Sport

Daniel Șendre despre piesa Macarena care a zdruncinat țara și fotbalul: “De la Erika Isac pentru România și Orlando Nicoară”

Cântareața Erika Isac a stârnit o adevărată furtună pe rețelele de socializare cu ultima sa piesă “Macarena”, o adaptare a celebrului hit din anii 90, căreia românca noastră i-a adaptat niște versuri licențioase de toată frumusețea.
18.02.2024 | 16:37
Daniel Sendre despre piesa Macarena care a zdruncinat tara si fotbalul De la Erika Isac pentru Romania si Orlando Nicoara
Daniel Șendre despre piesa Macarena care a zdruncinat țara și fotbalul: “De la Erika Isac pentru România și Orlando Nicoară”
ADVERTISEMENT

Ulterior, furtuna de pe Facebook a fost preluată de presă și transformată profesionist într-un uragan cu aspect de tornadă, în care sunt prinși inclusiv oameni din fotbal.

Daniel Șendre despre piesa Macarena care a zdruncinat țara și fotbalul: “De la Erika Isac pentru România și Orlando Nicoară”

Macarena autohtonă a devenit astfel un adevărat fenomen social. Hotnews, spre exemplu, a denumit-o “melodie-manifest”, care vorbește despre “stereotipurile legate de femei în societatea românească, cât și despre violența la care sunt supuse”, însă eu mărturisesc că nu presa mi-a atras atenția asupra piesei, ci Orlando Nicoară, șeful eAD, companie care deține drepturile de televizare pentru SuperLiga.

ADVERTISEMENT

“Generatia care in anii ’90 asculta BUG Mafia catre generatia care asculta acum Erika Isac: Nu e normal ca o femeie sa foloseasca cuvinte ca p… si f…

+ 1 pentru “Dati mereu vina pe victime ca idiotii”

+ inca un 1 pentru “Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja? Să ne protejeze de cine?”, a scris Orlando, de dimineață, pe Facebook, stârnindu-mi curiozitatea.

ADVERTISEMENT

Am intrat astfel pe YouTube, unde am căutat piesa după “Erika Isac”, amuzat fiind de iureșul pe care fata asta de 23 de ani a reușit să-l creeze.

Daniel Șendre observă că Erika Isak a împărțit țara în două cu piesa Macarena: “Educă România folosind cele mai inferioare cuvinte posibil”

Unele doamne vorbesc despre “tupeista de care au nevoie fetele să spună simplu și direct lucruri extrem de grave, pe care ne-am obișnuit să le băgăm sub preș și să fim pudibonzi când nu e cazul.” Doamnele în cauză se referă, bine-nțeles, la violență și misoginism, care sunt o problemă peste tot în lume, nu doar la noi. La noi, o fată în toată goliciunea ei se trage lasciv de niște codițe în formă de lanțuri, după care se târăște în genunchi pe ceea ce pare a fi podeaua udă a unei spălătorii auto. În același timp, Erika educă România folosind “cele mai inferioare cuvinte” posibil, genul pe care nu le suportă dicționarele, cum ar spune Mister Ilie Dumitrescu.

ADVERTISEMENT

O ascultam pe artistă și simțeam cum se zguduie conștiințele, nu alta! Mi-l închipuiam pe Orlando cu căștile pe urechi și cu mâna dusă revelator la tâmplă, ascultând oftatul fetei.

Curios cum mă știți, am apăsat play și pe alte melodii ale solistei, dornic să percep mesajele precedente transmise neamului. “A făcut mama o tupeistă / Cui nu-i place să mă pupe la …” , zice Erika într-o altă piesă, fără însă să pronunțe cuvântul, Orlando știe mai bine!

ADVERTISEMENT

“Îți dau mare capac după ceafă / Pac – Pac / Se adună rațele / Eu sunt vânătorul / Mac Mac”. Aici de oftat a fost rândul sociologilor și filosofilor români să ofteze, cel mai probabil.

Daniel Șendre, susprins de alegerile muzicale ale lui Orlando Nicoară. Ce s-ar fi așteptat să asculte șeful eAD

Ciudați și oamenii ăștia de afaceri cu înclinații înspre fotbalul nostru de toate zilele, în orice caz! Eu mă așteptam ca șeful eAD să se fi identificat cu un mesaj transmis în melodiile sale de “F Charm”, mai degrabă.

“Am plecat de acasă, pe când eram fecior
Și-am plecat cu sacul gol, să iau viața la picior
Pe drumul meu s-a tot umplut cu necaz și nevoi
Dar l-am cărat cu capus sus, prin noroi și ploi”, sună o strofă dintr-o melodie F Charm.

Fix ca Orlando Nicoară, aș zice! Plecat dintr-un orășel mic, de provincie, la București, când era adolescent, Orlando a revoluționat Internetul, presa și publicitatea online, în anii 90, devenind astăzi unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din fotbalul românesc.

Însă suntem prieteni de mult pe Facebook și nu a fost cazul; în Orlando Nicoară a mișcat ceva Erika Isac, nu F Charm!

Daniel Șendre are și un mesaj de final pentru Orlando Nicoară: “Nu mai programa Dinamo lunea” 🙂

Eu recunosc sincer că n-am perceput nici un mesaj în repertoriul fetei și nici nu cred că a intenționat să transmită vreunul. Acesta există în măsura în care mesaje transmit și manelele, profunzimea fiind aceeași, însă vocabularul folosit de maneliști ceva mai elevat. Erika e una dintre miile de cântărețe de pe piața muzicală din România, care a înțeles că pentru a atrage atenția trebuie să vină cu muzică foarte bună sau cu versuri care să șocheze. Acum este evident pentru care dintre variante a optat artista, iar cuvintele folosite sunt atât de inferioare, vorba lui Mister Ilie, încât a rupt România în două și de aici înainte merge mai departe cu valul, aproape doct.

Un fel de: “Toate târfele la mine / Mârrr Mârrr”

Știi ce zic, Orlando!?

P.S. Să le protejeze de ele însele, ar putea fi un răspuns, apropo. Nu mai programa Dinamo lunea, te rog! 🙂

ADVERTISEMENT