Life

De ce a ajuns Mitică Popescu la închisoare. Drama actorului: “Ceilalți au luat între 8 și 12 ani”

Mitică Popescu, maestrul teatrului românesc, a stat trei ani în spatele gratiilor după ce a fost ”săltat” de Securitatea comunistă.
03.01.2023 | 19:38
De ce a ajuns Mitica Popescu la inchisoare Drama actorului Ceilalti au luat intre 8 si 12 ani
De ce a ajuns Mitică Popescu la închisoare. Sursa foto: facebook/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

La doar 23 de ani, Mitică Popescu, unul dintre cei mai remarcați actori din toate timpurile, a fost arestat de Securitatea comunistă pentru ”nedenunţare de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”. Închis pentru trei ani, viața i-a fost marcată de chinurile prin care a trecut.

Motivul pentru care Mitică Popescu a ajuns în spatele gratiilor

După nenumărate încercări, Mitică Popescu reușea să fie acceptat la Institutul de Teatru, lucru care îi dădea speranța unui viitor ilustru.

ADVERTISEMENT

Totul, însă, părea fără sorți de izbândă, când pe 5 noiembrie 1958, actorul era ”săltat” Securitatea comunistă pe motiv că a ascuns ”acte preparatorii pentru trecerea frontierei”.

Eram la nişte vecini, de un Sfântul Ştefan, la onomastica unui prieten. Din una-n alta, cum povesteşti la întâlnirile astea tot ce-ţi trece prin minte, unii au spus că vor să plece în America. Eram în 1958. Îţi dai seama. Mie mi-a intrat pe o ureche şi mi-a ieşit pe cealaltă.

ADVERTISEMENT

După câteva zile mă trezesc umflat de Securitate. Că eu n-am ştiut că ăia vor să fugă din ţară? `N-am ştiut`. Că au trimis o scrisoare la Ambasada Americii, n-am ştiut? `Nu, n-am ştiut`. `Aţi discutat lucrurile astea între voi; n-ai auzit?`. `Nu`. `N-ai auzit… Lasă că-ţi spunem noi. Uite că noi ştim!`”, mărturisea regretatul actor într-un interviu pentru Mediafax.ro.

”Ceilalţi au luat între 8 şi 12 ani”

Marele actor parcă a fost lovit de niciunde când a primit condamnarea la trei ani de închisoare, pentru că nu și-a turnat prietenii care visau să ajungă în America.

ADVERTISEMENT

Planuri despre care, el nici măcar nu a luat la cunoștință în mod voit, ce să mai spunem de a fugi din țară alături de ei.

E o tâmpenie. Nu înţelegi că n-am avut niciun gând să fug?! D-aia mi-au şi dat doar trei ani. Ceilalţi au luat între opt şi 12 ani. Eu am luat minimum de pedeapsă. Alta mai mică nici nu exista”, mai declarat Mitică Popescu.

ADVERTISEMENT

”Mâncai cel mai bine când visai… iar tânţarii ne mâncau de vii”

La doar 23 de ani, marele actor a avut parte de una dintre cele mai negre încercări prin care viața la pus să treacă.

Chiar el spunea despre această experiență: ”Mâncai cel mai bine când visai. Apa pe care o beam era scoasă direct din Dunăre, iar tânţarii ne mâncau de vii.

După arestare, o perioadă nu ne-au scos la muncă. Aşa era atunci. În vară, prin iunie, ne-au mutat, însă, de la Jilava la Periprava, la munci agricole, la porumb.

E drept că n-am stat acolo decât vreo trei luni, până în septembrie. Pe urmă, ne-a mutat iar, în Balta Brăilei, la Salcia, într-o colonie de muncă – am lucrat la dig, la canalele de desecare. La Salcia am stat până în noiembrie 1961, când m-au liberat”, mai rememora în urmă cu ceva timp Mitică Popescu.

ADVERTISEMENT