Life

De ce au oamenii măsele de minte, de fapt. Care este cu adevărat rolul lor

Din ce motiv au oamenii măsele de minte sau molari? Care este, de fapt, rolul lor? Iată explicația medicilor stomatologi.
09.01.2024 | 07:55
De ce au oamenii masele de minte de fapt Care este cu adevarat rolul lor
Cum ne afectează măseaua de minte. Sursa foto: Platinum Dental Center
ADVERTISEMENT

Măseaua de minte este întâlnită la majoritatea oamenilor și i se mai spune și molarul al treilea sau molarul de minte. Provoacă dureri imense în momentul când erupe, iar neextrasă, situația se poate complica. De asemenea, strică aspectul danturii, modificând poziționarea dinților. De ce ne apar, totuși?

De ce avem măsele de minte. Sunt dureroase și trebuie extrase

Puține sunt persoanele care nu au molar de mine, care apare de obicei între 17 și 25 de ani. În cele mai dese cazuri, medicii stomatologi au descoperit pacienților lor 3 sau 4 astfel de măsele, dar există posibilitatea de a fi și mai multe.

ADVERTISEMENT

Unde se află măseaua de minte? Se găsește în zona posterioară a arcadei dentare și poate fi vizibilă în timpul unui consult, iar dacă vă confruntați cu dureri în partea menționată și măseaua nu se vede, în mod cert este inclusă, adică sub gingie, și aveți nevoie de o extracție chirurgicală.

Se spune că molarul de minte provoacă durerea cea mai intensă dintre toate măselele și toți dinții. Erupția lui se bazează pe simptome precum: durere în zona locală, infecții ale gingiilor, dureri ale întregii danturi. Sunt situații când durerea este atât de puternică încât unii oameni nu-și dau seama ce le doare, mai exact.

ADVERTISEMENT

Ne doare când se extrage măseaua de minte?

Pentru cei care își fac griji, din fericire măseaua de minte poate fi scoasă de stomatologi fără a simți o altă durere. Asta deoarece se face anestezie, prin injectare, doar aceasta din urmă provocând un ușor disconfort, dar care, iată, este spre beneficiul nostru.

Totuși, de ce ne apar molarii de minte? În trecut, cu mii sau chiar milioane de ani, omul avea o dantură mai rigidă și o gură mai mare. Molarii erau la acele vremuri cei mai puternici ”dinți”, cu ajutorul cărora se mesteca hrana dură și greu se pierdeau.

ADVERTISEMENT

Omul a continuat să evolueze, dar i s-a micșorat din forma gurii și din numărul de dinți, totodată. Însă, în pofida acestui fapt, molarii de minte continuă să apară și se formează în plus, destabilizând astfel sănătatea danturii și aspectul ei.

”Din păcate complicațiile erupției măselei de minte afectează și măselele învecinate. Cea mai frecvent întâlnită complicație este caria, întocmai pentru că molarul de minte e dificil de igienizat. O altă problemă apare atunci când molarul de minte este erupt parțial, pacientul confruntându-se cu pericoronarita.
 
Una din complicațiile cele mai severe este modificarea distanței de la baza nasului și până la bărbie, adică modificarea arcadei inferioare; Chistul (un sac cu lichid) este o altă complicație care cere neapărat extracția măselei, pentru că se poate transforma într-o tumoare”, explică dr. Alexandra Mircea pe blogul său.

ADVERTISEMENT

Când se scot molarii de minte?

Extracția molarului de minte este cel mai des întâlnită în cabinetele dentare, iar dacă simți vreun disconfort ai face bine să te consulți cu un medic stomatolog. De obicei, o astfel de măsea se scoate atât din cauza durerii, dar și pentru a putea purta aparat dentar, ca să vă îndreptați dinții.

ADVERTISEMENT
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat....
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat. Englezii l-au caracterizat într-un singur cuvânt
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Noua lege a pensiilor din 2024. Tot ce trebuie să știe fiecare pensionar
Noua lege a pensiilor din 2024. Tot ce trebuie să știe fiecare pensionar
Tania Budi nu se mai ascunde. Vedeta a arătat tot și și-a înnebunit...
Tania Budi nu se mai ascunde. Vedeta a arătat tot și și-a înnebunit fanii de pe internet
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume