News

Danemarca renunță la vaccinul Johnson & Johnson. În aprilie, scandinavii au abandonat și AstraZeneca

03.05.2021 | 21:33
Danemarca renunta la vaccinul Johnson  Johnson In aprilie scandinavii au abandonat si AstraZeneca
ADVERTISEMENT

După ce la mijlocul lunii aprilie a fost prima țară UE care renunță la vaccinul AstraZeneca, Danemarca face același lucru și cu serul Johnson & Johnson.

Luni, 3 mai, statul scandinav a anunțat că nu va utiliza serul ”Janssen” produs de compania americană Johnson & Johnson din cauza posibilelor efecte secundare grave, în ciuda aprobării de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

ADVERTISEMENT

Pe 14 aprilie, Danemarca devenea prima țară din Uniunea Europeană care abandonează definitiv vaccinarea cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, din cauza efectelor secundare “rare dar grave”.

După AstraZeneca, Danemarca renunță și la vaccinul Johnson & Johnson

Autoritatea sanitară de la Copenhaga a anunțat luni, 3 mai, că țara nordică a decis să renunțe lansarea vaccinului COVID-19 al companiei Johnson & Johnson.

ADVERTISEMENT

”Autoritatea naţională de sănătate daneză a concluzionat că avantajele folosirii vaccinului contra Covid-19 de la Johnson & Johnson nu depăşesc riscul unui posibil efect secundar la persoanele care primesc vaccin.

În consecință, programul danez de vaccinare în masă contra Covid-19 va continua fără serul de la Johnson & Johnson”, se arată într-un comunicat, citat de euronews.

ADVERTISEMENT

Potrivit oficialilor danezi, decizia nu a fost deloc una ușoară, mai ales după ce în aprilie s-a a renunțat și la vaccinul AstraZeneca.

”Luând în considerare situația actuală din Danemarca, putem spune că vom pierde din viteza campaniei de imunizare, însă aceasta nu poate da la o parte riscul de a provoca posibile efecte secundare sub formă de cheaguri de sânge severe la cei pe care îi vaccinăm”, se mai arată în comunicatul autorităților.

ADVERTISEMENT

Stoparea imunizării cu Johnson & Johnson întârzie vaccinarea în Danemarca

Măsura luată luni de danezi va încetini cu 4 săptămâni campania de imunizare în curs de desfăşurare în statul scandinav, unde epidemia este considerată ca fiind “sub control” şi unde majoritatea persoanelor cu risc şi a personalului de îngrijire a fost vaccinată.

Cei mai afectați din această perioadă vor fi cei din categoria de vârstă 20-39 de ani. Potrivit ultimului bilanţ, 11,5% din cei 5,8 milioane de danezi sunt vaccinaţi integral şi 23,4% au primit o primă doză.

La nivel european, patru vaccinuri sunt autorizate în UE: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstratZeneca şi Johnson & Johnson: ultimele două sub anumite condiţii de vârstă în majoritatea ţărilor europene.

Vaccinul Johnson & Johnson, cunoscut și sub numele de ”Janssen”, a devenit, în martie, al patrulea ser aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), după Pfizer / BioNTech, AstraZeneca / Oxford University și Moderna.

ADVERTISEMENT