News

De ce apare termenul ”gen” în loc de ”sex” pe noile buletine electronice. MAI explică modificarea

Noile buletine electronice au provocat controverse după ce termenul ”gen” apare în loc de ”sex” pe aceste documente. MAI a venit cu precizări pe acest subiect.
04.08.2021 | 21:40
De ce apare termenul gen in loc de sex pe noile buletine electronice MAI explica modificarea
De ce apare termenul ”gen” în loc de ”sex” pe noile buletine electronice. MAI explică modificarea. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Luni, 2 august, în România a fost introdusă noua carte de identitate electronică cu cip. Imediat după prezentarea modelului de document, mai multe detalii de conținut au atras atenția.

Unul dintre acestea este reprezentat de înlocuirea termenului ”sex” cu ”gen” în noile buletine. Modificarea a adus multe atacuri la decidenți, inclusiv din spectrul politic.

ADVERTISEMENT

De ce apare ”gen” în loc de ”sex” pe noile buletinele electronice. Precizările oficialilor MAI

Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu, a oferit, miercuri, câteva explicații pe tema noii Cărți Electronice de Identitate.

Oficialul spune că noile cărți electronice de identitate sunt emise în baza unor acte normative asumate de România după negocieri în Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

Tot acesta este și motivul pentru care în locul tricolorului apare drapelul Uniunii Europene. În ceea ce privește secțiunea din buletin unde sunt trecute mențiunile ce țin de genul posesorului, acestea au fost adoptate, susțin autoritățile, după ce modelul a fost supus atenției publice vreme de câteva luni.

”S-a precizat în anexă că pentru proiectul pilot va cuprinde mențiune gen. Dar, HG (n.r. hotărârea de Guvern) stabilește că sunt doar două opțiuni: feminin și masculin. Nu există nicio altă intervenție”, a declarat Giulescu.

ADVERTISEMENT

În conferința de presă pe care a susținut-o miercuri, întrebat fiind dacă există posibilitatea să se revină la forma clasică de ”sex”, oficialul MAI a spus:

”Orice opțiune este posibilă. Vom analiza cu mare atenție și la final tragem concluzii. În urma analizei atente, este posibil ca mențiunea respectivă sa fie sex, aceasta nu este nicio problemă”.

ADVERTISEMENT

Partidul AUR, revoltat de înlocuirea termenului ”sex” cu ”gen” în buletinele electronice

Imediat după prezentarea grafică a noilor buletine electronice, partidul AUR a ieșit public cu o poziție extrem de critică. Formațiunea parlamentară susține că noile cărți de identitate sunt ”încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale”.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Alianței pentru Unirea Românilor, sunt puse mai multe întrebări despre noua carte electronică de identitate, prezentată luni, 2 august:

”Întrebări legitime cu privire la noile buletine:

– De ce nu apare tricolorul?

– De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?

– De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?

– Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, scriu cei de AUR în mediul online.

ADVERTISEMENT