News

Darius Vâlcov, secrete de familie. Legătura neștiută cu regele Hassan al II-lea al Marocului

Fostul ministru Darius Vâlcov, în prezent condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani, provine dintr-o familie cunoscută în Slatina.
18.08.2023 | 09:30
Darius Valcov secrete de familie Legatura nestiuta cu regele Hassan al IIlea al Marocului
Darius Vâlcov a fost extrădat din Italia și plasat la penitenciarul Rahova / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

În cimitirul Strehareți din Slatina, acolo unde procurorii susțin că Darius Vâlcov primea mită pe vremea se află și mormântul unchiului fostului primar al municipiului, fost profesor de matematică și inspector școlar la ISJ Olt.

Familia lui Darius Vâlcov are rădăcini în Basarabia

Deși lui Darius Vâlcov i-a fost anulată lucrarea de doctorat, pe motiv de plagiat, familia fostului ministru a rămas una respectată în Slatina. Toate rudele apropiate ale acestuia au studii superioare: mama este medic stomatolog, tatăl – inginer, iar sora lui lucrează ca medic, în Franța.

ADVERTISEMENT

Înainte ca Darius să ajungă primar la Slatina, familia era recunoscută în localitate prin prisma unchiului său, Emil Vâlcov, inspector școlar și director al Colegiului Național ”Carol I”, în perioada 1990 – 1998.

Bunicul lui Vâlcov s-a însurat cu o femeie bogată din Vâlcea

Emil a fost fratele mai mare al tatălui lui Darius Vâlcov, Dumitru, iar cei doi provin dintr-o familie înstărită de basarabeni din Cimișlia (Raionul Tighina, Republica Moldova), care a venit în Oltenia, după al doilea război mondial.

ADVERTISEMENT

”Tata a fost subofițer în armata română, motociclist, și a luptat împotriva rușilor, având șansa să scape din război nevătămat. După război, în perioada refugiului basarabenilor din fața urgiei sovietice, una dintre surorile tatei s-a stabilit la Voicești, cu cei trei copii, pentru că soțul ei fusese dat dispărut.

Deși i-a făcut în mod creștinesc pomenirile, mătușa noastră nu a încetat să-și caute soțul, găsindu-l, în 1972, în Siberia unde fusese deportat de sovietici, împreună cu alți români basarabeni”, a povestit Emil Vâlcov, în 2007, în publicația Linia Întâi.

ADVERTISEMENT
emil valcov, unchiul lui darius valcov
Mormântul profesorului Emil Vâlcov, din Slatina / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Linia Întâi / Fanatik

Bunicul lui Darius Vâlcov s-a căsătorit cu Elisabeta Marinescu, o fată de oameni bogați din Voicești (Jud Vâlcea), și a ajuns perceptor local și brigadier la stațiunea de tractoare.

Toți membrii familiei au studii superioare

Frații Vâlcov (tatăl și unchiul) au mers la liceu, la Drăgășani, după care au plecat la facultate. Emil a absolvit matematica, iar Dumitru – electrotehnică.

ADVERTISEMENT

”El (tatăl lui Darius Vâlcov, n.r.) a funcționat un an la Craiova la Drumurile Naționale, apoi a venit prin transfer pe postul de inginer la Întreprinderea de Utilaj Alimentar.

O perioadă bună a lucrat la Institutul de Cercetări și Proiectări Alimentare, Cluj, filiala Slatina. Între timp s-a căsătorit și el, tot cu o doctoriță, dar stomatolog și au, la fel ca și noi, tot doi copii, numai că spre deosebire de mine, care am două fete, el are o fată și un băiat. (…)

Fetele noastre, Flavia și Roxana, au făcut medicina și sunt una, medic în Germania, cealaltă – medic în Franța. Cei mici, Iulia și Darius, au absolvit la București Facultatea de Științe Economice în limbi străine.

Ea și-a făcut masteratul la Brugges, în Belgia, și este project-manager la Brașov la o mare firmă de medicamente, iar Darius este doctorand la București și primar la Slatina”, a mai dezvăluit unchiul lui Darius Vâlcov.

Mătușa lui Darius Vâlcov, veterinar la domeniile regale

În 1974, profesorul Emil Vâlcov a fost detașat ca profesor cooperant la Rabat, capitala Regatului Maroc, unde a predat matematica la un liceu cu aproape 3.000 de elevi. În acea perioadă, soția lui a lucrat chiar pentru regele Hassan al II-lea, care pretindea că este descendent direct al profetului Mahomed și care a condus țara între 1961 și până la moartea lui, în 1999.

”Familia era cu mine. Soția era medic veterinar pe domeniile regale Hassan al II-lea, iar fetele – una la școala primară, cealaltă la grădiniță, la unități de învățământ din cadrul Misiunii Franceze din Rabat”, a mai explicat Emil Vâlcov.

Unchiul lui Darius Vâlcov a mai dezvăluit că familia acestuia a avut ocazia să emigreze în Canada, în perioada comunistă, însă a ales să rămână aici ”pentru a nu face rău celor rămâneau acasă”.

Fostul ministru, adus în țară pentru a executa 6 ani de închisoare

Darius Vâlcov este unul dintre primii fugari din ”lotul Italia”, aduși în țară, după ce a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Vâlcov se predase autorităților italiene încă din luna mai, după ce fugise din țară. El a fost lăsat în libertate, sub supraveghere, până când Curtea de Apel din Napoli a decis să dispună predarea acestuia către autoritățile din România.

ADVERTISEMENT