News

Pe urmele imperiului lui Darius Vâlcov. Blocurile ”gemene” din Slatina sunt gata și pregătite să aducă profituri de milioane de euro

Când a fugit în Italia, Darius Vâlcov a lăsat în spate urmele unui adevărat imperiu, despre care cetățenii din Slatina vorbesc și acum.
07.06.2023 | 18:32
Blocurile din Slatina despre care procurorii DNA susțineau că i-ar fi aparținut lui Darius Vâlcov / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Fanatik / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov este văzut și azi, în Slatina, ca un primar care a schimbat în bine fața orașului. Impresia generală este a unui tip extrem de inteligent, dar foarte ”alunecos”, care a păcătuit prin faptul că ”s-a lăcomit” atunci când a ales să meargă la București, în goana după faimă și avere.

Darius Vâlcov, un fel de Liviu Dragnea de Slatina

”Vâlcov a adus Pirelli (fabrica de anvelope Pirelli, n.r.) în Slatina. Italienii au mers întâi la Vâlcea, iar Darius s-a dus după ei și i-a convins să investească aici”, ne spune o apropiată a fostului ministru, care ne roagă să nu-i dezvăluim numele.

ADVERTISEMENT

Femeia îl cunoaște pe Darius Vâlcov încă de pe vremea când era copil și confirmă că a dat încă de pe atunci semne că ”va ajunge departe”. De asemenea, susține că părinții lui Vâlcov au rămas în Slatina dar că ”evită să iasă prea mult și să dea ochii cu lumea”.

Vâlcov a picat testul poligraf pe care el însuși l-a solicitat

După modelul lui Liviu Dragnea, Darius Vâlcov s-a îmbogățit folosindu-se de o companie controlată de autoritatea locală. Dacă la Teleorman era TelDrum, în Slatina, toate ”combinațiile” erau făcute prin intermediul societății Aceti SRL.

ADVERTISEMENT

În 2009, pe vremea când era primar la Slatina, Darius Vâlcov a privatizat societatea, însă procurorii DNA susțin că aceasta a ajuns în portofoliul unor apropiați ai săi.

Ulterior, după ce a ajuns senator și ministru el a ”administrat în fapt, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe societăți comerciale: Contis Company SRL, Contis Consulting Company, Millenium Tophografica SRL, Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii, Enero Prod SRL, City Hotel & Lounge SRL, Rupiah SA si S.C. Aceti SRL”, susțineau procurorii.

ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov a negat că ar avea legătură cu firmele menționate, iar în 2015, el a cerut un test cu poligraful, pentru a-și demonstra nevinovăția. Fostul politician a picat respectivul test.

Partenerul lui Vâlcov le-a spus judecătorilor că blocurile erau ale lui Vâlcov

În 2017, DNA a disjuns dosarul lui Darius Vâlcov, urmând a fi verificate modul în care au fost achiziționate mai multe imobile și terenuri, majoritatea aparținând Aceti SRL. Printre ele, și două blocuri întregi, situate în zona Strehareți din Slatina.

ADVERTISEMENT

La doar câteva sute de metri de Mănăstirea Strehareți și cu vedere la celebrul cimitir în care Vâlcov a fost acuzat că ar fi primit ”șpăgile”, se află cei doi ”gemeni” din celebrele dosare ale fostului primar. Ei sunt cunoscuți drept ”blocurile lui Vâlcov”, deși, în acte nu au aparținut niciodată acestuia.

Petre Bogdan Timofte, reprezentant al societății Bogmar Pro Design, una dintre firmele acuzată că ”spăla banii din mită”, a declarat în fața judecătorilor că cele două blocuri din Strehareți îi aparțineau, în realitate, lui Vâlcov.

”Precizez că atât hotelul, blocurile de la Strehareți, cât și SC Spotless Services SRL, erau firme care, în realitate, aparțineau lui Darius Vâlcov. Pentru lucrările de construcție și amenajări la blocurile din Strehareți și curățătoria chimică am executat lucrări din dispoziția lui Șușală Lucian Petruț, iar de la acesta știam că aparțin în realitate lui Vâlcov”, a declarat Timofte la ÎCCJ.

”Gemenii” lui Vâlcov au ajuns la un apropiat al său

Momentan, blocurile nu sunt locuite, însă lucrările sunt aproape de final. O vecină din zonă ne confirmă că ”nu s-a mutat nimeni până acum, deși s-au vândut mai multe apartamente”. La momentul vizitei noastre, la șantier nu se afla niciun reprezentant al dezvoltatorului, iar obiectivul era păzit doar de câțiva câini.

blocuri Darius Valcov
Blocurile din dosarul lui Darius Vâlcov sunt aproape finalizate / Foto: Fanatik

Blocurile ”lui Vâlcov” au rămas ani buni în conservare, iar anul trecut, proiectul a fost preluat de o altă societate. Potrivit publicației Concret în Olt, în 2021, cele două imobile au fost vândute către societatea Diamond Quartier SRL, administrată de omul de afaceri Mircea Ungureanu, zis Pisicu, cunoscut ca un apropiat al lui Darius Vâlcov.

Suma tranzacției a fost de peste un milion de euro, dar s-ar putea tripla în momentul în care toate apartamentele vor fi vândute. Asta pentru că prețul mediu al unei garsoniere în Slatina sare de 30.000 de euro, iar Aceti le-a vândut amicului lui Vâlcov la o medie de 11.500 de euro.

Ungureanu are și el probleme cu legea, fiind reținut în 2022 într-un dosar de fraudă al primarului comunei Vitomirești, Gheorghe Trăneci.

Hotelul și curățătoria din Slatina prosperă pe zi ce trece

Și celelalte două ”obiective” pomenite de Petre Bogdan Timofte în ”confesiunea sa” din fața judecătorilor sunt deschise și au activitate. City Hotel din Slatina continuă să fie o atracție, mai ales datorită locației centrale și a terasei chic amplasate la parterul clădirii.

Hotelul se află într-o aripă a clădirii deținute de Fundația Pentru Tineret Slatina și potrivit fostului șef al instituției, a ajuns la Aceti după ce a pus un anunț la rubrica de închirieri pe site-ul OLX.

La aproximativ 100 de metri se află și curățătoria Spotless, care merge ca pe roate. Anul trecut, aceasta a avut o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei, cea mai mare de la înființare și până azi.

ADVERTISEMENT
Tags: