Sport

David Popovici, gest tulburător pentru copiii bolnavi de cancer: „E datoria mea”

David Popovici le-a dăruit copiilor care au învins cancerul fundițe confecționate din medalia sa de suflet. Declarații emoționante ale campionului mondial.
18.12.2023 | 17:02
David Popovici gest tulburator pentru copiii bolnavi de cancer E datoria mea
David Popovici și-a topit medalia de aur de la Mondiale și a premiat 20 de copii care au învins cancerul. Sursă foto: Facebook @MedLife Romania
ADVERTISEMENT

David Popovici a făcut încă un gest laudabil prin care demonstrează că nu este doar un campion în sport ci și în viața de zi cu zi. „Rechinul” a vizitat copiii bolnavi de cancer de sânge de la Institutul Clinic Fundeni.

David Popovici, gest de milioane pentru copiii bolnavi de cancer: „E responsabilitatea mea să-i ajut pe ceilalți”

David Popovici și-a donat cea mai de preț medalie, cea de aur de la Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta din proba de 200 de metri liber, iar acum a fost în prim plan la cea mai emoționantă festivitate de premiere, cea a copiiilor care au învins cancerul. Ei au primit fundițe cu mesajul „speranța nu moare de cancer”.

ADVERTISEMENT

„De câte ori voi mai avea ocazia, mă voi implica în astfel de cauze pentru că este datoria mea, a noastră ca oameni, ca persoane publice de a ajuta, de a face bine când putem și mă bucur că am avut această ocazie.

Sunt un campion, dar asta pentru că am reușit să ating peretele mai rapid decât alții, eu înot rapid, însă consider că este responsabilitatea mea și a noastră să-i ajutăm pe ceilalți atunci când putem”, a declarat înotătorul în vârstă de 19 ani.

ADVERTISEMENT

Mai mulți copii, Eva, Lavinia, Eduard, Sofia, Mihai, Alexandru, Raul, Sebastian, Medeea, au fost premiați de David Popovici în prezența Ancăi Coliță, președintele Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică și managerul Institutului Clinic Fundeni: „Mă simt onorat să fiu alături de atâția învingători pentru că nu e corect ce se întâmplă și trebuie să-i ajutăm cu ce putem”, a mai spus David.

David Popovici, gest umanitar: „Mă pot alătura acestui program de testare genetică”

David Popovici e gata să facă și mai mult și vrea să se implice direct în primul program de testare genetică pentru copii: „Eu mă pot alătura acestui program de testare genetică, o testare care poate ajuta la tratamentul personalizat.

ADVERTISEMENT

Trebuie să mulțumesc tuturor oamenilor implicați pentru că faceți o treabă minunată și eu doar transmit mesajul mai departe. Motivația mea este să ajutăm când putem, lumea ar fi un loc mai bun dacă fiecare ne-am face partea”.

David Popovici a premiat 20 de copii dintre cei 100 care au câștigat lupta cu boala și le-a adus un zâmbet pe fețele acoperite de măști. Înotătorul a petrecut nu mai puțin de trei ore la etajul al șaselea al spitalului Fundeni: „Eu îi admir foarte tare, am avut grijă să le spun fiecăruia în parte, a fost foarte greu să intru în saloane și să le ofer câte un mic cadou, e foarte greu să ieși de acolo pentru că ei trec prin ceva… dacă noi credem că avem probleme, nu avem”.

ADVERTISEMENT

„Ei duc adevăratul greu, îi admir foarte tare și m-am bucurat să le văd un mic zâmbet”

David Popovici a impresionat cu simplitatea cuvintelor sale: „E foarte greu să ieși de acolo, nu am niciun drept să mă plâng că e greu când îi întâlnesc pe ei. Ei duc adevăratul greu, îi admir foarte tare și m-am bucurat să le văd un mic zâmbet”.

Cel mai rapid înotător din lume a explicat de ce a renunțat la medalia sa: „Înainte să începem acest program, înainte de donarea medaliei, am aflat cât de important este un program personalizat de tratare, nu este suficient să afli că ai o afecțiune și să vii să te tratezi, ci cum tratezi și de aceea suntem aici. 

De asta medicii, asistentele, profesorii fac o treabă atât de bună pentru că ajută copii, ajută tineri să aibă o viață cât mai normală, cât mai apropiată de a noastră”.

Cere sprijinul Guvernului și a oamenilor de afaceri: „Ar trebui să aibă un rol major în astfel de proiecte”

David Popovici nu regretă nicio secundă că a renunțat la cea mai importantă decorație din cariera sa de sportiv: „Am mai oferit cadou medalii apropiaților, dar aceasta este una dintre cele mai importante. Dar pentru alții poate însemna ceva mai mult decât pentru mine și important este mesajul acestei campanii, «speranța nu moare de cancer». Medalia mea a ajuns și va ajunge la cei care au nevoie mai mult de ea decât mine, care aș fi putut-o ține în cameră, e doar o medalie”.

În final, David Popovici a cerut public sprijin pentru astfel de inițiative: „Cu siguranță e nevoie de cât mai mulți, de cât mai multă finanțare, susținere din partea entițăților private și a statului, care ar trebui să aibă un rol major în astfel de proiecte”.

ADVERTISEMENT