Om fi noi românii mult sub nivelul fotbalului modern european, însă avem noroc cu bulgarii, care ne fac să părem Panzere germane. Miercuri și joi, două echipe românești, FCSB și Sepsi OSK, au efectuat un raid în capitala lor, le-au dat cu terenul în cap, au luat punctele puse în joc de UEFA, după care s-au întors acasă, în siguranță. O să înțelegeți imediat de ce am pus accentul pe ultima parte.
Cu bulgarii mă întâlnesc des pe Heathrow și pot să spun că în deplasare sunt foarte respectuoși. Pe aeroportul din Londra, vecinii se încolonează frumos la îmbarcarea în avionul către București, destinația lor intermediară, de unde apoi iau rata până în patria lor. Dialogul începe inevitabil de la “Studio X”, programul bulgăresc la care noi românii de peste Dunăre ne uitam la filme străine pe timpul lui Ceaușescu.
Partea proastă este că vecinii par să fi rămas tot pe timpul ăla: stadioane vechi, cu aspect comunist feroce și atitudine de Ștefan Gheorghiu, combinată cu suc la dozator, din păcate. Nemții au investit masiv la “Nisipurile de Aur”, însă din parcări continuă să dispară autoturisme de lux pe bandă rulantă.
Ultrașii lor s-au tatuat din cap până în picioare, sunt duri, arată cool, dar și-au părăsit echipele pe finalul meciurilor, când dezamăgiți de rezultat au început să părăsească incinta. Era să zic “peluza”, însă bulgarii de la CSKA nu au așa ceva. Stadionul “Bulgarska Armya” efectiv nu are scaune în sector.
Cu toate acestea însă, bulgarii sunt cu ceafa pe sus.
Aflat la zona VIP, adică LOL, cum ar veni, pe un asemenea stadion, Laszlo Dioszegi, patronul lui Sepsi, a fost nevoit să suporte lipsa crasă de bun simț a suporterilor gazdă, localizați un rând mai jos pe GPS. Războinicii fără scaune pe stadion și la cap s-au ridicat de pe dalele de ciment, s-au întors la patronul lui Sepsi în timpul meciului și i-au strigat pe un ton amenințător: “Sit down! Sit down!” (n.r. – Stai jos, stai jos, în engleză, normal)
Eu în locul lui i-aș fi întrebat pe bulgarski “unde să stau”, mai exact, “că scaune n-aveți”, însă Dioszegi a preferat să calmeze spiritele atât de provinciale și de neliniștite de peste Dunare, renunțând să se mai bucure de reușitele românilor lui din teren.
Însă bulgarii tot bulgari, evident!
După golul marcat de Nicolae Păun în minutul 68, vecinii au început să arunce cu sticle, pungi de semințe și brichete (peste gard) înspre oficialii lui Sepsi. În semn de protest, Dioszegi s-a ridicat și a plecat din zonă, așezându-se pe ultimul rând, unde se pare că a găsit, totuși, niște taburete. El de acolo și noi de acasă am auzit apoi cefele late scandând din căruțe și corturi, într-un ridicol absolut: „Țiganii, țiganii”.
Pe bune, CSKA Sofia, pe bune!? Anul 2023, mileniul III, club emblemă a Bulgariei, țară membră UE, deci presupus civilizată!? Noi românii avem clasă în comparație, însă personal nu sunt genul care să întoarcă și celălalt obraz, dimpotrivă, iată!
Echipele noastre, împreună cu oficiali și staff-uri, au oferit o lecție atât pe teren, unde contează cu adevărat, cât și în tribunele încremenite în timp ale Bulgariei.
Și asta cum! CSKA Sofia are buget de 15-16 milioane de Euro, în timp ce bugetul lui Sepsi nu depășește 7-8 milioane. Raportul la fotbal a fost însă invers, ceea ce demonstrează că Hagi a avut dreptate: “Totul pleacă de la coco”. Mai departe, bulgarii de la CSKA au ocazia să vadă cu ochii lor și cum arată un stadion modern și cochet săptămâna viitoare, la returul de la Sfântu Gheorghe, oraș aflat chiar în inima României.
Așadar, încă departe de ce ne dorim cu toții, România dă lecții Bulgariei inclusiv la infrastructură și civilizație, nu doar la fotbal, de unde și expresia: “Mamalicki, sit down!”
Expresie preluată de la Stoichkov și adaptată pentru a mă asigura că vecinii noștri înțeleg mesajul.