News

Austria anunță oficial că e dispusă să accepte intrarea României în Schengen. Condițiile impuse Comisiei Europene

În mod oficial, Austria a anunțat, luni, că este dispusă să relaxeze veto-ul la Schengen pentru România și Bulgaria. Condițiile Vienei.
11.12.2023 | 12:33
Austria anunta oficial ca e dispusa sa accepte intrarea Romaniei in Schengen Conditiile impuse Comisiei Europene
Austria, anunț oficial privind aderarea României la Schengen. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, 11 decembrie, Gerhard Karner, ministrul de interne de la Viena, a anunțat că Austria este dispusă să relaxeze veto-ul la Schengen pentru România și Bulgaria. Oficialul Guvernului lui Karl Nehammer a prezentat și condițiile.

Austria, anunț oficial privind aderarea României la Schengen: ”Acum este rândul Comisiei Europene”

În acest weekend, premierul Marcel Ciolacu dezvăluia schimbarea de poziție a guvernului de la Viena privind aderarea României la Schengen. Oficialul de la București a spus că Austria ”și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România”.

ADVERTISEMENT

Între timp, de la Viena a venit și anunțul oficial. Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene ”condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul ”Air Schengen”, transmite Agerpres.

Acum este rândul Comisiei”, a declarat Karner , în presa de la Viena. Ministrul austriac a mai adăugat că ”Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”.

ADVERTISEMENT

Cele trei condiții impuse de Viena României și Bulgariei, transmise și Comisiei Europene

Karner a mai spus, luni, că deja a prezentat cererile Comisiei Europene. Austria vrea ”triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. Numai în acest caz ar fi de acord cu ridicarea limitelor privind traficul aerian.

Apoi, Karner cere Comisiei să aloce fonduri pentru infrastructura de protecție a frontierelor. Austria consideră că este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.

ADVERTISEMENT

Într-o a treia condiție, Viena spune că ar dori ca solicitanții de azil din Afganistan și Siria, în special, ar trebui să fie transferați în România și Bulgaria ”cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă”.

Oficialul austriac a motivat această ultimă solicitare. El spune că există o ”problemă cu traficanţii”. Karner explică faptul că, din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi.

ADVERTISEMENT

Tot luni, 11 decembrie, Karner se va deplasa în Slovenia. Aici are loc o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul Forum Salzburg, pentru discuţii cu privire la viitorul spaţiului Schengen.

ADVERTISEMENT
Tags: