu orice alt partid care ar putea să-i bage în Parlament, se pare că ei nu au convingeri ideologice foarte clare. E doar noua generație de circari, care s-a dus la partidul circ”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.
Acești noi membri ai AUR vin în contextul în care în primii trei ani din această legislatură partidul a renunțat la circa 20% din parlamentarii săi. De altfel, ultima plecare din partid s-a consumat chiar la începutul acestei săptămâni, atunci când senatoarea AUR Rodica Boancă, vicelider al grupului parlamentar, şi-a anunțat demisia din partid. În acest context, profesorul Cătălin Avramescu susține că orientarea ideologică a noilor veniți nici nu pare să conteze prea mult, în condițiile în care nici măcar AUR nu are o identitate ideologică proprie, lucru valabil nu doar pentru acest partid.
„La acest partid cu greu poți să vorbești de o ideologie, fie ea și de extremă dreapta, dacă ne gândim la scena politică românească. Ultranaționalismul este o cremă cu care se dau toți pe față. Ce, mi-e rușine cu Ciolacu? Mi-e rușine chiar cu unele derapaje ale PNL-ului? E un borcan cu miere în care toate formațiunile politice bagă mâna. Nu e ceva exclusiv AUR.
E un mix ciudat acolo. Avem ultranaționalism de dreapta, avem ultra-populism economic de stânga, avem ceva liber-schimbism prin centru. E ceva acolo, se dau pe față cu toate culorile astea, niște alegători poate sunt păcăliți cu aceste manevre. Vorbim de un ethos anti-sistem, însă unul format din oamenii sistemului până la urmă. Să-l aduci pe Coarnă de la PSD, ba mai mult, de la Poliție – și să spui că ești partid anti-sistem e o glumă. La fel și în cazul unui al nou membru AUR, Terheș – și Biserica, ca și Poliția, e parte din sistem – deși nu mi-e clar căror căi bisericești mai aparține acesta”, a mai declarat, pentru FANATIK, Cătălina Avramescu, care a subliniat că practic vorbim de personaje care „promovează retorica anti-sistem, ei însuși sunt bine înșurubați în sistem, și fiind disperați să se reînșurubeze după alegeri”.
De altfel, la o dezbatere organizată de AUR în septembrie 2022 privind obiectivele de țară ale României au fost prezenți, pe lângă Dumitru Coarnă sau Gheorghe Piperea, multe nume vechi din clasa politică: Dorin Iacob, fost șef de cabinet al lui Virgil Măgureanu, primul șef al SRI, Eugen Orlando Teodorovici, Norica Nicolai sau Marian Cucșa a fost deputat ALDE.
„Distincția asta stânga-dreapta e mai mult o convenție, e un model, care are limitele lui. Populismul este un fenomen așa amorf. Dacă ne uităm la toți populiștii din România, Europa, America Latină din SUA – toți amestecă și fac jonglerie cu tot felul de teme, de stânga, de dreapta și nu numai. E vorba aceea din popor, „dacă nu poți să-i lămurești, zăpăcește-i”. Asta este de fapt deviza populismului”, a subliniat, pentru FANATIK, politologul Cătălin Avramescu.
În opinia acestuia, toate aceste personaje care s-au alăturat AUR în ultima perioadă sunt oameni care au profitat de situația creată de pandemia COVID câștigând notorietatea speriind populația, strategie la care nici acum nu au renunțat.
„Într-o țară normală toți aceștia nu erau decât niște bufoni marginali. Au profitat de această situație în timpul pandemiei în care România era traumatizată, dar acum, în condițiile în care ar trebui să ne revenim, ei în continuare emit această retorică a spaimei, a disoluției: „totul e rău, toți ne vor răul…”. Acum, după ce a trecut Covid-19, cine vine să ne mai facă rău? Bruxelles-ul, Europa, Statele Unite! Nu poți să o ții tot timpul cu această retorică a spaimei, și mai ales când singura parte protejată de această retorică este Rusia. Rusia beneficiază din plin de această retorică și ambasadorul acestei țări îi laudă tot timpul, știe el ceva”, a mai declarat Cătălin Avramescu pentru FANATIK.