News

Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare, în “dosarul tablourilor”. Decizia e definitivă

Fostul ministru al finanţelor în Guvernul Ponta, Darius Vâlcov, a fost condamnat definitiv la închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
02.05.2023 | 16:35
Darius Valcov condamnat la 6 ani de inchisoare in dosarul tablourilor Decizia e definitiva
Darius Vâlcov a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al finanţelor, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Acesta a fost găsit vinovat de o pagubă de 6,2 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, fostul ministru are sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care trei lingouri de aur şi 172 de tablouri. Unele surse afirmă că Vâlcov ar fi părăsit România în urmă cu mai multe luni şi s-ar afla în Italia.

Darius Vâlcov şi-a luat tablouri din banii primiţi şpagă

Darius Vâlcov fusese condamnat încă din data de data de 8 februarie 2018, de instanţa supremă, la opt ani de închisoare cu executare în “dosarul tablourilor”, în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil.

ADVERTISEMENT

Cu banii obţinuţi, Darius Vâlcov și-a luat sute tablouri. Peste 100 de opere de artă semnate de Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

În urma unor percheziţii efectuate în martie 2015 în localităţi din judeţul Olt şi în municipiul Bucureşti, au fost găsite tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani obţinuţi din faptele de corupţie de care era acuzat.

ADVERTISEMENT

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, la vremea respectivă primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.

Ca urmare a influenţei exercitate de Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt” şi a semnat contracte în valuare de peste 78 de milioane de lei cu Compania de Apă Olt.

ADVERTISEMENT

După câştigarea acestor licitaţii, fostul politician ar fi mers periodic la sediul firmei deţinute de Berna, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe. Procurorii mai arată că banii erau viraţi atunci când Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit încă 2,5 milioane de lei, iar în perioada 2012-2013 ar mai fi primit încă 3.080.000 de lei, de la acelaşi om de afaceri, prin intermediul mai multor firme.

ADVERTISEMENT

În şedinţa de marţi, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis defalcarea pedepsei de 8 ani de închisoare, dictate iniţial, în pedepse componente: 3 ani închisoare, pentru trafic de influență, 5 ani închisoare pentru spălarea banilor. „Contopește pedepsele stabilite prin prezenta decizie şi aplică inculpatului Vâlcov Darius Bogdan pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare la care adaugă un spor de 1 an închisoare, reprezentând o treime din totalul celeilalte pedepse de 3 ani închisoare, acesta urmând să execute, în final, pedeapsa de 6 ani închisoare”, se arată în decizia judecătorilor.

ADVERTISEMENT