News

Dan Vîlceanu este noul ministru al Finanţelor. Deputatul PNL a depus jurământul. Update

Dan Vîlceanu a fost validat miercuri pentru funcția de ministru de al Finanțelor, cu 47 de voturi pentru și unul împotriva. Klaus Iohannis a semnat decretul de numire.
18.08.2021 | 17:31
Dan Vilceanu este noul ministru al Finantelor Deputatul PNL a depus juramantul Update
Decretul pentru numirea lui Dan Vîlceanu ca ministru de Finanțe, semnat de Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT
18-08-2021
14:38

Dan Vîlceanu a depus jurământul ca ministru de Finanțe

Dan Vîlceanu a depus jurământul pentru funcția de ministru de Finanțe, în prezența președintelui Klaus Iohannis, după ce decretul pentru numirea sa a fost semnat mai devreme în cursul zilei de miercuri.

18-08-2021
12:32

Decretul pentru numirea lui Dan Vîlceanu ca ministru de Finanţe, semnat de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de numire a lui Dan Vîlceanu pentru postul de ministru al Finanțelor în Guvernul Cîțu. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură este programată tot în cursul acestei zile, la ora 17:30, la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială.

”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 18 august 2021, decretul de numire în funcția de membru al Guvernului a domnului Dan Vîlceanu, ministrul finanțelor.

La data publicării prezentului decret în Monitorul Oficial al României, încetează efectele Decretului nr. 825/2021 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 676 din 8 iulie 2021.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc astăzi, ora 17:30, la Palatul Cotroceni”, anunță Administrația Prezidențială.

Dan Vîlceanu a fost validat miercuri, în Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL, pentru funcția de ministru al Finanţelor, a anunţat premierul Florin Cîţu.

Premierul a spus că au fost prezenţi 70% dintre preşedinţiii de filiale. Singurul vot împotrivă a fost al lui Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Dan Vîlceanu, în vârstă de 42 de ani, este de profesie economist, cu licenţa, masterul şi doctoratul făcute la Universitatea de Vest din Timişoara.

Dan Vîlceanu, validat de PNL ca propunere de ministru al Finanțelor. Un singur vot împotriva nominalizării

Florin Cîțu a anunțat că Dan Vîlceanu are o susținere largă în rândul membrilor PNL. La ședința de miercuri a BPN au participat 70% dintre președinții de filiale din țară.

ADVERTISEMENT

Propunerea de succesor al lui Alexandru Nazare la Finanțe a primit 47 din cele 48 de voturi exprimate. S-a opus doar liderul PNL, Ludovic Orban.

Cel mai probabil, tot miercuri, dacă va fi acceptat de președintele Klaus Iohannis, Vîlceanu va depune jurământul la Palatul Cotroceni.

ADVERTISEMENT

”Votul a fost dat. Sunt 70% dintre președinții de filiale care au fost aici. Un singur vot a fost împotrivă. Domnul Dan Vîlceanu are o susținere largă. Azi înaintăm propunerea și azi sunt sigur că vom depune și jurământul”, a spus premierul Florin Cîțu, după această nominalizare.

Dan Vîlceanu a ținut să le mulțumească colegilor săi pentru încrederea acordată. Acesta este convins că va face echipă bună cu premierul Cîțu.

ADVERTISEMENT

”Aș vrea să-i mulțumesc premierului pentru susținere. Este onorant pentru mine că am primit votul colegilor. Este o încredere pentru care mă simt obligat.

Ministerul de Finanțe este unul dintre ministerele foarte importante. Nu am niciun dubiu că voi face echipă bună cu Florin Cîțu. Îmi doresc ca preluarea ministerului să fie realizată cât mai repede”.

Orban și-a motivat votul împotriva lui Vîlceanu: ”Mi-am exprimat o rezervă extrem de serioasă față de această candidatură”

După ședința BPN al PNL, liderul partidului, Ludovic Orban, a spus că a votat împotriva lui Dan Vîlceanu, nominalizat la Ministerul Finanțelor. Acesta avertizează că echipa lui Florin Cîțu trebuie să-și asume integral această desemnare.

”Din cei 79 de membri BPN au fost doar 48. Au fost 31 de absenți, care probabil din cauza convocării foarte rapide nu au putut participa la această ședință.

Subiectul principal a fost validarea propunerii pentru ministerul de Finanțe în persoana lui Dan Vîlceanu, care a primit 47 din cele 48 de voturi. I-am anunțat pe colegii mei că votul ”împotrivă” îmi aparține.

Vreau să știe că prin votul pe care le-am dat mi-am exprimat o rezervă extrem de serioasă față de această candidatură. Florin Cîțu a spus public de mai multe ori că susține competența, integritatea, etc.

Din punctul meu de vedere există riscuri cu privire la această desemnare, am votat împotrivă ca răspunderea integrală să aparțină lui Florin Cîțu și celor care au votat”, a spus Orban.

Cine este Dan Vîlceanu

Viitorul ministru al Finanțelor are un trecut politic încărcat. Dan Vîlceanu a fost, 3 ani de zile, între 2006 și 2009, președintele Organizației de Tineret a PSD din județul Gorj, președinte PDL Gorj, iar din 2015 este președinte PNL Gorj.

Născut în 1979 la Bumbești Jiu, Vîlceanu a obținut diploma de economist de la Universitatea de Vest Timișoara. De asemenea, în orașul de pe Bega, deputatul a urmat și cursurile de master și doctorat.

Între 2012 și 2016, acesta a fost consilier Județean în Gorj, iar apoi deputat, acum fiind la al doilea mandat, fiind membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaților.

Dan Vîlceanu este unul dintre șefii de filiale care îl sprijină în mod direct pe premierul Florin Cîțu în lupta cu Ludovic Orban pentru șefia PNL.

ADVERTISEMENT