Life

De ce a interzis Ceaușescu avorturile în România, de fapt. Adevărul despre Decretul 770

Nicolae Ceaușescu a distrus mii de familii odată cu adoptarea Decretului 770. Motivul din spatele interzicerii avortului în România, în perioada comunistă.
07.02.2024 | 08:22
De ce a interzis Ceausescu avorturile in Romania de fapt Adevarul despre Decretul 770
Decretul prin care Nicolae Ceaușescu a interzis avorturile în România. Sursa foto: captură Youtube/ Știrile PRO TV
ADVERTISEMENT

În continuare, perioada comunistă trezește nostalgii în sufletul multor români. Fără doar și poate, regimul lui Nicolae Ceaușescu reprezintă o etapă importantă din istoria țării noastre. Unul dintre evenimentele marcante ale acelei vremi a fost interzicerea avortului în România, iar motivul din spatele deciziei este cunoscut de prea puțină lume.

Decretul 770 al lui Nicolae Ceaușescu a destabilizat mii de familii

Perioada comunismului a fost una cu bune și cu rele, depinde de perspectiva din care este privită. A fost etapa în care s-au luat unele dintre cele mai radicale decizii care au avut efect asupra populației, iar una dintre ele a fost interzicerea avortului.

ADVERTISEMENT

Totul se întâmpla în 1966, atunci când Nicolae Ceaușescu a adoptat Decretul 770. Acesta Decret nu a făcut decât să distrugă viețile a mii de familii și să condamne la moarte mii de femei.

Decretul 770 a produs efecte ani la rând. Chiar și după ce a căzut regimul comunist, fișele medicale ale femeilor care muriseră din cauza întreruperilor ilegale de sarcină continuau să ajungă pe masa Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Din păcate, gândirea lui Nicolae Ceaușescu a fost cea care a distrus mii de femei. Dictatorul considera ca adevărații ”dușmani ai regimului” sunt toți cei care pot face copii, dar care nu vor. Astfel, pentru a crește natalitatea în România, Ceaușescu a decis să interzică, sub orice formă, avortul.

Mii de femei și-au pierdut viața din cauza întreruperilor de sarcină ilegale

Chiar dacă a fost adoptat Decretul 770, unele femei au găsit alternative de întrerupere a sarcinii, însă, au fost unele periculoase. Multe dintre viitoarele mămici au murit din cauza întreruperilor de sarcină ilegale la care s-au supus. Însă, acesta nu a fost singurul efect creat de Decretul 770.

ADVERTISEMENT

Odată cu interzicerea avorturilor, mii de familii s-au separat, iar mii de copii au ajuns la orfelinate. Numărul lor, atât de mare, a reușit să șocheze până și Occidentul. Pentru că au ajuns la orfelinate din cauza Decretului, copiilor născuți în acea perioadă li se spunea ”decreței”.

Înainte de Revoluția de la 1989, avortul a fost un subiect destul de controversat la noi în țară. Acesta a fost interzis de mai multe ori, prin mai multe legi. Prima a fost cea din 1948, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Atunci, populația României a scăzut drastic, așa că autoritățile au fost nevoite să ia o decizie pentru creșterea natalității. Așa s-a ajuns la interzicerea avortului. Însă, în 1957, a fost legalizat avortul la cerere, care se putea realiza doar în anumite condiții.

Avortul la cerere a fost imediat interzis de Decretul 770 adoptat în 1957. Totuși, articolul 2 al acestui Decret prevedea și situațiile excepționale în care o femeie poate întrerupere sarcina. Și anume, când femeia avea peste 45 de ani, când sarcina era rezultatul unui viol sau când femeia avea, deja, patru copii.

ADVERTISEMENT