News

De ce a fost eliberat din arest un dealer de droguri. Motivul e cel puțin amuzant

Un elev de clasa a XII-a, plasat în arest la domiciliu în urma acuzațiilor de trafic de droguri, a fost eliberat temporar.
10.07.2023 | 22:48
De ce a fost eliberat din arest un dealer de droguri Motivul e cel putin amuzant
Elev acuzat de trafic de droguri eliberat temporar pentru a susține examenul de corigență la Matematică. Foto: Colaj Fanatik/Hepta, YouTube.
ADVERTISEMENT

Un elev de clasa a XII-a, care fusese plasat în arest la domiciliu în urma acuzațiilor de trafic de droguri, a fost eliberat temporar pentru a putea susține examenul de corigență la Matematică. Tânărul, care a rămas corigent la această materie din cauza perioadei petrecute în arest preventiv, a solicitat permisiunea de a părăsi locuința pentru a merge la școală și a susține examenul.

Un dealer de droguri a fost eliberat

Elevul a deschis un proces prin care a solicitat permisiunea de a părăsi domiciliul pentru a se prezenta la liceul din Bacău pentru a susține examenul de corigență la Matematică.

ADVERTISEMENT

În susținerea cererii sale, tânărul a argumentat că perioada de arestat preventiv l-a împiedicat să-și susțină examenele la școală, fiind acum în imposibilitatea de a se înscrie la sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat.

Instanța de judecată a analizat solicitarea elevului și, conform Articolului 221, alineatul 6 din Codul de Procedură Penală, care “permite părăsirea domiciliului în situații temeinic justificate pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime ale inculpatului”, a decis să acorde permisiunea temporară.

ADVERTISEMENT

Polițiștii Biroului de Supravegheri Judiciare au supravegheat elevul în timpul absenței sale de la domiciliu pentru a se asigura că respectă condițiile eliberării din arestul la domiciliu.

Elevul este judecat pentru trafic de substanțe interzise

Judecătorul de caz a constatat că, în cazul specific al inculpatului, care este elev și căruia îi este afectat dreptul la învățătură prin măsura de arest la domiciliu, se impune acordarea permisiunii de a părăsi domiciliul pentru accesul la educație.

ADVERTISEMENT

Decizia instanței vine în urma constatării că drepturile fundamentale trebuie să fie salvgardate, iar acordarea permisiunii este proporțională și necesară într-o societate democratică.

Cu toate acestea, eliberarea temporară a elevului este supusă unor condiții stricte și supraveghere, asigurând astfel respectarea legii și a interesului public.

ADVERTISEMENT

„În acest caz particular al inculpatului, față de vârsta sa, judecătorul de camera preliminară consideră că se impune în mod prioritar a fi salvgardată situația școlară a inculpatului, fiind salutară o acordare a permisiunii de a părăsi domiciliul în vederea accesului la învățătură”, a transmis instanța de judecată.

ADVERTISEMENT