Life

Daniel Popa, actorul adus de Lia Bugnar în Clanul, pune degetul pe rană: „Ne biciuim”

Daniel Popa, actor în serialul Clanul vorbește, în exclusivitate pentru FANATIK, despre problemele cu care se confruntă artiștii din România.
26.02.2024 | 18:12
Daniel Popa actorul adus de Lia Bugnar in Clanul pune degetul pe rana Ne biciuim
Daniel Popa, actor în serialul Clanul. Foto: Facebook/ PRO TV/ Montaj foto: FANATIK
ADVERTISEMENT

Daniel Popa, actorul convins de Lia Bugnar să joace în Clanul, mai puțin cunoscut publicului larg, însă cu o carieră care nu e de ici, de colo, a vorbit pentru FANATIK despre problemele cu care se confruntă artiștii independenți din România.

Daniel Popa, actorul recomandat de Lia Bugnar în Clanul, pune degetul pe rană: „Au început să se taie fonduri și de la teatrele de stat”

Daniel Popa, unul din starurile din Clanul, a recunoscut că, în continuare în România, actorii independenți se luptă în primul rând cu finanțarea. Nu este singura rană deschisă pentru cei care vor să facă performanță în teatru. Chestorul Genescu din serialul de la PRO TV a fost extrem de sincer când a fost întrebat despre necazurile care îi macină pe actorii din ziua de azi. A spus că și cei care lucrează în instituțiile de stat au avut de suferit din cauza banilor. S-au tăiat finanțări în mai multe teatre de stat, lucru care nu e deloc plăcut.

ADVERTISEMENT

„În afară de lipsa finanțării și a unor spații, în afară (n. red.: în străinătate) dacă dovedești și ai publicul tău, în doi ani primești de la stat o recunoaștere în formă de bani ca să poți să investești și să crești și mai tare comunitatea pe care o servești. La noi, au început să taie fonduri și de la teatrele de stat. Din păcate, cultura după anii 1990 nu e pe prim plan. 

O lipsă de expunere este cea cu care se confruntă actorii independenți. Fiecare proiect pare primul, chiar dacă ești la al zecelea. Dacă n-ai bani să închiriezi o sală, să faci PR nu aude nimeni de tine, dar astea sunt niște probleme pe care le știi dacă ai ales să fii actor independent”, a spus Daniel Popa, actorul pe care Lia Bugnar îl admiră enorm, despre provocările actorilor independenți, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Radiografie dură a meseriei de actor: „Ne biciuim foarte tare”

Artistul a făcut, în continuare, o scurtă radiografie a ce înseamnă să fii actor, pornind de la faptul că, dincolo de comentariile făcute de pe margine de persoane mai mult sau mai puțin pricepute la această meserie, cei mai autocritici sunt cei care joacă, până la urmă. A spus chiar, mai în glumă, mai în serios, că e una din marile probleme de care s-a lovit și el. Și anume, tendința de a se ”biciui” pentru că nu e pe placul lui sau al celorlalți.

„Inevitabil ești autocritic, căci e o trăsătură comună a actorilor. Poate că sunt niște oameni nediagnosticați medical uneori. Ne biciuim foarte tare pentru ce credem noi despre noi. Ne biciuim pentru ce cred alții despre noi sau pentru ce credem că cred alții despre noi.

ADVERTISEMENT

Dacă reușești să elimini paraziții ăștia, și asta o faci prin a merge pregătit la filmare sau la teatru, dacă știi textul în momentul ăla poți să fii real prezent pe scenă. Nu ai ce să îți reproșezi. Uneori nici nu trebuie să te gândești la niciun personaj. Doar trebuie să spui textul ăla, care, în contextul respectiv spune spectatorilor totul”, ne-a mai spus Daniel Popa, chestorul Genescu din Clanul.

Are un one man show alături de Irina Margareta Nistor

Popa a mai spus că e un actor destul de disciplinat. Nu crede că e bine să improvizezi pe scenă doar ca să smulgi un rând de aplauze în plus. „Improvizația e o disciplină de nișă în cadrul actoriei. Când lucrezi cu alți actori, improvizezi la repetiții ca să ajungi la un rezultat. Apoi, va trebui să repeți textul improvizat la fel ca să nu îți încurci colegii. Asta cu improvizația nu ține tot timpul de actor. Nu poți să te apuci să improvizezi în premieră doar ca să iei tu un rând de aplauze în plus. Cine face asta nu e un actor complet”, a adăugat Daniel Popa.

ADVERTISEMENT

Dincolo de Clanul, Popa joacă are un one man show, „Colibri”. Spectacolul rulează de mai mulți ani în teatru: „Am mici intervenții făcute de Irina Margareta Nistor. Ea joacă Big Brother la mine în spectacol”.

ADVERTISEMENT