Sport

Daniel Șendre după calificarea României la Euro: “Senzaționali în Ungaria, ridicoli în țară, dar împreună la Oscaruri”

Echipa Națională s-a calificat la Euro 2024 și în țară au început să trosnească puternic coloane. Trebuie să învățăm să stăm drept! 
19.11.2023 | 19:44
Daniel Sendre dupa calificarea Romaniei la Euro Senzationali in Ungaria ridicoli in tara dar impreuna la Oscaruri
ADVERTISEMENT

Edward Iordănescu și băieții lui au transformat o zi banală de noiembrie 2023 într-una memorabilă pentru toți românii. Echipa Națională a readus România la Oscaruri, ediția 2024, în Germania, unde vom păși pe covorul roșu, întins doar înaintea celor care au valoarea și prestanța necesare pentru a păși în lumina strălucitoare a reflectoarelor fotbalului. Meciul de marți, cu Elveția, ne poate spune dacă avem șanse să urcăm și pe scenă.

Trei lucruri senzaționale ne-a demonstrat echipa noastră aseară:

1. Generația lui Ianis Hagi are ADN-ul generației Regelui. Nu strâmba, mustață, nu strâmba! Da, tu, ăla cu mustața, lasă sprânceana să cadă la loc! 

ADVERTISEMENT

Înaintea meciului cu Israel, România avusese nevoie de un egal pentru a ieși din grupele calificării la un turneu final de 6 ori în istorie. De 5 ori l-a obținut, în două meciuri reușind chiar victorii. Atenție, vorbim de Generațiile Guadalajara, cea magică a lui Boloni și Cămătaru și de Generația noastră de Aur! Sunt generațiile care au ieșit victorioase din războaiele calificărilor din grupe pentru Mondialuri și Euro.

Ei bine, chiar dacă nu îi putem compara individual, ca valoare, cu monștri sacri ai vremurilor din dreptunghiul verde, generația Ianis & Co au demonstrat că ADN -ul de FOTBALIȘTI nu s-a pierdut, adaugând o nouă calificare la un turneu final, după ce împreună, ca grup, au depășit faza grupelor, en fanfare.

ADVERTISEMENT

Nu mă interesează nici comparația cu adversarii întâlniți pe traseu, nu mă intersează nimic, pentru că tot ce contează este CALIFICAREA, despre care vor scrie inclusiv generații viitoare de jurnaliști. Felicitări Echipei noastre Naționale! Punct! Tricoul ei a fost purtat, din nou, cu mândrie și onoare.

Încărcătura meciului cu Israel a fost uriașă, iar faptul că generația asta a gestionat meciul corect, tactic și mental, chiar e de lăudat. Nu numai ca băieții noștri au întors scorul, dar au și rezistat minute bune în 10, realitate ce demonstrează că avem din nou o trupă de comando în iarbă, capabilă să hărțuiască “greii”.

ADVERTISEMENT

2. Următorul lucru poate fi chiar mai spectaculos decât primul, pentru că aduce mai multă speranță. După ani mulți de derută, în care am bâjbâit cu toții printr-o ceață urâtă și deasă, astăzi știm, în sfârșit, să spunem pe dinafară primul 11 al Echipei Naționale. Verificăm? OK! Închideți ochii și spuneți repede linia noastră de fund!

“Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu” – bravo!

Sigur, vorbim de 14-15 jucători, în realitate, dar mereu aceiași, din care se aleg titularii, în funcție de starea lor de sanătate, inspirația selecționerului și de adversar, însă e cert că astăzi avem în cap un prim 11, ceea ce e minunat! Sunt băieți care au reușit o calificare la Euro, cu încă un meci rămas de jucat, conduși de pe bancă de un antrenor care tocmai și-a făcut un nume, separat. Este Edward Iordănescu, astăzi, nu Iordănescu Junior, ca ieri! Punctul numărul 2, câștigul acesta uriaș pentru noi toți de fapt, i se datorează selecționerului în totalitate. Ai reușit si tu Edi, felicitări!

ADVERTISEMENT

3. Avem în față un meci care ne poate arăta dacă ne putem lua la trântă cu greii la Euro. 

Pe mine nu neapărat rezultatul de aseară mă bucură, ci întreaga campanie. E adevărat că am întâlnit mai mult adversari din grupa a treia și a patra valorică a fotbalului, cum sunt Kosovo, Belarus, Israel și Andorra, însă nici una dintre aceste echipe nu a reușit să ne bată, ba chiar mai mult, le-am bătut noi!

Elveția face parte din grupa a doua și ghici, ce! Am întors-o spectaculos la ea acasă, chiar în stilul comando, bum-bum, parașutați în spatele liniilor, unde am lovit năpraznic pe final.

Elveția vrea victorie marți, pentru că are nevoie de ea. Cele 3 puncte le oferă șanse în plus la tragere, îi împacă cu presa și suporterii, le mențin antrenorul pe bancă și le satisface orgoliul vestic de a ne fi superiori 9 și Estului.

Psihic stau bine ambele formații, fiind calificate deja, deci șansele sunt mari ca pe Arena Națională să vedem FOTBAL. Noi, românii, avem însă șansa să vedem și altceva!

Dacă vom bate Elveția, echipă din rândul 2, înseamnă că ai noștri chiar sunt capabili să se ia la trântă cu giganții din prima linie. Cu încredere, cu speranță, cu inspirația lui Edi, cu o pregătire bună înainte de Euro și cu zeci de mii de români în spate, pe stadioane, România poate reuși meciuri eroice împotriva unor echipe ca Franța sau Anglia. Nu zic să batem, dar măcar să le fim egale în meciuri! România a mai făcut-o. România e calificată și astăzi la Euro. Deci, ce ne oprește!?

LA LUPTĂ, BĂIEȚI! TREABA VOSTRĂ NU S-A ÎNCHEIAT! 

Înapoi în țară, acum, unde asistăm, din păcate, la un spectacol grotesc. Jurnaliști, moderatori de emisiuni și oameni de fotbal își toarnă începând de aseara cenușă în cap. Unii își prezintă scuzele, alții își cer chiar iertare, pentru că pe parcursul campaniei de calificare au fost ironici, critici sau chiar au făcut mișto de selecționer și tricolori.

NU A FOST NIMIC GREȘIT ÎN ASTA, ATÂT TIMP CÂT AȚI FOST ONEȘTI, SPUNÂND CE AȚI VĂZUT ȘI FĂCÂND CE AȚI SIMȚIT ATUNCI, NU CE V-AU ȘOPTIT ÎN URECHE ALȚII! 

E normal să critici când echipa joacă prost și să ironizezi jucători care în anumite meciuri își dau cu stângul în dreptul. La fel de normal este să punem presiune și să ne dorim întotdeauna mai mult de la națională. Asta ne-au învățat generații întregi de fotbaliști, de la Guadalajara la World Cup 94!

Ridicolă este incapacitatea de a sta drept! Grotesc este să te îndoi după cum bate vântul! Anormal și periculos, pentru sănătatea noastră, ca nație, este ca la nuntă să ne comportăm ca la parastas și invers. În eșecuri să ne bucurăm inadecvat, confundând astfel echilibrul cu labilitatea psihică, iar în succes să uitam că nu suntem perfecți. Nici jucătorii, nici suporterii, nici presa, nimeni nu este!

Haideți să învățăm, așadar, să stăm drept! 

BATEȚI ELVEȚIA, BĂIEȚI, ALTFEL EU O SĂ VĂ TĂVĂLESC, IAR! 

Acesta este și jocul, de fapt! Noi, suporteri și jurnaliști, o să credem, mereu, că voi puteți da mai mult decât tocmai ați reușit să obțineți și împreună o să zâmbim, la un moment dat, ca națiune, pe scenă la Oscaruri.

ADVERTISEMENT
3,30 este COTA EXCLUSIVĂ CASA PARIURILOR pentru pronosticul „ambele marchează și sub 3,5 goluri” la meciul România - Elveția