Life

De ce cumpără românii spanac din Italia. Fermierii spun că spanacul românesc se usucă în piețe. „Vedeți cu ce stropesc culturile unii producători”

De ce cumpără românii spanac din Italia, deși cel românesc se usucă în piețe. Producătorii sunt revoltați de acest lucru.
22.03.2024 | 18:08
De ce cumpara romanii spanac din Italia Fermierii spun ca spanacul romanesc se usuca in piete Vedeti cu ce stropesc culturile unii producatori
De ce cumpără românii spanac din Italia și îl ignoră pe cel românesc. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Motivul pentru care românii cumpără spanac din Italia, găsit în marile magazine. Pe de altă parte, spanacul românesc se usucă în piețe, potrivit fermierilor.

De ce cumpără românii spanac din Italia, deși cel românesc se vinde mai ieftin la piață

În marile lanțuri de magazine de la noi din țară se vinde spanac din Italia, cumpărat de români în număr mare. În acest timp, spanacul românesc se usucă în piețe sau în solarii, iar legumicultorii nu înțeleg de ce oamenii nu-l achiziționează.

ADVERTISEMENT

Aceștia vând spanacul cu 10 lei pe kilogram la piață, în timp ce pe rafturile supermarketurilor este chiar și de trei ori mai scump. Pe un grup de legumicultori, aceștia au expus această problemă.

Fermierii vând spanacul în piață cu 10 – 12 lei. La supermarket se găsește cu 33 de lei pentru aceeași cantitate, adică tot un kilogram. În plus, spanacul românesc este proaspăt recoltat și adus în piață, potrivit producătorilor.

ADVERTISEMENT

“Cât de român să fii, ca să mergi sa cumperi spanac de la Kaufland și Lidl cu 13 lei jumătate de kilogram made în Italia, care are sigur o săptămână de când este recoltat, când la ora asta producătorii români vând spanacul cu 10 – 12 lei kilogramul și îl aduc proaspăt, a doua zi pe tarabă. Ne merităm soarta”, a scris o legumicultoare în mediul online.

Și alți producători români au reacționat la postare, spunând că situația este aceeași și pentru salată. Cu toate acestea, fermierii știu că oamenii nu pot fi opriți din a cumpăra spanacul sau salata de la supermarket.

ADVERTISEMENT

“Și eu vând salata cu 1,5 -2 lei bucata iar în supermarket e 5 lei/bucata. Ce este de făcut? Omul cumpără de unde vrea”, a spus o legumicultoare pe Facebook.

Cum au reacționat consumatorii

De asemenea, consumatorii au lăsat și ei comentarii la postare și i-au acuzat pe unii producători că stropesc culturile de legume, acesta fiind motivul pentru care mulți aleg să le achiziționeze din supermarket.

ADVERTISEMENT

“Mergeți puțin prin marile bazine legumicole gen Lungulețu, Matca etc. Vedeți cu ce stropesc culturile unii producători, și după aceea mai explicați-ne cum e treaba cu agricultura și patriotismul”, a scris cineva, notează agrointel.ro.

O altă persoană a explicat că la supermarket se găsesc frunzele de spanac, în timp ce mulți producători vând spanacul cu rădăcină. În acest caz, rămân mult mai puține frunze în urma curățării.

“În supermarket cumperi frunze de spanac, de la producători cumperi spanac cu rădăcină. După ce îl cureți, rămâi cu mai puțin de 500 g de frunze. Prețurile sunt aceleași în final.

Doar că din patriotism, muncești un pic mai mult!”, a scris aceasta. După acest comentariu, o legumicultoare a răspuns, susținând că a vândut frunze de spanac cu 10 lei kilogramul, fără rădăcină, dar nici nu a văzut.

ADVERTISEMENT