Life

De ce a murit, de fapt, Mihai Eminescu. Detalii din timpul autopsiei marelui poet

Care a fost cauza decesului poetului Mihai Eminescu. Dezvăluiri de la cadrele medicale despre autopsia creatorului Luceafărului.
15.01.2023 | 09:00
De ce a murit de fapt Mihai Eminescu Detalii din timpul autopsiei marelui poet
Care a fost cauza decesului poetului Mihai Eminescu. Dezvăluiri de la cadrele medicale legat de autopsie. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihai Eminescu, adevăruri nespuse despre moartea marelui poet național.  Detalii din timpul autopsiei. Itervenția a avut loc la scurt timp după decesul care s-a produs pe 15 iunie 1889.

Mihai Eminescu, adevărul despre cauza morții

Mihai Eminescu a lăsat în urma sa numeroase poezii. Despre moartea sa au circulat mai multe variante, mai ales că acesta a încetat din viață la 39 de ani. A fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța. Avea să fie transferat la sanatoriul Caritas.

ADVERTISEMENT

Medicii Zaharia Petrescu și Alexandru Șuțu au examinat starea de sănătate a poetului la data de 20 martie 1889. Concluzia raportului medical a fost următoarea: „este atins de alienație mintală în formă de demență, stare care reclamă șederea sa într-un institut”, potrivit Wikipedia.

Starea medicală a început să se deterioreze și mai mult, în dimineața zilei de 15 iunie 1889. De altfel, în jurul orei 4, avea să treacă în neființă în Casa de sănătate a medicului Alexandru Şuţu.

ADVERTISEMENT

„Eminescu nu mai este”, este titlul care anunța moartea marelui poet Mihai Eminescu în Ziarul Românul. Primele informații susțin că prozatorul suferea de sifilis. De această maladie, jurnalistul ar fi suferit în ultimii 6 ani din viață.

Totodată, au existat speculații privind o posibilă asasinare, fiind lovit în zona capului. În realitate, acesta ar fi suferit un infarct. Cel puțin aceasta este cauza transmisă de medicii români.

ADVERTISEMENT

Ce au transmis specialiștii despre moartea poetului

Mai târziu, 12 dintre cei mai importanți specialiști în medicină de la noi din țară au semnat o carte, intitulată Maladiile lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor. Aceștia au desființat mitul sifilisului, cât și pe cel al crimei.

Mai exact, creatorul capodoperei Luceafărul nu a reacționat prea bine la tratamentul cu mercur. Concret, experţii reuniţi de Academia Română susțin că Mihai Eminescu a avut o ateroscleroză precoce şi o personalitate de tip bipolar.

ADVERTISEMENT

Tratamentul greșit și faptul că era un fumător înrăit i-au grăbit sfârșitul. Este foarte probabil ca marele poet să fi murit în urma unui infarct. Cel puțin asta reiese din rapoartele medicale de la acea vreme. De acolo reieșea că se plângea de palpitații, dureri toracice și mai ales, orice efort îl obosea foarte repede.

Mihai Eminescu, îngropat sub „teiul sfânt” din cimitirul Bellu

Trupul neînsuflețit al marelui poet român Mihai Eminescu a fost depus la biserica Sfântul Gheorghe, pe un catafalc simplu. Acesta ar fi fost împodobit cu cetină de brad. Un cor condus de muzicianul C. Bărcănescu a interpretat atunci litania Mai am un singur dor.

După slujba ortodoxă și discursul lui Grigore Ventura, carul funebru condus de doi cai s-a îndreptat spre Universitate și apoi pe Calea Victoriei. A fost înmormântat sub „teiul sfânt” din cimitirul Bellu, după cum scria Ion Luca Caragiale în necrologul său intitulat În Nirvana.

ADVERTISEMENT