Truc util pentru un cozonac delicios de Crăciun. De ce este bine să acoperi aluatul cu un prosop ud? Maeștrii în arta culinară au descoperit ”secretul” unei rețete prin care îi vei impresiona pe toți cei dragi. Laudele vor fi nelipsite și vor dori o porție dublă.
Cozonacul este unul dintre preparatele tradiționale românești care va fi nelipsit de pe masa de Crăciun. Multe gospodine au rețete unice prin care fac acest desert, fie luate din cărți culinare, fie ”moștenite” de la bunicile de odinioară.
În primul rând, cozonacul are nevoie de un aluat bun pentru a ieși pufos și cu un gust delicios. Orice detaliu îți va scăpa, îți va strica întreaga rețetă. Așadar, dacă ești ”la început de drum” cu prepararea cozonacului, este indicat să respecți fiecare sfat al specialiștilor.
În timp ce unele gospodine optează pentru o folie de plastic pentru acoperirea aluatului, altele aleg să pună deasupra un prosop umed. Atenție, înainte de a acoperi aluatul, anterior trebuie bine frământat și nu este indicat să pui mult ulei și zahăr, deoarece nu va crește corespunzător.
Aluatul, pe parcursul dospirii, trebuie să treacă prin procesul de fermentare. Așadar, astuparea cu un prosop umed va ajuta la menținerea unei umidități controlate. Drojdia va crește și va activa fermentarea în așa fel încât textura să fie una moale și pufoasă, nelipicioasă.
Prosopul umed contribuie și la păstrarea unei valori termice constante și în interiorul aluatului, nu doar în bolul unde acesta se ”odihnește”. Astfel, nu doar textura va fi moale și pufoasă, dar și gustul va fi mai intens și cu siguranță va crea o impresie plăcută musafirilor.
Așadar, prosopul umed peste aluat este ideal pentru creșterea aluatului ca la carte. Nu mai mult de o oră se va lăsa aluatul la dospit și fiți precaute/precauți să nu tragă aer rece. În caz contrar se va micșora și nu va mai fi ușor de întins și de modelat.
Pe lângă toate acestea, asigurați-vă și că făina pentru cozonac este de calitate. Dacă o achiziționați din magazine, pe pachet trebuie să apară codul 000, iar dacă o luați cernută, de la moară, trebuie să o cerneți foarte bine, ca să nu aibă impurități.
Desigur, se cerne și cea cumpărată din magazine, deoarece și în aceasta se află impurități, chiar dacă mai puține. ”Deoarece cozonacul are mai multe etape de fermentare (dospire) este bine să alegeți făină care se pretează la așa ceva și care au conținut mare de gluten (proteine) (…)
O făină umedă sau slabă (cu mai puține proteine) nu va absorbi lichidele cum trebuie, nu va dezvolta rețeaua de gluten și nu va duce la formarea unui aluat elastic și pufos”, potrivit savoriurbane.com