News

Data la care România poate forța aderarea completă la Schengen. „Preşedintele are puterea lui de decizie, poate bloca orice în Europa”

Președintele PMP Eugen Tomac a declarat că mai devreme de 24 ianuarie, România nu poate obține o nouă decizie privind aderarea la Schengen
17.12.2023 | 15:21
Data la care Romania poate forta aderarea completa la Schengen Presedintele are puterea lui de decizie poate bloca orice in Europa
România ar putea forța o decizie privind Schengen în primăvară. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele partidului PMP, a declarat, după ce premierul Ciolacu își exprimase speranța ca negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen să fie finalizate în următoarele două zile, că țara noastră nu se poate aștepta la o decizie pe această temă mai devreme de 24 ianuarie.

România ar putea forța aderarea completă la Schengen

Liderul PMP a precizat că o decizie privind posibila aderare a României la spațiul Schengen poate fi luată în data de 24 ianuarie, atunci când este programat următorul Consiliu JAI. Totuși, europarlamentarul subliniază că România poate forța aderarea completă a țării noastre la Schengen în luna martie, atunci când are loc adunarea Consiliului European.

ADVERTISEMENT

Acesta notează că decizia în cadrul Consiliului European îi aparține președintelui țării, care poate impune pe agendă acest subiect. Eugen Tomac subliniază că președintele țării poate forța o decizie în acest sens prin puterea de care dispune, mai exact prin faptul că poate bloca efectiv agenda europeană.

„Mai devreme de 24 ianuarie nu putem avea o decizie, pe 24 ianuarie va avea loc următorul Consiliu JAI. Şi cel mai devreme unde România poate în aceeaşi zi decide şi impune intrarea în Schengen, fără codiţii şi evident maritim, terestru şi aerian, în acelaşi timp, este data de 21 martie, când are loc Consiliul European. Preşedintele are puterea lui de decizie, un vot prin care poate bloca orice în Europa, dacă nu ni se respectă drepturile”, a declarat președintele PMP la postul Antena3.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul a amintit de cazurile în care țara noastră a blocat astfel o serie de teme europene. „Noi am blocat deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE în 2012, pentru că nu semna Acordul privind protecţia minorităţilor. Am blocat Consiliul European şi s-a amânat această decizie în februarie 2012, pentru că Serbia nu voia să recunoască minoritatea română din Valea Timocului. Deci avem acest precedent”, a mai spus Eugen Tomac.

Premierul vrea finalizarea negocierilor cu Austria

După ce autoritățile de la Viena au precizat că ar fi deschise să accepte o aderare parțială, doar cu aeroporturile, a României, premierul Marcel Ciolacu declarase la finalul săptămânii că își dorește finalizarea negocierilor în următoarele zile.

ADVERTISEMENT

„Sperăm să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen în primul pas, aerian şi naval şi, de asemenea, să finalizăm cât mai mult din infrastructură până anul viitor, (…) şi să ne pregătim şi pentru anul viitor când, de asemenea, sper să terminăm negocierile pentru aderarea de această dată la spaţiul Schengen terestru”, declarase liderul PSD.

De cealaltă parte, europarlamentarul Eugen Tomac a susținut că țara noastră nu trebuie să accepte un astfel de compromis. Acesta a subliniat că o astfel de abordare nu are nicio legătură cu tratatele europene și nu ar face decât să consfințească ideea că românii sunt cetățeni de mâna a doua.

ADVERTISEMENT

„Sunt condiţii care nu au nimic în comun cu ce spune Tratatul şi ce spune Acordul Schengen. Din capul locului trebuie respinse şi am văzut că Guvernul de la Sofia a fost mult mai ferm, a spus că nu acceptăm nicio condiţie în plus, pentru că nu suntem cetăţeni de mâna a doua”, a mai spus liderul PMP.

Într-o declarație anterioară acesta susținuse că problema aderării la spațiul Schengen nu este una ce trebuie negociară doar cu Austria, ci la nivel european. „Subiectul extinderii spaţiului Schengen nu mai este o problemă între România şi Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranşat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene şi al acordului Schengen. Nicio ţară din Europa nu a fost pusă într-o situaţie atât de umilitoare precum suntem noi şi vecinii bulgari trataţi”, a declarat acesta la începutul lunii decembrie.

ADVERTISEMENT