News

De ce au ieșit din schema noului Guvern Lucian Bode și UDMR? / Maghiarii nu vor vota noul Executiv: ”Cum să-l votăm?”

Fostul premier Nicolae Ciucă a explicat de ce noul Guvern se face fără UDMR și, surprinzător pentru unii, fără Lucian Bode, un obișnuit pentru orice tip de portofoliu.
14.06.2023 | 10:58
De ce au iesit din schema noului Guvern Lucian Bode si UDMR   Maghiarii nu vor vota noul Executiv Cum sal votam
De ce au ieșit din schema noului Guvern Lucian Bode și UDMR. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-06-2023
11:22

Kelemen Hunor, anunț categoric: ”Nu vom vota Guvernul, cum să-l votăm?”

UDMR reacționează după ce a fost ”împinsă pe scări” și a ratat noul Guvern, prin vocea președintelui Kelemen Hunor. Cu toate că în cadrul comisiilor de specialitate cei din UDMR au ajutat PNL și PSD să-și treacă propunerile pentru diverse portofolii de ministru, maghiarii refuză să voteze Guvernul Ciolacu.

Desigur, aceste voturi nu vor conta, însă analiștii politici au remarcat deja ruptura care s-a produs, peste noapte, între UDMR și PSD-PNL. Așadar, UDMR va intra în opoziție și rămâne de văzut cum vor decurge lucrurile în următorul an, până la alegeri.

Nicolae Ciucă a lăsat să se înțeleagă că UDMR a negociat cu PNL la sânge participarea în noul guvern, însă liberalii au oferit un minister la schimb care nu a fost pe placul celor de la UDMR: Ministerul Energiei. Cel mai probabil UDMR a fugit de acest minister pentru că iarna se anunță la fel de dificilă precum cea trecută, iar riscul de tensiuni sociale va fi ridicat.

De ce au ieșit din schema noului Guvern Lucian Bode și UDMR?

”Mergem mai departe fără UDMR. Când a fost vorba ce poate să ofere mai departe PNL, a fost Ministerul Energiei, aici a ieșit din joc tot ce însemna puterea noastră de a oferi și deschiderea la dialog. Noi am oferit Ministerul Energiei. Doresc să fac mențiunea că PNL a fost asumat și a discutat ieri, și-a asumat participarea la guvernare cu oameni care reprezintă componenta profesională prin care să îndeplinim obiectivele. Am asumat că putem să avem o activitate politică cât de intensă, fără rezultate la Guvernare obiectivele noastre nu pot fi îndeplinite”, a declarat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Referitor la lipsa lui Lucian Bode din viitorul Guvern drept ministru, Nicolae Ciucă a lăsat să se înțeleagă că în sânul partidului liberal au existat discuții serioase care au dus la concluzia ca ”domnul Bode” să nu mai fie ministru. Fostul premier nu a precizat dacă scandalul plagiatului sau eșecul Schengen au contat, sau nu, în cazul lui Bode.

”S-a luat decizia ca domnul Bode să fie vicepreședinte al Camerei Deputaților. E o echilibrare între activitatea politică și guvernamentală. Orice propunere pentru contribuția noastră la Guvernul în formare a fost discutată și aprobată în biroul politic. În elaborarea programului se regăsesc politici ale PNL și PSD. Programul a fost elaborat împreună de către structurile de specialitate, pe baza experienței activității guvernamentale.

ADVERTISEMENT

Am discutat și cu Marcel Ciolacu și cu ministrul Câciu, probabil viitorul ministru Marcel Boloș, care vor fi măsurile necesare pentru creșterea colectării și obligatoriu pentru a finanța măsurile e continuarea absorbției de fonduri europene și atragerea de investiții”, a completat Nicolae Ciucă, cel care va ajunge în următoarele luni în Senat.

Potrivit surselor Digi 24, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au negociat foarte dur rămânerea UDMR la Guvernare. Se pare că totul s-a terminat în clipa în care UDMR a refuzat să intre la guvernare fără Ministerul Dezvoltării. Inițial, maghiarii acceptaseră să preia Energia, însă doreau să păstreze și Mediul.

ADVERTISEMENT

Problema e că cei din PNL s-au răzgândit și au anunțat că vor și Ministerul Mediului, lucru care nu le-a convenit celor de la UDMR, care au spus pas actualei coaliții de guvernare. prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a fost vehement în această chestiune. ”Nu putem ceda două ministere”, a transmis Bogdan, cu referire la Ministerul Mediului.

”Am fost de acord și am decis să devenim și mai flexibili: dacă putem păstra și un minister pe care l-am condus până acum. Am zis să acceptăm oferta Ministerul Mediului și Energiei. Au apărut probleme la PNL. Am auzit pe surse că PSD a fost de acord ca Sănătatea, MIPE să meargă la PNL. Această ultimă ofertă a fost făcută la 14.30. Nu acceptăm decât această ofertă”, a declarat Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, comentând această chestiune.

ADVERTISEMENT

”Putem accepta Energia și Mediu. Dacă s-au răzgândit, cu părere de rău, nu putem participa în continuare la guvernare”, a completat reprezentantul UDMR, cu mențiunea că ”UDMR nu este cârpa nimănui”. Așadar, țara va fi condusă de o coaliție de guvernare PNL – PSD până la viitoarele alegeri din 2024.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică...
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică la Bac. Visează să dea la Drept
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
HARTA URȘILOR din ROMÂNIA! Unde e PERICULOS să MERGI
HARTA URȘILOR din ROMÂNIA! Unde e PERICULOS să MERGI
Răsturnare de situație. De ce a murit tânăra atacată de urs la Bușteni....
Răsturnare de situație. De ce a murit tânăra atacată de urs la Bușteni. Medicii au stabilit totul
Tragedia care a șocat România. E înfiorător prin ce a trecut fata ucisă...
Tragedia care a șocat România. E înfiorător prin ce a trecut fata ucisă de urs
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși